Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Wirtschaft Griechenlands - Οικονομία της Ελλάδας - Economy of Greece

  • Ersteller Gelöschtes Mitglied 9433
  • Erstellt am
Δύο ενεργειακοί όμιλοι ενδιαφέρονται για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης

28-11-2011 11:15:30
3 http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=28432&Itemid=138#
OilRig.jpg
Τουλάχιστον δύο μεγάλοι εξειδικευμένοι ενεργειακοί όμιλοι, έχουν εκφράσει ρητό ενδιαφέρον, το οποίο δεν έχει ωστόσο λάβει ακόμα τη μορφή επίσημου αιτήματος προς την ελληνική κυβέρνηση για να τους παραχωρηθούν τα δικαιώματα έρευνας στην περιοχή νότια της Κρήτης που αν και αξιολογείται ως δύσκολη θεωρείται “άκρως ενδιαφέρουσα”.

Οι γεωτρήσεις για τον εντοπισμό πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή είναι πιθανόν να ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο μεγάλοι εξειδικευμένοι ενεργειακοί όμιλοι, έχουν εκφράσει ρητό ενδιαφέρον, το οποίο δεν έχει ωστόσο λάβει ακόμα τη μορφή επίσημου αιτήματος για να τους παραχωρηθούν δικαιώματα έρευνας στην περιοχή που αξιολογείται ως δύσκολη αλλά “άκρως ενδιαφέρουσα”.

Πρόκειται στην ουσία για την περιοχή που αποκαλείται από τους ειδικούς ως “η λεκάνη του Ηροδότου”, μια ανεξερεύνητη περιοχή, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες του κλάδου να κάνουν αίτηση και να ζητήσουν την παραχώρηση δικαιωμάτων για συγκεκριμένες περιοχές. Εάν η αίτηση αξιολογηθεί ως φερέγγυα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δημοσιεύσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με προθεσμία 90 ημερών και στη συνέχεια, εάν υπάρχουν και άλλοι πέραν του αρχικού ενδιαφερόμενου, να επιλέξει την συμφερότερη πρόταση.
 
Μega θέμα οι καταθέσεις Ελλήνων βουλευτών στην Ελβετία

29-11-2011 08:33:38
8 http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=28508&Itemid=172#
MONEY13.jpg

Oι βουλευτές της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κώστας Τζαβάρας, ζητούν διευκρινίσεις από τον πρόεδρο της Βουλής, σχετικά με τα όσα υποστήριξε ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του ελβετικού κοινοβουλίου, Ιωσήφ Ζησιάδης, σχετικά με την ύπαρξη μεγάλων καταθέσεων Ελλήνων βουλευτών σε τράπεζες της Ελβετίας.
Ο κ.Ζησιάδης, μιλώντας σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή του Mega, δήλωσε ότι κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας η οποία φέρεται να ισχυρίστηκε ότι έχει προτείνει από το 2005 στην ελληνική κυβέρνηση μια φορολογική συμφωνία αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν απαντήσει.
Με αφορμή την απάντηση της υπουργού, ο κ.Ζησιάδης εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι "οι πιο πολλοί βουλευτές, δεξιοί, του ΠΑΣΟΚ, έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία".
Οι κ.κ.Γιακουμάτος και Τζαβάρας υπέβαλαν ερώτηση και προς τον υπουργό Οικονομικών αλλά και με αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλαν προς τον ίδιο, ζητούν να μάθουν αν ευσταθεί ο ισχυρισμός του κ. Ζησιάδη ότι από το 2005 οι ελβετικές αρχές έχουν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση μια φορολογική συμφωνία.
Ο κ. Πετσάλνικος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον κ. Ζησιάδη για να του ζητήσει σχετικές διευκρινήσεις και αναμένεται και νέα επικοινωνία τους.

Σε γραπτή απάντησή του προς τους δυο βουλευτές τους ενημερώνει ότι ήδη ο γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, Βαγγέλης Αργύρης έχει ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο κάθε διαθέσιμο στοιχείο για κατοχή τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό από πολιτικά πρόσωπα τα οποία τυχόν προέκυψαν από τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών.
 
BGA rät Griechenland und Portugal zu freiwilligem Euro-Austritt
BERLIN (Dow Jones)--Ein freiwilliger Austritt Griechenlands wie auch Portugals wäre nach Einschätzung des Außenhandelspräsidenten Anton F. Börner zum Vorteil für beide Länder. "Ich glaube persönlich nicht, dass es sich für Griechenland rechnet und es für die griechische Bevölkerung besser ist, im Euro zu bleiben", sagte der Präsident des Bundesverbandes Großhandel, Außenhandel, Dienstleistungen (BGA) Börner am Dienstag in Berlin.


"Ich empfehle Griechenland und im weiteren Sinne auch Portugal, freiwillig aus der Eurozone auszutreten, weil ein Verbleiben - auch bei einem Haircut von 50% plus x% - das Wettbewerbsproblem von Griechenland und von Portugal nicht wird lösen können", sagte Börner weiter. Der Staat werde dann zwar weniger Schulden haben. Das Land werde aber dennoch nicht in der Lage sein, Exportüberschüsse zu erzielen, wenn es im Euro bleibe.


Für Griechenland und Portugal müsse es möglich werden, die Wettbewerbsmängel mit Hilfe der Wechselkurspolitik zu kompensieren. "Für den Fall, dass Griechenland freiwillig aus der Eurozone austräte und die Währung entsprechend - etwa um 40% bis 50% - abwerten würde, würde Griechenland über Nacht auf ein Preisniveau der Türkei fallen", sagte Börner. Damit wäre Griechenland in vielen seiner Wirtschaftssektoren wettbewerbsfähig und könnte auf dieser Basis starten, Überschüsse zu erwirtschaften und damit der Falle der geringen Wettbewerbsfähigkeit mit der dann wieder drohenden neuen Schuldenfalle zu entfliehen. "Gleiches würde ich Portugal empfehlen", sagte der BGA-Präsident.


Für Börner sprechen auch psychologische Gründe, die nicht zu unterschätzen seien, für einen freiwilligen Austritt aus der Eurozone, die im Fall von Griechenland auch schon offensichtlich geworden seien. "Es ist auch entwürdigend für ein solches Volk, immer am Tropf und an der Gnade vom reichen Onkel aus dem Norden zu hängen", sagte Börner. Dies sei auch "völlig demotivierend" und bremse die Kräfte, die ein Volk in einer solchen Lage eigentlich brauche. "Losgelöst von allen Geldüberlegungen ist es auch eine Frage der menschlichen Würde", begründete der BGA-Präsident seine Empfehlungen für Griechenland und Portugal.

BGA rät Griechenland und Portugal zu freiwilligem Euro-Austritt - Märkische Allgemeine - Nachrichten für das Land Brandenburg
 
Alle 181 Projekte sind in der beigefügten Liste aufgeführt, die bis 2015 von der EU mit einer Höhe von über 11 Milliarden Euro mitfinanziert werden.

Scribd




Hippokrates
 
Η Ελλάδα του σήμερα...

DSC05530.JPG


...ΟΤΕ, ΔΕΗ, τέλη κυκλοφορίας, χαράτσια.



Ιπποκράτης
 
Das projekt helios wurde heute im parlament vorgestellt.
Es soll 10.000 megawatt produzieren....ind einer fläche von 200.000 hektar.
Die investition soll 20 milliarden sein....und soll den griechischen staat jedes jahr 3-4 milliarden einbringen.
Hoffen wir das beste
smile.gif

Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ: παρουσιάστηκε στην Βουλή, 3-4 δις ευρώ το ετήσιο όφελος
30-11-2011

Το εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα «Ήλιος» εξαγωγής ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ιδιαίτερα την εκτίμησή του ότι το όφελος της χώρας μας από την υλοποίηση του σχεδίου θα ήταν 3-4 δισ. ευρώ το χρόνο.
Εξήγησε ότι πρόκειται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 10.000 μεγαβάτ ότι γι αυτό απαιτούνται 200.000 στρέμματα, η επένδυση είναι της τάξεως των 20 δισ. ευρώ και με βάση τις σημερινές τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρόγραμμα θα επέφερε έσοδα 80 δις ευρώ για μια 25ετία, ενώ το όφελος της χώρας θα άγγιζε τα 3 έως 4 δισ. ευρώ το χρόνο.
Όπως τόνισε ο υπουργός έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με την ΕΕ και τη γερμανική κυβέρνηση για την υπογραφή ενός κειμένου συνεννόησης στο οποίο να υπάρχει δέσμευση όλων των μερών ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχικής συμφωνίας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε ότι ήδη έχει αποστείλει επιστολές στους δημάρχους ώστε να παραχωρήσουν εκτάσεις τους στις οποίες θα μπορούσε να γίνει η εγκατάσταση των συστημάτων κι εξέφρασε την ελπίδα ότι έτσι θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας κι υποστήριξε ότι από τα έσοδα που θα προκύψουν θα διοχετευθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Την ίδια στιγμή έκανε γνωστό ότι σε συνεννόηση με τον πρώην υπουργό 'Αμυνας Πάνο Μεγλίτη έχουν καταγραφεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εγκαταλειμμένα αεροδρόμια και σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί οδηγός ανενεργών λιγνιτωρυχείων. Ακόμη υπουργός ΠΕΚΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο οι όποια επένδυση να εγκατασταθεί σε καλλιεργήσιμη ή τουριστικού χαρακτήρα γη και σε προστατευόμενες περιοχές.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου καταλήγοντας ανέφερε ότι επιχειρείται σήμερα να κλείσουν τα ζητήματα που αφορούν την γη, την πρόσληψη συμβούλων κ.α. ώστε να σχηματοποιηθεί ένα επενδυτικό σχήμα.
Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μουσουρούλης επισήμανε τον κίνδυνο να εξελιχθεί το πρόγραμμα σε φιάσκο «τύπου Αστακού», παρ' όλα αυτά είπε πως είναι «καλοδεχούμενο», αν και παρατήρησε πως βρίσκεται σε επίπεδο ευχολογίων, αφού δεν υπάρχει καταγεγραμμένη δέσμευση των εταίρων. Έθεσε επίσης προβληματισμούς σχετικά με το κόστος του έργου, για την ισχύ του δικτύου, για την συλλογή και μεταφορά της ενέργειας, την τεχνική υποστήριξη κ.α. οι οποίοι - όπως είπε - αν δεν απαντηθούν θα οδηγήσουν σε φιάσκο <<τύπου Αστακού>>.
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος έθεσε ερωτηματικά για το ποιος θα παράγει, ποιοι θα συμμετέχουν, αν θα υπάρχει κρατική συμμετοχή και τι επιπτώσεις θα έχουν όλα αυτά στη λαϊκή κατανάλωση.
Από τον ΛΑΟΣ ο Ηλ. Πολατίδης επισήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθούν πόροι από το πρόγραμμα για την απόσβεση μέρους του δημόσιου χρέους ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Λίτσα Αμμανατίδου εκτίμησε πως δεν είναι κερδισμένες οι ελληνικές εταιρείες.

 
Zuletzt bearbeitet von einem Moderator:
Zurück
Oben