Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Wirtschaft Griechenlands - Οικονομία της Ελλάδας - Economy of Greece

  • Ersteller Gelöschtes Mitglied 9433
  • Erstellt am
PETRELAIO5.png


PETRELAIO2.png


OnAlert.gr:
 
Ελληνικό: 3 βασικοί όροι για το δικαίωμα συμμετοχής στην μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης

09-12-2011
print_mail.png

887f367614_elliniko_sxedio1.jpg


Τρεις βασικούς όρους θέτει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιοποίησε χθες το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σχετικά με την αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό. Το Ταμείο συνεπές στην υπόσχεσή του να φέρει στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (RFI) για την αξιοποίηση του Ελληνικού, επιβάλει σε κάθε ενδιαφερόμενο -νομικό πρόσωπο, ένωση εταιρειών, κοινοπραξία- να διαθέτει κατά μέσο όρο στην τελευταία τριετία ίδια κεφάλαια ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Επίσης, κάθε ενδιαφερόμενος, θα πρέπει, στη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας, να έχει συμμετάσχει (με ποσοστό τουλάχιστον 25%) σε ένα ή περισσότερα αντίστοιχα κατασκευαστικά έργα με το επιδιωκόμενο στο Ελληνικό, αξίας 700 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Τέλος, κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα BBB-/Baa3 ή υψηλότερη. Παράγοντες της αγοράς επέκριναν το δεύτερο κριτήριο συμμετοχής στον διαγωνισμό, καθώς δίνει έντονη κατασκευαστική χροιά στην αξιοποίηση του Ελληνικού.

Αν και το κατασκευαστικό έργο, παραμένει μεγάλο, εν τούτοις, οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι το κυρίαρχο είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης, η οποία σε πρώτη φάση εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ. «Μια επενδυτική εταιρεία, παρόλο που δεν έχει κατασκευαστική εμπειρία, εφόσον διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια, θα μπορούσε να προσλάβει τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες του κόσμου», παρατηρούσε στέλεχος της αγοράς.

Οπως και να έχει η κατάσταση, η πρόσκληση βγήκε. Και οι ενδιαφερόμενοι τώρα έχουν ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής μη δεσμευτικής προσφοράς την 30ή Μαρτίου 2012. Μέχρι τότε, και οπωσδήποτε πριν από τη δημοσιοποίηση της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών (RFP), το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) θα έχει κυρώσει με νόμο το κανονιστικό πλαίσιο αξιοποίησης του Ελληνικού.

Ο νόμος αυτός αναμένεται να ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τη μέγιστη δομήσιμη επιφάνεια και το μέγιστο ποσοστό κάλυψης. Σύμφωνα με την πρόσκληση, «αναμένεται ότι ο νόμος αυτός θα καθορίσει τον συντελεστή δόμησης, ο οποίος αναμένεται να είναι τουλάχιστον 0,4. Επιπλέον», προσθέτει, «αναμένεται ότι το μέγιστο ποσοστό κάλυψης για το ακίνητο θα είναι 50%».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Κ. Μητρόπουλο, περίπου 55 επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ικανοποιούν τους όρους της συγκεκριμένης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ο ίδιος, μιλώντας την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, είπε ότι αναμένει τέσσερις έως πέντε επιχειρήσεις να εκφράσουν ενδιαφέρον.

Παράγοντες της αγοράς ωστόσο χαρακτηρίζουν συντηρητική τη συγκεκριμένη εκτίμηση και θεωρούν ότι το ενδιαφέρον θα είναι μεγαλύτερο με 5 έως 10 επιχειρήσεις να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές. Ωστόσο, ορισμένες εξ αυτών, μετά από προεπιλογή των συμβούλων του Ταμείου, θα εξουσιοδοτηθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, όπου θα υποβληθεί το οριστικό ενδιαφέρον (RFP).
Οι χρηματοοικονομικοί, νομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, που έχουν αναλάβει το έργο του Ελληνικού, θα λάβουν σταθερή αμοιβή ύψους 2 εκατ. ευρώ, ενώ οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι (Citi και Πειραιώς) θα λάβουν και αμοιβή επιτυχίας 0,2% επί των προσόδων του Δημοσίου από το έργο. Χονδρικές εκτιμήσεις ανεβάζουν τη συγκεκριμένη αμοιβή επιτυχίας σε περισσότερο από 10 εκατ. ευρώ.




Ιπποκράτης
 
Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξ/πολη: αμηχανία και στις 2 χώρες για τα περί αποχώρησης της Βουλγαρίας

09-12-2011
print_mail.png

17a47f2cfd_pipeline_1.jpg


Aμηχανία χαρακτηρίζει τη στάση της ελληνικής πλευράς απέναντι στην απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να αποχωρήσει από το project του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Η μόνη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση προήλθε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Μανιάτη, που δήλωσε προχθές ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τη Βουλγαρία, ενώ εντονότατη ήταν η αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα, ο οποίος ως υπουργός Ανάπτυξης είχε υπογράψει την τριμερή συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού.

Ο κ. Σιούφας εξέφρασε τη θλίψη του για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης Σ. Ντιάνκοφ, χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμες και αστήριχτες τις αιτιάσεις περί μη οικονομικής βιωσιμότητας του έργου και προσχηματική τη στάση της βουλγαρικής πλευράς για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο κ. Σιούφας εξέφρασε την ελπίδα ότι η βουλγαρική κυβέρνηση θα ανακαλέσει την απόφασή της και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Εξάλλου ποικίλες ήταν οι χθεσινές αντιδράσεις στη Βουλγαρία. Ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μάρτιν Ντιμιτρόφ, ανέφερε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης είναι σωστή, έστω και καθυστερημένα». Ωστόσο, με δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ ο πρώην διευθυντής της εταιρίας Trans-Balkan Pipeline, εκ μέρους της Βουλγαρίας, Πλάμεν Ρούσεφ, υποστήριξε ότι τυχόν μονόπλευρη καταγγελία μιας διεθνούς συμφωνίας, και μάλιστα «χωρίς οποιαδήποτε πειστικά επιχειρήματα», θα έχει σοβαρές οικονομικές, αλλά και πολιτικές συνέπειες για τη χώρα.



Ιπποκράτης
 
Testbohrungen mitte 2012?
kyrie eleisonnnnnnnnn

Έρευνες σε 15 οικόπεδα σε Κρήτη και Ιόνιο για την ανεύρεση υδρογονανθράκων μέσα στο 2012!
12-12-2011
print_mail.png

f5339bfb88_geotrisicyprus.jpg
Γεωτρύπανα σε 10 με 15 θαλάσσια «οικόπεδα», νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος, θα κατέβουν, μέσα στο 2012. Θα ερευνηθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Διεθνείς εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, για τις περιοχές νότια της Κρήτης.
Η επίσημη πρόσκληση για τις σεισμικές έρευνες, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Στόχος είναι, μέσα στο 2012, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διεθνή γύρο παραχωρήσεων, με περίπου 10-15 οικόπεδα (blocks). Η δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, συνοδεύεται από επίσημο χάρτη, ο οποίος ορίζει ως περιοχή έρευνας τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Πεδία ερευνών
Παράλληλα, ετοιμάζεται, με τη μέθοδο του Open Door, η προκήρυξη τριών διεθνών διαγωνισμών εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων: στον Πατραϊκό Κόλπο, στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο. Ανοιχτή είναι η δυνατότητα να υπάρξει και τρίτη εναλλακτική λύση, από ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν σε σεισμικές έρευνες και σε άλλες περιοχές.
Αυτό γίνεται, για να αξιοποιηθεί κάθε είδους δυνατότητα και πιθανότητα να υπάρχουν πληροφορίες, που δεν βρίσκονται στη διάθεση του ελληνικού δημοσίου. Έτσι, οποιαδήποτε αξιόπιστη διεθνής εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου ή φυσικού αερίου διαθέτει στοιχεία ή ενδείξεις για ύπαρξη οικονομικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε περιοχές της Ελλάδας, μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της με επίσημο αίτημα προς το Υπουργείο.
Οι υπηρεσίες του οποίου, στη συνέχεια, εφόσον η πρόταση είναι τεκμηριωμένη, την κάνουν αποδεκτή, και εκδίδουν διακήρυξη, που αποστέλλεται για δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Το Υπουργείο ΠΕΚΑ κάνει, παράλληλα, μία προσπάθεια να συγκεντρώσει σε ενιαία βάση δεδομένων όλα τα στοιχεία ερευνών και μελετών, που έχουν γίνει κατά καιρούς για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Στο μεταξύ, θεωρείται βέβαιο ότι τέτοια στοιχεία, προερχόμενα από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, έχουν διοχετευτεί σε ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Με τη μέση γραμμή τα δικαιώματα
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ενημερώνοντας τις επιτροπές Εξωτερικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για τους υδρογονάνθρακες, αναφέρθηκε σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Και προσπάθησε να προσγειώσει, όσους καλλιεργούν προσδοκίες για μεγάλα και άμεσα έσοδα από την εκμετάλλευσή τους.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ επισήμανε: -«Ο χάρτης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, στις 5/9/2011, και στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πριν από λίγες μέρες, στις 3/12/2011, περιλαμβάνει για την περιοχή έρευνας, τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), έτσι όπως αυτά προσδιορίζονται με βάση την εθνική διαπραγματευτική θέση και τις αρχές του διεθνούς δικαίου». Εξήγησε τη σημασία της θέσπισης ορίων για την ΑΟΖ, λέγοντας: «Στο άρθρο 156 του Ν.4001/2011, για πρώτη φορά στην έννομη τάξη της χώρας, η διαπραγματευτική μας θέση απέκτησε ισχυρή νομική υπόσταση και υποχρεωτικότητα».
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι: «Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (αφ? ής κηρυχθεί), είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης, τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών, από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης». Η διατύπωση αυτή αναμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Έσοδα για το Δημόσιο έως και 1,5 δισ. δολ. ετησίως για 25 χρόνια
Για τα οικονομικά αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ενημερώνοντας τις επιτροπές Εξωτερικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, δήλωσε χαρακτηριστικά: -«Κανείς δεν πρέπει να εξαπατά τον ελληνικό λαό, υποστηρίζοντας ότι αύριο, του χρόνου ή τον μεθεπόμενο χρόνο, μπορεί το ελληνικό δημόσιο να προσδοκά πολλά δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων».
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι η εκμετάλλευση κοιτασμάτων γίνεται σε βάθος εικοσαετίας και, για να γίνει η εξόρυξη, απαιτείται μακροχρόνια προετοιμασία. Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Κύπρου, «η οποία προσέλαβε τον πρώτο τεχνικό σύμβουλο το 2005 και το γεωτρύπανο έπιασε δουλειά το 2011».
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ εκτίμησε ότι, σε ένα χρόνο, από σήμερα, το Δημόσιο θα γνωρίζει με ακρίβεια αν, πού και πόσους υδρογονάνθρακες έχει το κοίτασμα της Νότιας Κρήτης. Για τα βεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου αναφέρθηκε ότι αξιόπιστοι επιστήμονες εκτιμούν ως ρεαλιστικό ένα σενάριο κάλυψης ποσοστού 20%-30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, τα επόμενα 30 χρόνια.
Αυτό συνεπάγεται μείωση δαπανών για την αγορά αργού πετρελαίου, κρατικά έσοδα, αύξηση θέσεων εργασίας και τεχνογνωσία. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δίνει κάθε χρόνο, για εισαγωγές κάθε είδους πετρελαιοειδών, γύρω στα 10 με 12 δισ. ευρώ. Είναι, άρα, προφανές το όφελος από την ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής, αλλά και από τις νέες πηγές εσόδων του κράτους. Ο κ. Μανιάτης είπε ότι, με όλες τις αβεβαιότητες που έχουμε, μπορούμε να κάνουμε μια ρεαλιστική υπόθεση εργασίας, η οποία είναι: Μόνο στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, και με βάση τα στοιχεία που γνωρίζουμε σήμερα, χωρίς να συνυπολογίσουμε πιθανά νέα μεγέθη, που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες, αναμένονται «3 έως 4 Πρίνοι». Αυτό σημαίνει 300-500 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.
Αν θεωρήσουμε μια μέση τιμή 80-100 δολάρια ανά βαρέλι τα επόμενα 20-25 χρόνια, μπορούμε να αναμένουμε, για το ελληνικό δημόσιο, έσοδα της τάξης των 15-20 δισ. δολαρίων. Από το Ιόνιο Πέλαγος, συνέχισε ο υφυπουργός, «με βάση τουλάχιστον τα μέχρι σήμερα γνωστά κοιτάσματα, περιλαμβανομένων των «Αχιλλέα» και «Πύρρου», κοιτασμάτων που βρίσκονται ανοιχτά της Κέρκυρας, μπορούμε να περιμένουμε έσοδα έως και 1,5 δισ. δολ. κάθε χρόνο, τα επόμενα 20-25 χρόνια».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, στο ενδεχόμενο να πληγεί ο θαλάσσιος τουρισμός από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ο κ. Μανιάτης ήταν καθησυχαστικός. Είπε ότι «ο κίνδυνος να σημειωθεί ατύχημα ρύπανσης ή αστοχία είναι μηδενικός». Και πρόσθεσε ότι οι προδιαγραφές θα είναι πιο αυστηρές ακόμα και από αυτές της Νορβηγίας, λόγω της σεισμικότητας στην περιοχή μας.
 
Simera sto skai 22:00 ora germanias stous neoi fakeloi ehi pali mia ediaferon ekpombi.
Afora to thema drahmi-euro.Kalesmeni ellines apo panepistimia eksoterikou.Ameriki ,germania,agglia.
 
Simera sto skai 22:00 ora germanias stous neoi fakeloi ehi pali mia ediaferon ekpombi.
Afora to thema drahmi-euro.Kalesmeni ellines apo panepistimia eksoterikou.Ameriki ,germania,agglia.
 
Ο Σαμαράς στο Ισραήλ για ΑΟΖ, στρατιωτική συνεργασία, ενέργεια και επενδύσεις. Οι πρώτες δηλώσεις

samaar.jpg


Θέματα που αφορούν στην ΑΟΖ, στην ενέργεια και το φυσικό αέριο, καθώς και τις δυνατότητες αύξησης των επενδύσεων στην Ελλάδα συζητήθηκαν στις συναντήσεις που είχε ο Αντ. Σαμαράς στο Ισραήλ με αξιωματούχους της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ικανοποιημένος για τις ουσιαστικές, όπως είπε, επαφές που είχε και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποδώσουν.

«Σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον Ελληνικό λαό, βρίσκομαι εδώ και παίρνω πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα. Μιλάω για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: Ενέργεια, ΑΟΖ, Τουρισμό, Γεωργία, αναφέρομαι και σε αμυντική συνεργασία, αλλά, βεβαίως, και στην προσέλκυση ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα», ανέφερε.

Στόχος των συναντήσεών του ήταν, όπως σημείωσε, «μια -όχι ευκαιριακή- αλλά μακροπρόθεσμη και στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία των δύο χωρών».

Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ αμέσως μετά, παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και προσκύνησε στον Πανάγιο Τάφο, ενώ στη συζήτηση που είχε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο.

Αυτή την ώρα ο κ. Σαμαράς παρακάθεται σε δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

OnAlert.gr:
 
Coca Cola 3E: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας στην Pivara Skopje

Η Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (Coca-Cola 3Ε) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς, μαζί με την Heineken N.V., του 41,2% των μετοχών της μειοψηφίας στην κοινοπραξία (joint venture) Pivara Skopje στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).
Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στα 79,1 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένων των εξόδων εξαγοράς) και θα μοιραστεί εξ ημισείας ανάμεσα στην Coca-Cola Τρία Έψιλον και τη Heineken.
Η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η Heineken κατέχουν πλέον από κοινού συνολικά το 96,5% των μετοχών της Pivara Skopje.

Coca Cola 3E:
 
Eurostat-Ελλάδα: Σε 13,2 δισ. από 25,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα


Έλλειμμα 13,2 δισ. ευρώ εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο της Eλλάδας τους πρώτους εννέα μήνες του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, το πρώτο εννεάμηνο του 2011 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 42% (από 11,2 δισ. ευρώ σε 15,9 δισ. ευρώ), ενώ μείωση 20% (από 36,3 δισ. ευρώ σε σε 29,1 δισ. ευρώ) εμφάνισαν οι εισαγωγές στην Ελλάδα.

Laut Eurostat,

Güterexporte in den ersten 9 Monaten +42% von 11 auf 16 Mrd.
Güterimporte -20% von 36 auf 29 Mrd.

->Handelsbilanzdef. von -25 auf -13 Mrd. gesunken

Eurostat-
 
Zurück
Oben