Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

CIA: Oluja größte serbische Niederlage seit der Wehrmacht

azio Wehrmacht’
CIA U TAJNIM DOKUMENTIMA ‘Oluja je najveći srpski poraz još otkako ih je zgazio Wehrmacht’

Objavljeno: 24. 09. 2013. 07:10

Uređeno: 24. 09. 2013. 10:12
Autor: Krešimir Žabec

rO0ABXQAS2Z7aHR0cDovL2xvY2FsaG9zdDo4MDgwL211bHRpbWVkaWEvYXJjaGl2ZS8wMDYwMi9PTFVKQV82MDI2MjZTMC5qcGd9ZjBmMjU2dA==.jpg
“Hrvatska vojna operacija “Oluja” najveći je srpski poraz otkako je njemački Wehrmacht pregazio Jugoslaviju u samo sedam dana u travnju 1941”, stoji to u deklasificiranom dokumentu CIA-e iz razdoblja Domovinskog rata.
Djelatnici CIA-e u srpnju mjesecu 1995. godine prilično su točno predvidjeli razvoj događaja u Hrvatskoj. Šefovima u Washingtonu su vrlo precizno detektirali da će hrvatska vojna operacija biti vrlo kratka ali su pogrešno prognozirali da će Slobodan Milošević poslati pomoć Srbima u tzv. SAO Krajinu.
CIA OBJAVILA TAJNE DOKUMENTE O RATU NA BALKANU 'Franjo Tuđman je bio spreman podijeliti BiH'

Već 21. srpnja 1995. godine posebni odjel CIA-e za Balkan piše kako je “Zagreb uvjeren u svoju vojnu snagu i da će za reintegraciju područja pod srpskom kontrolom biti potrebna sila”. No, u dokumentu se navodi kako bi Hrvatska vojska mogla krenuti u jesen “no teške borbe oko Bihaća i u Posavini te oružane provokacije krajinskih Srba mogle bi izazvati hrvatsku ofenzivu i do sredine ljeta".
Munjeviti udar

Analitičari CIA-e su nadalje predvidjeli kako je hrvatski plan Hrvatske vojske da glavne ciljeve zauzme u roku od 72 sata i odmakne srpsko topništvo od gradova i, posebice, onemogući raketne napade na Zagreb kakvi su se dogodili tijekom operacije “Bljesak” nekoliko mjeseci ranije.
Naime, Amerikanci su procijenili kako bi duža vojna operacija najvjerojatnije potaknule Srbiju da se umiješa sa brojnim vojnim snagama..
Etničko čišćenje

U CIA-i nisu uopće sumnjali da će tijekom operacije doći do etničkog čišćenja te su unaprijed upozorili vlasti u Washingtonu kako će “Hrvatska pokušati minimalizirati percepciju “etničkog čišćenja”.
Operativce CIA-e iznenadilo je ponašanje Slobodana Miloševića. Naime, u izvješćima stoji kako će “Jugoslavenska”vojska u pomoć krajinskim Srbima poslati logističku potporu. "Miloševićevo prepuštanje krajinskih Srba hrvatskim snagama zapanjujuće je s obzirom na njegovo nacionalističko stajalište", napisali su izvješću nakon “Oluje”djelatnici CIA-e.

Pritisak na dr. Tuđmana neće imati učinka

U CIA-i su smatrali kako predsjednik Franjo Tuđman vjeruje da brza akcija u sektorima Sjever i Jug "neće trajnije naštetiti Hrvatskoj u odnosima s međunarodnom zajednicom i EU". U izvješćima se navodima kako bi međunarodni pritisak na Zagreb mogao utjecati na vremenski slijed i taktiku, ali ne i na strategiju. “Sve veća frustriranost međunarodnom zajednicom učvrstila je stajalište Zagreba da će morati djelovati sami kako bi riješil problem Krajine...
Bože me sačuvaj budalaštine, veću nisam čuo odavno,,, A šta je onda Operacija Koridor za vas? Kolko moraš bit jadan i bjedan rugat se narodu.. Nemam rječi..
 
Pobuna hrvatski Srba je kostalo je 16000 hrvatski zivota i otelo je hrvatsoj 1/3 teretorija, koliko morš biti jadan tome se rugati?
 
Iz kojeg konteksa ti vidiš da se neko ismijava srbskom Narodu.
Nije trobalo doči ni do jednog ni do drugog al je došlo.

Kreator ove teme, ili ima bujnu maštu, komplekse, ili iluziju o Srbima.. Nije trebalo, ali očigledno su pojedinci (manjina ljudi logično) izvukli profit od toga, i napunili džepove.

Ima one izreke iz rata. "Procvjetala trgovina, svud se trguje, mjenjaju se, mjenjaju se teritorije."

Eto zato ja rodom od Benkovca, neživim tamo, i npr. Ante Horvat, rodom iz Bosansko Šamca, nije više tamo, jer je nekima smetalo, tamošnja struktura, nekome nije išlo po planu,
 
Ja sam iz Odžaka, Dayton je omugucijo da se tamo mozemo vratiti.
Terretorium se mjeno 4 puta, puno nih se nije hjtjelo moglo vratiti jer su našli njegde drugo novi dom.
 
Ja sam iz Odžaka, Dayton je omugucijo da se tamo mozemo vratiti.
Terretorium se mjeno 4 puta, puno nih se nije hjtjelo moglo vratiti jer su našli njegde drugo novi dom.

Eto, kome ja pričam, ti kao Posavac, to najbolje znaš. Ti si se mogao vratiti kao i naprimjer Srbi iz Mrkonjić Grada, dok recimo Hrvati iz Dervente, Muslimani iz Višegrada ili Srbi iz Drvara, nisu mogli, tako je politika prevagala, nažalost, svakome je najljepše dje je rođen.
 
Zurück
Oben