Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

CIA: Oluja größte serbische Niederlage seit der Wehrmacht

G

Gelöschtes Mitglied 8317

Guest
azio Wehrmacht’
CIA U TAJNIM DOKUMENTIMA ‘Oluja je najveći srpski poraz još otkako ih je zgazio Wehrmacht’

Objavljeno: 24. 09. 2013. 07:10
Uređeno: 24. 09. 2013. 10:12
Autor: Krešimir Žabec

rO0ABXQAS2Z7aHR0cDovL2xvY2FsaG9zdDo4MDgwL211bHRpbWVkaWEvYXJjaGl2ZS8wMDYwMi9PTFVKQV82MDI2MjZTMC5qcGd9ZjBmMjU2dA==.jpg
“Hrvatska vojna operacija “Oluja” najveći je srpski poraz otkako je njemački Wehrmacht pregazio Jugoslaviju u samo sedam dana u travnju 1941”, stoji to u deklasificiranom dokumentu CIA-e iz razdoblja Domovinskog rata.
Djelatnici CIA-e u srpnju mjesecu 1995. godine prilično su točno predvidjeli razvoj događaja u Hrvatskoj. Šefovima u Washingtonu su vrlo precizno detektirali da će hrvatska vojna operacija biti vrlo kratka ali su pogrešno prognozirali da će Slobodan Milošević poslati pomoć Srbima u tzv. SAO Krajinu.
CIA OBJAVILA TAJNE DOKUMENTE O RATU NA BALKANU 'Franjo Tuđman je bio spreman podijeliti BiH'

Već 21. srpnja 1995. godine posebni odjel CIA-e za Balkan piše kako je “Zagreb uvjeren u svoju vojnu snagu i da će za reintegraciju područja pod srpskom kontrolom biti potrebna sila”. No, u dokumentu se navodi kako bi Hrvatska vojska mogla krenuti u jesen “no teške borbe oko Bihaća i u Posavini te oružane provokacije krajinskih Srba mogle bi izazvati hrvatsku ofenzivu i do sredine ljeta".
Munjeviti udar

Analitičari CIA-e su nadalje predvidjeli kako je hrvatski plan Hrvatske vojske da glavne ciljeve zauzme u roku od 72 sata i odmakne srpsko topništvo od gradova i, posebice, onemogući raketne napade na Zagreb kakvi su se dogodili tijekom operacije “Bljesak” nekoliko mjeseci ranije.
Naime, Amerikanci su procijenili kako bi duža vojna operacija najvjerojatnije potaknule Srbiju da se umiješa sa brojnim vojnim snagama..
Etničko čišćenje

U CIA-i nisu uopće sumnjali da će tijekom operacije doći do etničkog čišćenja te su unaprijed upozorili vlasti u Washingtonu kako će “Hrvatska pokušati minimalizirati percepciju “etničkog čišćenja”.
Operativce CIA-e iznenadilo je ponašanje Slobodana Miloševića. Naime, u izvješćima stoji kako će “Jugoslavenska”vojska u pomoć krajinskim Srbima poslati logističku potporu. "Miloševićevo prepuštanje krajinskih Srba hrvatskim snagama zapanjujuće je s obzirom na njegovo nacionalističko stajalište", napisali su izvješću nakon “Oluje”djelatnici CIA-e.

Pritisak na dr. Tuđmana neće imati učinka

U CIA-i su smatrali kako predsjednik Franjo Tuđman vjeruje da brza akcija u sektorima Sjever i Jug "neće trajnije naštetiti Hrvatskoj u odnosima s međunarodnom zajednicom i EU". U izvješćima se navodima kako bi međunarodni pritisak na Zagreb mogao utjecati na vremenski slijed i taktiku, ali ne i na strategiju. “Sve veća frustriranost međunarodnom zajednicom učvrstila je stajalište Zagreba da će morati djelovati sami kako bi riješil problem Krajine...

 
So eine Oluja hätten wir auch in Kosovo gebraucht, wurde leider nichts draus, die Mörder laufen noch frei herum, die Regierung baut ihnen sogar Häuser.
 
War Loser-Legija schon hier und hat erwähnt das die HV letztlich nur alte Opa´s in der Krajina niedergemäht hat ? *sarkasmus*

Immerhin scheint es ja an anderer Stelle den CIA-Bericht ja ganz gut zu finden, warum also nicht auch hier ? :D
 
banj.jpg

Serbische Flüchtlinge aus Kroatien.

7. August 1995:
Um 18:00 Uhr verkündet Susak das Ende der Militäraktionen im Rahmen der Operation "Sturm". Etwa 200.000 Serben werden vertrieben oder flüchten in Richtung Bosnien und Serbien. Viele serbische Zivilisten werden getötet.

Nach kroatischen Quellen kamen im Zuge der Offensive 127.000 kroatische Soldaten und Polizisten zum Einsatz. 17 Militärjets vom russischen Typ MIG-21 wurden eingesetzt sowie 120 Panzer. Nach Angaben des Zagreber Gesundheitsministerium starben während der vier Tage, 174 kroatische Soldaten, 1.430 wurden verwundet. Demzufolge kamen 560 serbische Soldaten ums Leben. (APA)
 
mein cia bericht wird als märchenstunde abgetan und user wie lordgovno pupsen sich durch den thread um dann hier sofort in der hockenden haltung den thread samt schwanz des threadherstellers tief in den rachen zu nehmen obwohl es ich bei beiden berichten um ein und den selben handelt........
 
Die Kroaten sollten sich mal bei uns bedanken..

Američki diplomata Piter Galbrajt za "Avaz"
Hrvati su nas pitali za iransko oružje!

Možete li se sjetiti detalja, kada je dil postignut i oružje krenulo, ko je uzimao koliko? Koliko je išlo HV-u, koliko HVO-u, a koliko Armiji RBiH?

- Ako se dobro sjećam, trećina te robe išla je Hrvatima (HV i HVO). Ostalo je išlo Armiji RBiH. Ali sve ovo je već dostupno javnosti. Hajd je organizirao velika saslušanja u Kongresu o ovoj temi. Na kraju svega, kada je postalo jasno da ovdje nema nikakvih problema, onda je istražna komisija izdala izvještaj.

http://www.avaz.ba/vijesti/intervju/hrvati-su-nas-pitali-za-iransko-oruzje
 
Zurück
Oben