Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

25.11.

Allissa

BOSANSKA BOSANKA
1469774_224331724403285_652597624_n.jpg
 
Gratuliere!

U Bosni i Hercegovini je danas Dan državnosti koji se obeležava samo u Federaciji BiH, u kojoj je to neradan dan

Na taj dan pre 70 godina u Mrkonjić Gradu održano je zasedanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBIH), na kojem je, kako smatraju u Sarajevu, obnovljena državnost Bosne i Hercegovine.

Republika Srpska svoj Dan državnosti obeležila je 21. novembra, na dan kada je parafiran Dejtonski mirovni sporazum, kojim je uspostavljen taj entitet unutar BiH.

Dan Republike Srpske obeležava se 9. januara, u znak sećanja na 1992. kada je tadašnji lider Srba u BiH Radovan Karadžić proglasio "Republiku Srpsku Bosnu I Hercegovinu".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da na nivou Bosne i Hercegovine ne postoji ni dan, ni datum državnosti i da stoga Dan ZAVNOBIH-a, 25. novembar, ne može biti obeležavan kao dan državnosti.

U otvorenom pismu predstaviku EU u BiH Valentinu Incku, Dodik mu skreće pažnju da su Visoki predstavnik i ostali predstavnici međunarodne zajednice, svojim prisustvom dali značaj nepostojećem prazniku naslovljenom kao Dan državnosti BiH.

Dodik je ukazao da je svaki pokušaj njegovog uspostavljanja antidejtonski.

Predsednik podseća da je Dejtonski sporazum jasno odredio da dejtonska BiH nastavlja da postoji u skladu sa unutrašnjom strukturom, koja je tim sporazumom utvrđena, pa je, prema tome, svaki jednostrani pokušaj iz Sarajeva da se baštine praznici i događaji iz bivše Jugoslavije neregularan i nemoguć za čitavu BiH.

On je poručio da Republika Srpska nema ništa protiv da u Federaciji BiH ovaj datum obeležavau kao praznik, ali u Republici Srpskoj to neće nikada biti

Dodik je naveo da, koliko mu je poznato, ne postoji odluka nijednog relevantnog organa dejtonske BiH, što je bilo neophodno doneti nakon potpisivanja Dejtona, koja potvrđuje da postoji Dan državnosti BiH.
 
jo heute neradni dan dole, d.h für 80% ist nichts besonderes sind eh immer im kafic ein Trinken, heute kommen die anderen 20% und geben mal einen aus
 
Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.
Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.
 
Zurück
Oben