Čelebić Habiba
Sajber harambasha
Ja Djordje halt, Georg. Wer darf diesen Namen für sich beanspruchen??
UNd ja, alles Serben aus dem KOsovo, orthodox.
UNd ja, alles Serben aus dem KOsovo, orthodox.
Marko A. Gjokaj 16/03/2013 at 10:54
Kada govorimo o necijem poreklu zaista ovde na Balkanu dominira nekakav, ako mogu da kazam, primitivan stav, a to je da se odjednom nekom nalazi poreklo kad postane popularan, a onda slede prepucavanja medju balkanskim narodima ko je čiji. Prosto ne mogu da verujem da postoji toliki broj ljudi na Balkanu koji ne mogu da shvate da svaki čovek ima više identiteta i da nije svako ukazivanje na jedan od identiteta “prisvajanje” ili “svojatanje”. Neka od tih ukazivanja imaju za cilj samo naglasiti da svaki čovek ima više identiteta, a usput boriti se protiv ksenofobije medju Balkancima koa je u ovom regionu i dalje raširena kao kuga. Npr. Branislav Nušić jeste Srbijanac, i to poznati, ali je i Cincar, jer mu je pravo ime Alkibijad Nuša. O učešću albanaca u etnogenezi Crnogoraca ( io brnuto!) može da ne zna samo neko ko je stvarno neupućen, a najpoznatiji primeri te etnogeneze u Crnoj Gori su klanovi Kuči, Palibarda, Kilibarda, Vasojevići , Piperi, Cuce, i svakako Marko Miljanov, pola Albanac, sa majčine strane. Karađorđe također kažu praporeklom potiče od Klimenta, tj Kelmendija ( sve ovo imate na wikipedia i dr.stranicama interneta, lako je proveriti u izvorima). A postoji i veliki broj Albanaca koji su potpuno ili delom srpskom porekla. Npr. majka Albanskog knjaza Đurađa Kastriota Skenderbega bila je crnogorska/srpska kneginja Vojislava, itd.itd itd…Ali čak ni ova poznata istorija nije najači dokaz o tome da mnogi današnji Srbi, Albanci, Hrvati, Bošnjaci itd. imaju neko drugo poreklo. Po meni je lingvistika najači dokaz, tj. ono što se krije u prezimenu. To se najbolje vidi u prezimenima koja se mogu prevesti na neke jezike, npr. “čuveno” albansko prezime “Krasnići” je etimološki slavensko a ne albansko. S druge strane “Đoka” u srednjovekovnim spisima je tipičnije albansko nego slavensko ime, pa otud je i prezime Đoković ( u albanskoj verziji Đokaj) i dan danas češće kod Albanaca nego kod Slavena. ZAKLJUČAK: Apsolutno me ne bi čudilo svetska teniska zvezda Novak Djoković, za kojeg evo vidimo da vuče poreklo od crnogorskih Đokovića, možda praporeklom potomak albanskih Gjokaja. Da odmah bude jasno, ne svojatam ga, već napominjem da je to moguće, jer opet ponavljam, svaki čovek ima više identiteta. E sad, drugi je problem što mnogi na Balkanu i dan dans, evo u 2013 godini posle Hrista boluju od ksenofobije, ili možda namernog obezvređivanja onog “drugog” naroda, koji god to bio.
Da, i još nešto, mislim da je nekako logičnije reći da su današnji Crnogorci, Hrvati i Bošnjaci Slaveni a ne Srbi, bar jezički, a o običajima tradiciji a naročito političkoj ideologiji oni sami ne žele da budu jedasn narod, prema tome to je njihova volja, a volja većine treba da se poštuje, kada ne ugrožava nikoga. Nametanjem, nasiljem i mržnjom niko nikada ništa nije rešio, ma ko on bio i iz ma kojeg naroda dolazio.
Mir svima
Marko
Podržavam (18) Ne podržavam (5)
Reply
Marko A. Gjokaj![]()
16/03/2013 at 11:09
Da ponovim još jednom da me ne bi neko pogrešno razumeo – Ne razumem zašto na području bivše SFRJ ima tako mnogo isključivih i kategoričnih ljudi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, koji dožive šok pri samoj pomisli da bi neki popularni ili poznati predstavnik njihovog naroda mogao da ima bilo kakve veze sa nekim drugim narodom, pogotovo onim “neprijateljskim” ( ovo vredi za sve narode, ne mislim na bilo koji konkretno).
Zar sama učestalost te pojave ( ta nacionalistička isključivost i kategoričnost) ne govori koliko smo zaostali kao region? Pravo je čudo da se u takvoj sredini i stvori jedan Novak Đoković, koja je svetla tačka celog regiona i na kojeg bi trebali da budu ponosni svi u regionu pre svega zbog njegove marljivosti i posvećenosti onome čime se bavi. Za mene je Novak Đoković pre svega svetski teniser i ponosam sam na njega iz mnogo razloga-da, između ostalog i zato što njegovo prezime podeseća na moje, ali najviše zato što znam da je čovek Odgovoran u svom poslu, a upravo je ovo ključna reč-ODGOVORNOST. Odgovoran čovek pazi da ne učini štetu bilo kome na bilo koji način, rečima ili delima. Odgovornsot za ono što govorima i radimo je najvažnija razlika među ljudimai samo Odgovornost može da izvuće ovaj region iz g…. a ne isključivost (bilo nacionalistička bilo opšta)… a bojim se da je manje onih Odgovornih…
Pozdrav
Marko
Djoka sagt man auch für Qrac
Jedan problem na ovim diskusijama je cesto jadno i iz samog starta napadno izrazavanje raznih, bez trunke respekta - prema sebi i "sagovornicima" - uz ocekivanje da im se uzvrati na prijatan nacin..
Ja npr. ne bih znao zasto bih se s'ovim covjekom prepirao.
Seća se kako je 1941. s Kosova, pod naletom Šiptara, u kuću njegovog oca došao Novakov pradeda Neđeljko s porodicom. Po prestanku rata, nakon deset godina, Đokovići se vraćaju na Kosovo, gde se Novakov deda Vladimir zaposlio u rudniku “Trepča” i zasnovao porodicu. Tri decenije kasnije Đokovići se sele u Beograd, gde je Vladimir kao predstavnik firme “Tehnopromet” za Kosovo i Metohiju od firme dobio stan.
Vladimirov sin Srđan Đoković u braku sa Dijanom dobio je tri sina – Đorđa, Marka i Novaka, najboljeg tenisera sveta.
Deda Radonja, ipak, nije siguran da li je Novak dobio ime po njegovom ocu:
- Ali ima logike. Novakov pradeda i deda, Neđeljko i Vladimir, puno su voleli mog oca. On je bio jedan od najuglednijih Đokovića, veliki ratnik i dobar čovek. Bio je zapažen i po poštenju i po ugledu i po imenu.
Deda Radonja, iako nije uspeo da pod stare dane ovlada pravilima tenisa, kaže da prati gotovo svaki Novakov meč i da je jako ponosan, jer to je “ugled za svet, a ne za porodicu“.
Es ist doch kein Geheimnis das es Katholische Serben in Albanien gibt die meisten Albanerinnen aus Al die mit Serben heiraten sind auch eig Serbinnen und es ist ein Ort in Al voller solchen Serben hab den Namen vergessen wie der Ort heisst muss nochmal meinen Onkel fragen.
Folge dem Video um zu sehen, wie unsere Website als Web-App auf dem Startbildschirm installiert werden kann.
Anmerkung: Diese Funktion ist in einigen Browsern möglicherweise nicht verfügbar.
Wir verwenden essentielle Cookies, damit diese Website funktioniert, und optionale Cookies, um den Komfort bei der Nutzung zu verbessern.
Siehe weitere Informationen und konfiguriere deine Einstellungen