bahro
Ex-Jugo
Hallo, Hallo, HAAALLOOO der Deutsche liest mit (bzw. will mitlesen). MOLIM hiljade put.
Du wolltest doch dein serbisch verbessern. Du bekommen Möglichkeit.
Hallo, Hallo, HAAALLOOO der Deutsche liest mit (bzw. will mitlesen). MOLIM hiljade put.
To nazalost mogu isto iz svog iskustva potvrditi. Dobro, tesko je generalizirati, ali opet se stvori bas takva slika koju si opisao. Ja recimo ne vidim nista losem u tome, da se kod srpske djece uci cirilicno pismo, uspjesno savladati osnovne gramaticke kategorije i poznavanje knjizevnosti i kulture srpskog naroda. Ne kaze se za nista zemljace, da narod koji nema skole, nema podmlatka, a narod koji ne priprema i ne podmladjuje svoje ustanove, nema buducnosti. Ako se na tome ne radi, nece ga nista povuci ka otadzbini, jer se odrijeklo i zaboravilo svoje porijeklo. Neznam, ali meni je to gubitak kulturne bastine i nazalost i dobro si rekao na kraju, izgubljena generacija, nit' vamo, nit' tamo.
U mene mi brat ima kcerku od dvije godine. Svi sa njom pricamo samo na bosanskome tako da joj to bude prvi jezik.
Kad je poceo rat 90tih neki Srbi u Nemackoj su se plasili da kazu da su Srbi, da ne budu proterivani - jebiga stara razmisljanja - a toliko deca neznaju nista o sebi, starvicno ... a prave se da su najveci SrbiTakvih ima iz svih pravca, jebiga, to ti je "normalan" tok zivota, dnevni zivot je vazniji od nekog patriotizma. Ja sam upoznao takve osoba iz svih bivsih republika.
Anfangs ist es auch leicht, haben wir auch gemacht war alles ok, er kannte viele narodnjake auswendig und fing sogar mit kolo an, aber das ließ später nach ... die Eltern müssen es dem Kind richtig verbieten deutsch zu Hause zu sprechen und konsequent darauf achten, dass das ohne Ausnahme eingehalten wird.
Da malo bolje objasnim, vas srba ima milion ovdje u svabskoj a ti bih rekao mozda 50.000 tolko slabo ste organizovani. Nas bosnjaka ima 180.000 a insan bih rekao da su milion. Svugdje se grade bosnjacke kulturne zajednice stvarno velike centre kad samo one u stutgartu minhenu dortmundu kilnu i berlinu pogledas.
To se kod vas samo desilo zato sto je vecina za vrijeme jugoslavije vamo doslo pa nisu furali srpstvo tako da njihova djeca ne vode brige o tome.
Jedino vas bosanski srbi spasavaju sa kud'ovima.![]()
U mene mi brat ima kcerku od dvije godine. Svi sa njom pricamo samo na bosanskome tako da joj to bude prvi jezik.
Du wolltest doch dein serbisch verbessern. Du bekommen Möglichkeit.
Ganz verbieten geht nicht. Kann man nichts machen glaube ich.
Da ih ne bi lovili kao zeceve, joj. Tu taktiku su preuzeli od komunista za vrijeme Kraljevine JugoslavijeMa sve to stoji, ali znanje maternjeg jezika je kljucni segment za ocuvanje nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta. I to ne govorim kao neko, ko zeli da prodaje jeftin nacionalsovinizam, koji drugima namjece svoje srpstvo.
400.000 Srba imas u nemackoj a neznam koliko se od tog broja vode kao Srbi a da su stvari Cigani, Madjari, Bosnjaci, Sipci itd. ..
Sta se tice organizacije Srbima nista ne fali, u svakom vecem gradu imas crkvu i tu se skupljaju Srbi, videlo se lepo kakva je bila organizacija tokom poplava.
Mi Srbi ne gradimo vise nove crkve svugde po Balkanu ko vi Bosnjaci, mozda verujes zbog toga da je organizacija slablja, i ako nije.
Sta se tice spomenutih gradova znam samo da se u Stuttgartu dosta desava (isto kao i u Baden Badenu ...) i u Dortmundu, a to znam sto vise puta odem tamo
Inace sam ja po tome odgojan da se dokazuje Srpstvo po tome da si bolji i pametniji od proseka, a ne po toem ko ce jace da vice Srbija, stavi veci krst ili nosi sto vise brojanica.
To mi se svidja, ja bi doduse odmah ucio oba jezika.
️Folge dem Video um zu sehen, wie unsere Website als Web-App auf dem Startbildschirm installiert werden kann.
Anmerkung: Diese Funktion ist in einigen Browsern möglicherweise nicht verfügbar.
Wir verwenden essentielle Cookies, damit diese Website funktioniert, und optionale Cookies, um den Komfort bei der Nutzung zu verbessern.
Siehe weitere Informationen und konfiguriere deine Einstellungen