Bh. vojnicima stižu pohvale za ono što rade u Afganistanu
Iz sjedišta NATO saveza u Briselu objavljen je video zapis o tome kako svoju dužnost obavlja jedna od jedinica iz sastava multinacionalnih snaga u Afganistanu. Nije riječ o američkim, britanskim ili vojnicima neke velike svjetske sile nego o bosanskohercegovačkim vojnicima koji u okviru misije ISAF, obavljajuju vojne dužnosti u afganistanskoj provinciji Helmand.
Njihova baza je u Gerešku, oni redovno patroliraju i osiguravaju prilaz bazi. Na najvišem profesionalnom nivou obavljaju i druge zadatke.
Naš zadatak, kao zaštitne jedinice, jeste da štitimo kamp Price I činimo to na najbolji mogući način - kaže u video zapisu kapetan Ahmetović, prenose američki mediji.
Vojnik Bavandar dodaje:
Imamo priliku, tako da kažem, da pokažemo koliko smo dobri. Samo je jedan način da se bude profesionalac i to je jedini put koji je pred nama i misija u kojoj se moramo dokazati - veli vojnik Bavandar iz bosanskohercegovačke jedinice.
Ova jedinica iz BiH angažovana je u okviru danskog kontigenta snaga ISAF-a. Danske starješine imaju samo riječi pohvale, a zamjenik komandanta danske borbene grupe, pukovnik Pedersen ističe:
Zaista se radi dobrim vojnicima. Obavljaju izvanredan posao na zaštiti baze i njihov angažman već je dobio visoke ocjene. To praktično znači da smo sada u stanju da više borbenih jedinica rasporedimo na terenu kako bi obavljale svoje dužnosti.
Pitanje koje vojnicima - Bosancima i Hercegovcima - nerijetko postavljaju u kampu je da li im to što su iz različitih naroda predstavlja problema? Vojnik Bavandar na takvo pitanje odmah reaguje i odgovara:
Ne, nikako. Mi smo profesionalci. Kod nas nema mjesta za takvo nešto, mi smo kolege i vojnici i to je ono što je jedino važno - jasan je i precizan vojnika Bavandar.
Na kraju video-zapisa iz NATO saveza o bosanskohercegovačkim vojnicima angažiranim u okviru NATO snaga u Afganistanu, kapetan Ahmetović ističe:
- Veoma sam ponosan na moje ljude. U jedinici imamo vojnike iz sve tri nacije, znate da su one bile u ratu, tukle se međusobno. Većina njih su bivši borci. Ali, sada su spremni da daju živote jedni za druge i to je zaista sjajno.
SAN Dnevne novine