Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Autobahn von Skopje nach Prishtina

Was für eine Art Ballungsgebiet soll er werden?

Hippokrates

meinst du welche zweige wichtige rollen spielen?

ich denke das trepca und die verarbeitung ihrer rohstoffe wichtig sein wird.auch die riesigen kohlevorkommen sollten genutzt werden sodass man elektrizätswerke bauen müsste.

stromexport wäre ein realistisches geschäft für kosovo.

Sollte ich irgendwann mal ein Gay-Thread aufmachen, darfst du natürlich dort mitschreiben.

Meine Frage bezog sich auf die Art des zukünftigen Ballungsgebiets. Es interessiert mich von welchem Zeitraum wir hier sprechen und was der Grund der Akkumulation sein wird.

Falls du wieder nur Schwachsinniges zu sagen hast, bitte ich dich im voraus dies sein zu lassen.

Hippokrates

EU-wirtschaftsexperten meinen dass kosovo innerhalb von einer generation wichtigster stromexporteur der region werden könnte.

Die Autobahn Prishtina-Skopje. Soll die genau auf der Strecke verlaufen wo jetzt die E65 ist. Ich kann mir gar nicht vorstellen wie sie da die Straße 4-Spurig ausbauen wollen. Die müssen ja alles Abreisen was da seitlich steht.

nov-ost.info) In Mazedonien sollen im September die Arbeiten am Bau einer Autobahn von Skopje in die Kosovo-Hauptstadt Prishtina beginnen. Wie Verkehrsminister Fatmir Limaj mitteilte

Autobahn von Skopje nach Prishtina - Mazedonien - Kosovo - Bauwesen-Immo - Transport-Logistik - nov-ost.info

----

Im Septembrr sollen auch für den Kosovo Teil die ersten Ausschreibungen beginnen. Nach dem Beginn der Autobahn Prishtina-Tirana ist das das zweite große Autobahnprojekt im Kosovo. In Albanien wurde dieser Autobahngrenzübergang zum Kosovo in den Sommermonaten schon jetzt von über 2 Millionen <personen überquert. Darüberhinaus hat Albanien seinen Export im ersten Halbjahr im Vergleich zum Vorjahr um über 20 Prozent steigern können. Wichtigster Handelspartner für den Kosovo ist jedoch (was den Handelsvolumen angeht) Mazedonien.

Das interessante an dieser Autobahn ist übrigens nicht nur das Prishtina mit Skopje verbunden wird und so mit dem allgemeinen regionalen Autobahnnetz, auch Sopje wird mit Tirana verbunden (das sich die beiden Autobahnen vor Prishtina treffen werder). Darüberhinaus findet eine Verbindung nach Peja (an Monte Grenze statt) somit wird auch Monte angebunden.

Limaj: Finalizohet projekti për ndërtimin e autostradës Prishtinë - Shkup

Prof.Muhamet Sadiku:Kosova do të lirohet nga izolimi ndërkombëtar
AUSTRADA-ILUSTRIM.jpg
Prishtinë, 20 shtator 2010 (17.30)
Projekti për ndërtimin e autostradës që lidh Prishtinën me Shkupin në gjatësi rreth 60 kilometrave, tashmë është finalizuar dhe sipas drejtuesve të Ministrisë së Transportit dhe Postë-Telekomunikacionit është çështje ditësh kur edhe pritet të bëhet dorëzimi i këtij projekti. Ekspertët e ekonomisë e mirëpresin fillimin e ndërtimit të kësaj autostrade, e cila sipas tyre do ta nxjerrë Kosovën nga izolimi ndërkombëtar.
Ministri i Transportit dhe Postë-Telekomunikacionit Fatmir Limaj, ka konfirmuar për Kosovapress se projekti për ndërtimin e autostradës Prishtinë -Shkup, tashmë ka përfunduar dhe se edhe ekspertët kanë dhënë dritën “e gjelbër” për këtë projekt.
“Siç kam thënë, projekti ka përfunduar. Ne presim tash që lidhja e projektit dhe dorëzimi zyrtar i atij projekti, dhe unë besoj, sepse është punë ditësh derisa të përgatitin dorëzimin e këtij projekti, por ajo që mund të them është që projekti ka përfunduar. Kam marrë shkresën zyrtare, edhe ekspertët tanë kanë dhënë dritën e gjelbër atij projekti dhe përfundimisht mund ta konsiderojmë të përfunduar. Ndërsa formalisht dorëzimin e tij e pres shumë shpejt që kompania të ma dorëzojë”, ka thënë ministri Limaj.
Autostrada Prishtinë-Shkup do të ndërtohet me koncesion, ku koncesionuesi do ta bëjë ndërtimin e kësaj autostradë dhe do ta mbajë një kohë në shfrytëzim dhe përmes kësaj parashikohet mbrojtja edhe e parasë publike. Gjithashtu, autostrada parashihet të jetë në gjatësi diku rreth 60 kilometrash, për këtë ka konfirmuar edhe zëdhënësi i MTPT-së Xhevdet Pozhari përmes telefonit për Kosovapress.
“Autostrada Prishtinë - Hani i Elezit identifikohet si drejtimi rrugor 6, në kuadër të projektit bazik të Evropës Juglindore, MTPT-ja ka përfunduar projektin zbatues për segmentin Prishtinë- Hani i Elezit, me gjatësi prej 60 kilometrave. Korridori nga do të kalojë autostrada e ardhshme është shpallur si korridor i interesit nacional. Kemi bërë intensifikimin e pronarëve dhe faza e ardhshme është procesi i eksproprijimit të pronave. Është kryer studimi i fizibilitetit dhe ndikimi ambiental”, ka thënë Pozhari.
Ai ka thënë se segmenti Prishtinë - Kaçanik është shumë atraktiv për koncesion me arsyeshmëri shumë të lartë ekonomike, ndërsa interesimi nga ana e kompanive për ndërtimin e këtij korridori është mjaftë i madh.
Eksperti i ekonomisë nga Instituti AAB – Riinvest, Muhamet Sadiku konsideron se ndërtimi i një traseje të re është më e favorshme për koncensionarët, pasi që ndërtimi i autostradës në atë ekzistuese nuk është shumë e përshtatshme, sepse është e ndërtuar nëpër viset me popullatë të madhe dhe rreth saj janë duke u ndërtuar objekte industriale.
“Përfshirja e tërë kësaj popullate në një sistem bashkëkohor të rrugëve moderne do ta vështirësonte jetën e tyre, dhe unë mendoj se vërtet nëse Qeveria mendon që të hapë një trase të re dhe në fund të fundit koncensionari nuk mund të gjenden në rrugët të cilat i kanë në të dyja anët 100 hyrje e dalje”, ka thënë ai.
Sadiku e ka mirëpritur projektin për ndërtimin e autostradës Prishtinë- Shkup, dhe se sipas tij lidhja e autostradës që do të bëhet nga Prishtina – Shkupi, Prishtinë - Pejë për të vazhduar më pas për drejt Malit të Zi, do ta bëjë Kosovën që përfundimisht të dalë nga izolimi ndërkombëtar.
“Kosova me drejtimin Shkup - Prishtinë, Prishtinë - Pejë defenitivisht do të lirohet nga izolimi ndërkombëtar. Kosova po bëhet pjesë përbërëse edhe e rrugëve të rëndësishme ndërkombëtare dhe rajonale dhe këtu kam parasysh se edhe Mali i Zi, edhe Kosova, edhe Shqipëria janë duke treguar prirje për demokraci dhe unë besoj që janë në rrugë të drejtë që të përfshihen në procesin e anëtarësimit edhe në NATO dhe BE dhe duhet të dihet që në BE nuk hyhet me këtë varfëri”, ka thënë Sadiku.
Me dorëzimin e projektit do të bëhen të qarta si kostoja e projektit ashtu edhe të gjitha procedurat tjera. Ndërkaq pas kësaj është hapi i shprehjes interesi të kompanive për të marrë me koncesion ashtu sikurse procedurat e dhënies me koncesion të Aeroportit të Prishtinë.
Interesimi për projektin e ndërtimit të kësaj autostrade veç ka filluar nga kompani të shumta si vendore, ashtu edhe të huaja.

RTV-21 | News

59387493.png

Zurück
Oben