Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Bihac

Pa kad ste ih proterali, pre rata zivelo je u Bihacu oko 13.000 Srba

jeste na zalost prije su bili tamo vise srba.
ali dragi moj drobnjake, sto od tebe se nikad ne cuje kolko su muslimana u nekim "srpskim§ gradovima protjerana?

kome ti glumis covjece? koga ti vise prepadas? izlizana je ta prica jednom! dosta te nacionalisticke furke! trebali nam jos jedan rat?

jeste na zalost prije su bili tamo vise srba.
ali dragi moj drobnjake, sto od tebe se nikad ne cuje kolko su muslimana u nekim "srpskim§ gradovima protjerana?

kome ti glumis covjece? koga ti vise prepadas? izlizana je ta prica jednom! dosta te nacionalisticke furke! trebali nam jos jedan rat?

Ne ja ne sporim, i Muslimana je dosta toga proteran.

Popis 1991. (opstina Bihac)
ukupno: 70.732

• Bošnjaci - 46.737 (66,07%)
  • Srbi - 12.689 (17,93%)
  • Hrvati - 5.580 (7,88%)
  • Jugoslaveni - 4.356 (6,15%)
  • ostali - 1.370 (1,97%)

Grad Bihac
ukupno - 45,553
  • Bosnjaci - 27,418
  • Srbi - 8,218
  • Hrvati - 4,805
  • Jugoslaveni - 4,020
  • Ostali - 1,092
Zanimjlivo u vezi toga je cifra iz cenzusa 1910 god.

Srbi - 520 ( 8,39%] !

A za ovo sto se tvrdi ja su srbi protjerani:..

najveci dio srpskog stanovnistva u gradu sastavljao se je od pripadnika JNA - vojnici i oficiri u vezi vojne baze Zeljava.

Većina Srba u Bihaću su bili politički i vojnički pripremljeni za "dan D", kada se trebao ponoviti Zvornik, Brčko, Kozarac, ili u najmanju ruku, Bosanska Krupa.

Garnizon bivše JNA se stavio u službu velikosrpskog nacionalizma. Sve radnje i postupci su išli na to da se pripremi teren i uvjeti za okupaciju bihaćkog prostora. Rasformirane su jedinice Teritorijalne odbrane, demobilizirani su vojnici i starješine bošnjacke i hrvatske nacionalnosti, rasformirane jedinice Teritorijalne odbrane u radnim organizacijama, te izrađeni planovi napada i okupacije grada.

Nakon svih političkih, taktičko-tehničkih i drugih priprema, dana 12. juna 1992. godine, otpočeo je kombinirani sveopći napad na grad.

Ostali srbi su unaprijed znali, kad će se i šta će se desiti u vezi prohoda protiv grada Bihaća i njegovog ne-sprskog stanovništva sa strana takozvane vojske RS - rečeno je da ponesu sebi malo garderobe i hrane za nekih 10 dana, jer kad tkzv. VRS osvoji grad, da če se moći vratiti u "srpski Bihać".

.

Zuletzt bearbeitet:
Sjecam se dobro grada, ali pogotovo njegove okoline. Dobro sam upamtio pravac Lipa-Hrgar-Gorjevac-Majdan, pa odatle' na licku stranu (na Pljesevicu pa zatim u Vedro Polje).
U Bihac se ulazilo sa juzne strane (tj. pravac od Petrovca, jugoistok) tj. iz samog Zegara i Vedrog Polja. Najvise smo napredovali iz pravca Vedrog Polja, a jedna od nasih jedinica je bila desno od puta ka bolnici prema Zegaru. Dosli smo na nekih 200/300m od bolnice (bolnica je od centra grada oko 1km udaljena). Ratovalo se po onoj cuvenoj formuli iz 91', "kreni-stani-vrati se", po meni je onaj nas "kamp na Bihacu" bio nepotreban i gubljenje vrijemena, ali ne za ratne profitere. Nekom rat nekom brat.

Zurück
Oben