U proslom ratu predsjednik Petnjice je bio Sefkija Krsic, a za komandanta novoosnovane zandarrnerije dolazi mula Osman Hrastoder. Njega ce nakon tri godine zamijeniti Dule Agovic, veoma kontraverzna, ali i uticajna licnost u ovom dijelu Sandzaka. Dule je roden 1900. godine u selu Gornja Vrbica.
Dule je u svoje vrijeme zavrsio samo dva razreda osnovne skole u Petnici jer ga je u daljem skolovamu prekinuo Prvi balkanski rat (1912) a potom i Prvi svjetski rat (1914).
U Petnjicu je u jesen 1941. stigla italijanska vojska od 200 vojnika. Njihova vlast se oslanjala na lokalnu zandarmerijsku stanicu koju je u pocetku vodio Mula Osman Hrastoder. Tada je njegov zamjenik je bio Dule Agovic.
On je za sobom povukao jos 30 Agovica u kojima je imao jak oslonac.
Prva ratna godina u Sandzaku je bila veoma konfuzna i Bosnjaci pocinju da traze izlaz i rjesenje svog polozaja.
Plasili su se da ce se ponoviti Sahovice iz 1924. ali sada u mnogo vecem obimu.
Zato se sandzacki prvaci obracaju hrvatskom poglavniku Anti Pavelicu za pomoc, Dzaferu Devi u Tirani, kao i turskom marsalu Fevzi Cakmaku.
Dok je jedna delegacija sandzackih Bosnjaka 15. maja 1941. isla u Zagreb da trazi prikljucenje Sandzaka matici Bosni, na drugoj strani je delegacija iz Gornjeg Bihora isla u Tiranu i trazila od albanske vlade zastitu od cetnika, i eventualno pripajanje ovo'g kraja Albaniji.
U delegaciji za Tiranu je bilo 14 Bihoraca. Imena su navedena u knjizi mr. S. Adrovica "Gornji Bihor".
To su: Agovic Dule, Skenderovic Huso, Cikotic Smajo, Kocan Hasin, Sabotic Neko, Skrijelj Hajradin, Licina Hasit, Adrovic Suco, Novalic Seno, Ramdedovic Nusko, Kozar Meta, Skrijelj Salko, Hadrovic Hajrizi Mehovic Mujo.
Mula Osman je kao ulema bio veoma uticajan u petnickom dzernatu i citavom Bihoru. Imao je bliske kontakte sa svojim
komsijama koji su takode organizovali Bosnjake u susjednim srezovima.
Posebno dobre odnose je imao sa mula Jakupom Kardovicem iz Rozaja, oni su znali za plan crnogorskih cetnika da se, nakon sto osvoje Bihor i Rozaje, spoje sa srpskim cetnicima kod Novog Pazara, i na kraju i njega osvoje i tako se riiese "nepozeljnog nesrpskog elementa." Zatimsu imali namjeru da iz pravca Bihora i Rozaja prodru na Kosovo i okupiraju ga, a albansko stanovnistvo protjeraju i pobiju!
Nakon sto su se organizovali, cetnici sa Police, 1941. dva puta napadaju i pale Petnjicu i Vrbicu - dva najnaseljenija bosniacka mjesta u Gornjem Bihoru, pored toga bihorski prvaci Mula Osman i Djule Agovic su sklopili sa Policanima dogovor nenapadanju i uzajamnom pomaganju. Medutim, oni se toga nisu drzali, veé su nakon kraceg vremena u Beranama u kuci Veljka Obradovica zvjerski ubili Osmanovog sina Avdula i bacili ga u rijeku Lim! Ogorcen zbog smrti svog sina Mula Osman nareduje da se napadne Polica i da se izvrsi osveta zbog ubistva sina. Njegova vojska se podijelila u dvije kolone, jedna je krenula ka Polici a druga ka srpskim selima Hazane, Ljesnica i Lagatore.
Iduci ka Polici Osmanovi Ijudi su upali u kucu Crnogorke Mare Preljevic i zarobili sve muskarce koji su se zatekli u njenoj kuci.
Uzgred su pokupili i Marinu stoku. Kada je naisla kolona na celu sa Djulom Agovicem, Mara je izasla ispred njega i klececi na koljenima zamolila Dula da joj vrati zarobljene Brakocevice, Vujosevice i Durisice.
Dule je naredio svom borcu Faiku Hodzicu da dovede zarobljene Crnogorce koje je odvela Osmanova kolona.
Istovremeno je zaduzio ljude iz sela Godocelja da paze na selo Paljuh da se crnogorske kuce ne pale.
Ovaj Dulov gest dobre volje Crnogorci su zapamtili i nakon zavrsetka rata ce ga spasiti od smrtne kazne koju su mu spremali njegovi Bihorci koji su presli u Partizane, lazno ga optuzujuci za djela koja nije pocinovo.
Italijanski komandant iz Berana Pircio Biroli je krajem 1941., sprovodeci politiku zavadavanja izmedu Crnogoraca i Srba na jednoj, i Bosnjaka na drugoj strani, pozvao u svoju komandu 42 bosnjaka predstavnika sa podrucja oba Bihora.
Medu pozvanim su bili prisutni i vrhovni komandant Cazim Sijaric, zatim veoma uticajna licnost Jusuf-beg Corovic iz Lozne, Mula Osman Hrastoder, Dule Agovic i drugi.
Bihorski prvaci nisu imali isti pristup u odbrani ovog podrucja od cetnika,Uzecemo kao primjer trojicu Bihoraca i njihove odgovore na ponudu od strane italijanskog generala. Kada je sastanak poceo general se obratio Jusuf - begu Corovicu i upitao ga: "Sta traziz od oruzja da osvoijis Kolasin, Mojkovac i srpska sela Petnickog kraja?"
Na to mu Jusuf - beg odgovara: "Da sam mogao da sprijecim da zavlada Krst 1912. godine, turska burija (truba) ne bi prestala da svira ovim krajevima.
Cazim Sijaric je za odbranu Bihora trazio vecu kolicinu teskog naoruzanja.
Kada se general obratio Dulu i pitao ga sta je njemu potrebno, ovaj je odgovorio da mu treba "dosta brasna, makarone, ulja i soli!
Kada ga je ovaj ponovo upitao sta ce mu tolika hrana, Dule mu je odgovorio da "to trazi i za Gornji Bihor i za Policku nahiju u kojoj zive Crnogorci, jer "mi sa njima nemamo nikakvih problema, a znate da su nerodne godine i da oni dobijaju hranu sa Kosova i ako im mi zatvorimo prolaz taj bi narod lipso!
To nam ne ide u prilog jer mi smo dobri komsije, i dok je Dule mislio dobro svojim komsijama Crnogorcima i gledao kako da im
pomogne, Pavle Durisic je iz svog glavnog staba, koji se nalazio u mjestu Zaostro nedaleko od Berana, isplanirao akciju osvajanja cijelog Bihora i protjerivanju bosnjackog stanovnistva!
Plan je bio da jaki cetnicki odredi udare sa sjevera - iz pravca Bijelog Polja, Basova i Korita i da se spuste u Petnjicu i spoje sa cetnicima sa Police. Cetnicki "blitz krieg" (munje- viti rat) je ostvario svoj cilj u Donjem Bihoru (bjelopoljskom srezu) gdje su
cetnici spalili od 33 do 50 bosnjackih sela i pobili 400 nenaoruzanih muskaraca i oka 1.000 zena, djece i staraca.
Kada je popalio Donji Bihor, Durisic salje pismo Dulu Agovicu u kome trazi da mu preda kompletno naoruzanje koje su Bosnjaci u Gorjem Bihoru posjedovali (imali su oka 1.000 pusaka i 30 mitraljeza).
U protivnom zadesice ih ista sudbina kao i Donji Bihor. Djule mu salje odgovor sadrzine:
"Vojvodo, mi nijesmo za rat, ali garantujem ti da ce svaka nasa hudera biti placena glavama onih koji ce doci da uniste nasa sela."
Drugi put je bila krajem 1944. kada je Durisic trazio od Dula da propusti njegove tovare (konje sa stvarima) preko Gornjeg Bihora u pravcu Biseva, Rozaja za Srbiju. Posto je Dule sumnjao da se u tovarima nalazi novce i zlato koje su njegovi cetnici opljackali u bjelopoljskom kraju u januaru 1943. odbio je njegov zahtjev.
Italijana i Nijemaca. Zbog toga " ... njemacki komanda za Sandzak, sa sjedistem u Sjenici (komandant Karl fon Krempler), nastoji da ujedini snage cetnika i muslimanske milicije u borbi protiv partizana. Krempler Osmanu nareduje: "Izmedu vas i cetnika mora biti zaiednicka i sporazumna akcija protiv komunista, jer smo se mi sa cetnicima sporazumeli".
Medutim, Osman nikako nije mogao da pristane na zajednicku borbu sa cetnicirna, pa je bio izlozen napadima sa svih strana i prepusten samom sebi. .. iako je Osman bio orijentisan na zastitu svog naroda od cetnika, bilo ga je lako pokrenuti na svaku akciju protiv njih.
Drugi hodza, mula Meljko Latic, jedan od najvecih alima Gornjeg Bihora okrece petnjicki dzemat na Dulovu stranu.
Dzemat donosi odluku da Osmana treba da zamijeni Dule Agovic.
Tako je i bilo. Sa polozaja zamjenika Dule sredinom 1943. postaje komandant Gornjo-bihorske muslimanske milicije.
U ovom "pucu'' i Italijani su bili na Dulovoj strani.
Izmedju Mula Osmana i Dula cesto je dolazilo do svadje upravo zbog odnosa prema Crnogorcima sa Police.
Osman je bio za njihovu likvidaciju, jer im nije vjerovao, a Dule je bio za dobar komsinjski odnos sa njima, iako je veliki broj Policana bio u cetnicima Dule je vodio fleksibilnu politiku prilagociavajuci se trenutnoj situaciji, a sve u namjeri da spasi bosnjackoo stanovnistvo Gornjeg Bihora.
On je gledao da se narod Petnjickog kraja ne upusta ni u kakvu borbu ni sa cetnicima ni sa partizanima ako ne napadaju njihovu teritoriju, mal i imetak.
Tako sam postao saradnik cetnika i narodni neprijatelj jer sam odbio da ucestujem likvidaciji sestori e ljudi, trojice pravoslavaca i trojice muslimana.
A njih su kasnije ili pobili ili pomogli u njihovoj likvidaciji njihovi najblizi." Naprvom sudenju 1945. Dule Agovic je osuden na smrtnu kaznu strijeljanjem.
Neki Ijudi koje je Dule postavio za svedoke se nisu ni pojavili, jer su znali da je komunisticki sudski proces montiran i ga se presuda znala unaprijed. To su bili Deko Hodzic, Selmo Hadrovic i Seko Hadrovic. Selmo je kasnije u vezi Dulovog sudenja i njegovog neodazivanja na poziv govorio: "Da ga branim nisam smio, a da ga tuzim to nebih dozvolio ni po cijenu svog zivota".
Medutim, kada su partizani usli u selo Donju Vrbicu zapalili su kucu Muharema Hadrovica i jos jednu, zatim su usli u kucu Dulovog amidze Husa i poceli kundakom da udaraju njegovu amidzinicu Ruvu.
Usli su u Husovu stalu uzeli konja sedlanika a sijeno zapalili, kada su pripadnici Dulove milicije vidjeli da partizani pale bosnjacke kuce poceli su da pucaju na njih sa svih strana.
Vecina partizana Kamenickog odreda je ovdje izginula a manji broj je uspio da se izvuce."
o ovom dogadaju je pisao i mr. Salija Adrovic u svojoj knjizi "Gornji Bihor", medutim, ne opisuje kako i od koga je izginulo 62 partizana u Vrbici. Navedeni autor je ovaj dogadaj prokomentarisao samo jednom recenicom, iako se tada, kako kaze Dule,
odigrala prava kasapnica!
"Vec u januaru 1944. godine IV bataljon IV crnogorske brigade vodi borbe sa Albanskim snagama u Petnici, Vrbici i Tpezima. U Trpezima je tada poginuo Hodzic Zuko, a zarobljena su jos dva partizana.
Ranjeni komesar brigade je smesten u kucu Cikotic Sefta. Njemcima je stiglo pocanje od Rozaja i partizani su potisnuti.
U Vrbici je poginulo 30 boraca italijanske brigade" Garibaldi" koja je presla na stranu partizana i 32 borca IV crnogorske briqade" Znaci tada je poginulo ukupno 62 partizana.
Ovde treba isteci da partizani nisu izginuli ni od Nijemaca ni od albanskih vojnika (balista), vec u sukobu sa Dulovom milicijom, ste je u svojem kazivanju iz 1994. i sam Dule potvrdio. Dule je pomogao da se sa Police prebace i predratni ucitelj Nikola Kastratovic i njegova zena Anda (njih dvoje su, nakon rata, partizani osudili na visegodisnju robiju kao cetnike)
Dule ih je licno prebacio do Rozaja a odatle preko Kule do Peci.
Dok su na prvom sudenju, Bihorci koji su bili ogrezli u krimininalu, gledali da Dulu uzmu glavu, na drugom sudenju, koje se drzalo 1946. godine u Beranama, dolaze da svjedoce Crnogorci sa Police (Policni) koji ga spasavaju od sigurne smrti!
Ja sam sa svojom vojskom u aprilu napao komuniste na Polici i sve njihove kuce zapalio, a komuniste smo, neke pobili a neki su izrriakli u sumu. Ja sam to drukce obucen od Policana, i veruj boga da je ovaj oficir kad je saznao ko sam odmah posle toga komandovao da se komora spremi za pokret, i otisli su za Berane.
E pokojni Gavro (Nenadovic) je bio na tom skupu i, kao svi ostali vidio moje postene namere i iskrenu zelju da ih spasim, pa je sveovo ispricao na sudu". Zahvaljujuci komsijama Crnogorcima, Dulu je, na drugom sudenju, smrtna kazna preinazena u zatvorsku, 20 godina robije. Odlezao je 11 nakon cega je pomilovan. Lezao je u nekoliko zatvora: u Beranama, Bijelom Polju, Spuzu, Podgoriei i Kotoru.
Sa robije je izasao 1957. godine. U komunistickim zatvorima je bio podvrgnut raznim torturama.
U vezi s.tim Dule kaze: " ... Krvoloznijih zverova i zbirova, samo kad pronadu pravu zrtvu, od komunista nije bilo".
E veruj jednoga Boga, izmisljali su stotinu masina da nas sto vise ponize i namuce, preko noci nas je jela pomracina, tamanili su nas ko zeceve, a ja tu nepravdu nijesam podnosio pa sam se stalno davolio i bunio, a oni me spetljaju u samieu.
Voda do iznad clanaka, ni da sednes ni da prelegnes, a dvadeset i pet veka hleba na dvades-cetiri sahata.
Jedaman sam u Spuzu bio dugo u celiji a dosa Savo Joksimovic, ministar unutrasnjih dela Crne Gore da obide zatvor i vide me u celiji, pa pita: "Sta ces ti ovdje", a ja mu kazemm da za to pita upravnika.
Ne znam sta je bilo, ali cim je on otisao, mene pustice iz celije. Ja oslabio, ispijen, od mene samo kosti u capru obucene, ne mogu ni da stojim, no se pridrzavam za zid i polako, korak po korak idem ka zatvorskom krugu. E casti mi ljudske, kad me ugledase ostali zarobljenici, skrajnuse se, prosto se razbezase i napravise krug oka mene, ka da su videli strasilo ... "
Umro je 1994. u svojoj 94 godini u Vitomirici kraj Peci na Kosovu duboko postovan i od kornsija Bosnjaka i Albanaca i od Crnogoraca.
So war mir mal wieder langweilig, vielleicht find ich noch was :badgrin: