Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Bosnische Feldheeren, Krieger und Persönlichkeiten

On je inace iz Gacka, a poreklo, kako oni tvrde, vuce iz Anadolije, njegovi preci su dosli pre nego sto su zabranili doseljavanje Turaka u Bosnu... ima par verzija o tome. Imam mnogo da ti pricam, postavio sam temu na drugom forumu o njemu.. ali trenutno je blokiran. Dacu ti ovde link cim opet proradi gde imas zaista mnogo da popricas. Crnogorci su ga na prevaru ubili, kao osvetu... znao je sta mu se sprema ali nikad nije bio picka. Zato mu se i ja kao Srbin divim. Covek je jednostavno imao muda. A pricao mi i drugi iz Mostara koji zna mnoge ljude iz onog kraja da ga i potomci njegovih kmetova pamte kao casnog gospodara.
svaka ti cast da nisi nacionalista nego mozes kao srbin da kazes da imas respekt prema jednog bosnjaka il turcina neznam sad sta je on bio. kako mislis da su njegovi preci dosli iz anadolije prije nego sto su zabranili doseljavanje turaka u bosnu? jel to ikada bilo zabranjeno?

E moj Aljo mili nas ti rode S tobom cemo docekat slobode. Dosli su nam sudbonosni dani Bosna mora da se sva odbrani. Zovi Aljo u boj mi idemo Ne zalimo ako poginemo. Zovi Aljo nase muslimane Da sloboda u Bosni nam svane. Ni djevojke ne zaboraviti Za Bosnu ce svaka poginuti. U armiju svi cemo mi ici Brze cemo do slobode stici. Bit cemo se i necemo stati Bosnu nasu mi necemo dati. I nek znaju nasi ti dusmani Da ce doci njima crni dani. Bosna nasa nikad pasti nece Dok se vojska nasa Bosnom krece. Nasa vojska Ljiljani su zlatni Za Bosnu ce svaki zivot dati. I heroja mi puno imamo Nikad Bosnu necemo da damo. Od Bihaca pa do rijeke Drine To je Bosna i za nju se gine. Karadzicu Beogradska slugo Izdrzati neces moci dugo. Preko Drine morat ces ti ici Od Bosne ces morat ruke dici. U Srbiji Bosna biti nece Zato nemas Karadzicu srece. Mi imamo komandire slavne Dobicemo sve te bitke glavne. Legendarni Hajro kapetane Vojevo je svoje ratne dane. Od Bijeljine pa do Kule Grada Dusmanima zada mnogo jada. Na Teocak dusman nije smio Jer je tamo nas kapetan bio. Gdje je Hajro s vojskom ratovao Slobodu je svom narodu dao. I u Sapni na Zecijoj Kosi On pobjedu s vojskom nasom nosi. Hajro ti je bio heroj pravi Narod Bosne njega mnogo hvali. Herojski je nas kapetan pao Al Teocak nikad nije dao. Da ga uzmu cetnicke spodobe Ti cetnici Milosevic Slobe. Voli njega i staro i mlado Svaki borac sjeca ga se rado. Hvala majci sto ga takvog rodi Sto ga dade da nas narod vodi. Borio se nije htio stati Govorio Bosnu nece dati. Dosli su nam sudbonosni dani Bosna mora da se sva odbrani. Tako ti je Hajro kapetane Vojevao svoje ratne dane. Zato Hajru Bosna cijela voli Smrt njegova mnogo nas sad boli. Ali vijecno on u nama zivi Za herojstvo narod mu se divi. Bez oruzja i bez municije U borbu je iso da se bije. Svoje borce hrabriti je znao Herojski je za slobodu pao. Takva ti je Bosna kamenita Cetnicima nece biti data. Cijela Bosna puna je heroja Neznamo im imena ni broja Svi se oni hrabro muski bore Danju, nocu sve do bijele zore. Ovaj papir mnogo mi je mali Da bi u njem svi heroji stali. Jer je Bosna od Une do Drine Krvava je i za nju se gine. Sloboda ce jednog dana doci Pokoriti Bosnu nece moci. Jer je Bosna od svijeta priznata I narodu bosanskome data. Da u njoj svi Bosanci zive I ljepoti bosanskoj se dive. Sloboda je sada na vidiku Jer Ljiljani biju tesku bitku. U slobodi zivjecemo srecno Na bosanskoj zemlji svojoj vijecno.

E moj Aljo mili nas ti rode S tobom cemo docekat slobode. Dosli su nam sudbonosni dani Bosna mora da se sva odbrani. Zovi Aljo u boj mi idemo Ne zalimo ako poginemo. Zovi Aljo nase muslimane Da sloboda u Bosni nam svane. Ni djevojke ne zaboraviti Za Bosnu ce svaka poginuti. U armiju svi cemo mi ici Brze cemo do slobode stici. Bit cemo se i necemo stati Bosnu nasu mi necemo dati. I nek znaju nasi ti dusmani Da ce doci njima crni dani. Bosna nasa nikad pasti nece Dok se vojska nasa Bosnom krece. Nasa vojska Ljiljani su zlatni Za Bosnu ce svaki zivot dati. I heroja mi puno imamo Nikad Bosnu necemo da damo. Od Bihaca pa do rijeke Drine To je Bosna i za nju se gine. Karadzicu Beogradska slugo Izdrzati neces moci dugo. Preko Drine morat ces ti ici Od Bosne ces morat ruke dici. U Srbiji Bosna biti nece Zato nemas Karadzicu srece. Mi imamo komandire slavne Dobicemo sve te bitke glavne. Legendarni Hajro kapetane Vojevo je svoje ratne dane. Od Bijeljine pa do Kule Grada Dusmanima zada mnogo jada. Na Teocak dusman nije smio Jer je tamo nas kapetan bio. Gdje je Hajro s vojskom ratovao Slobodu je svom narodu dao. I u Sapni na Zecijoj Kosi On pobjedu s vojskom nasom nosi. Hajro ti je bio heroj pravi Narod Bosne njega mnogo hvali. Herojski je nas kapetan pao Al Teocak nikad nije dao. Da ga uzmu cetnicke spodobe Ti cetnici Milosevic Slobe. Voli njega i staro i mlado Svaki borac sjeca ga se rado. Hvala majci sto ga takvog rodi Sto ga dade da nas narod vodi. Borio se nije htio stati Govorio Bosnu nece dati. Dosli su nam sudbonosni dani Bosna mora da se sva odbrani. Tako ti je Hajro kapetane Vojevao svoje ratne dane. Zato Hajru Bosna cijela voli Smrt njegova mnogo nas sad boli. Ali vijecno on u nama zivi Za herojstvo narod mu se divi. Bez oruzja i bez municije U borbu je iso da se bije. Svoje borce hrabriti je znao Herojski je za slobodu pao. Takva ti je Bosna kamenita Cetnicima nece biti data. Cijela Bosna puna je heroja Neznamo im imena ni broja Svi se oni hrabro muski bore Danju, nocu sve do bijele zore. Ovaj papir mnogo mi je mali Da bi u njem svi heroji stali. Jer je Bosna od Une do Drine Krvava je i za nju se gine. Sloboda ce jednog dana doci Pokoriti Bosnu nece moci. Jer je Bosna od svijeta priznata I narodu bosanskome data. Da u njoj svi Bosanci zive I ljepoti bosanskoj se dive. Sloboda je sada na vidiku Jer Ljiljani biju tesku bitku. U slobodi zivjecemo srecno Na bosanskoj zemlji svojoj vijecno.

Schön geschrieben nur 600 jahre zu spät!!!!!!!!!!!

wenn du das auf die osmanen beziehst dann zitire ich einen grossen bosnischen helden kapetan gradascevic der zum türkischen beglerbeg gesagt hat "bosnien gabs vor euch und nach euch wird es bosnien noch geben"

Damit hat er natürlich recht, aber die leute von damals sind nicht die von heute werde kulturel/spirtuell noch geschichtlich und damit nicht representativ für diese land nach all der zeit und kriege und besetzter

Damit hat er natürlich recht, aber die leute von damals sind nicht die von heute werde kulturel/spirtuell noch geschichtlich und damit nicht representativ für diese land nach all der zeit und kriege und besetzter

wieso, seit über tausend jahre sind wir das gleiche mit ein paar wenigen vermischungen aber grossteils noch das gleiche:hotsun:

Blaz Kraljevic:

blaz%20kraljevic.jpg

Izet Nanic:

60866.1037710.jpg

Husein Gradascevic:

gradascevic.jpg

Zaim Imamovic:

150zaimimamovic1vg0.jpg

Und natürlich Kapetan Hajrudin Mesic :D

2101991850101308523uIorBO_th.jpg
der hajro ist rodzo vin mir xD

Hadschi Loja

Auf dem Berliner Kongreß vertrat Andrássy selbst nebst Graf Károlyi und Baron Haymerle die Interessen Österreich-Ungarns und erlangte 29. Juni die Bestätigung des ihm schon von Rußland gemachten Zugeständnisses, Bosnien und die Herzegowina besetzen und in Verwaltung nehmen zu dürfen. Doch ward im Berliner Frieden vom 13. Juli über die Modalitäten der Okkupation und Verwaltung eine besondere Konvention zwischen Österreich und der Pforte vorbehalten.

Da der Abschluß derselben sich verzögerte, weil der Sultan auf dem Vorbehalt seiner Souveränität bestand, so rückten die Österreicher ohne Konvention als "Freunde", wie die Proklamation besagte, 29. Juli in drei Divisionen unter General Philippovich in Bosnien und der Herzegowina ein, im Vertrauen darauf, daß weder die Behörden noch die Bevölkerung irgend welchen Widerstand leisten würden. Dies erwies sich jedoch als verhängnisvoller Irrtum. In Sarajewo brach bei der Kunde vom Einmarsch ein Aufstand der mohammedanischen Bevölkerung aus, die türkischen Behörden wurden beseitigt, und ein kühner Abenteurer, Hadschi Loja, stellte sich an die Spitze der Empörer und rief alle Bewohner Bosniens zu energischem Widerstand gegen die fremden Eroberer auf.

Die Österreicher stießen daher auf hartnäckigen Widerstand, den sie erst nach Aufbietung sehr bedeutender Streitkräfte (drei Armeekorps) und teilweise unglücklichen, verlustreichen Gefechten überwinden konnten. Sarajewo wurde 19. Aug. erstürmt und bis Ende September beide Provinzen besetzt. Mit der Pforte ward 21. April 1879 eine Konvention abgeschlossen, in welcher jene die Okkupation Bosniens und der Herzegowina sowie des Sandschaks Novipasar so lange anerkannte, bis sie die Kosten derselben zurückerstattet habe, aber sich die Souveränität vorbehält. Die neuen Provinzen wurden dem gemeinsamen Zollgebiet einverleibt und ihre Verwaltung dem Reichsfinanzminister übertragen.

Zurück
Oben