Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Dan Mladosti

E vidis varas se „druze“. Ali nazalost je cinjenica, da su srbi prvo bili jugoslaveni/partizani pa tek na drugom mjestu „srbi“. Dok su recimo hrvati uvijek bili prvo hrvati pa tek onda partizani, to je samo jedan banalni primjer. Nikada ama bas nikada nisam bio partizan. Ali to nije ni bitno, opet sam postovao SFRJ, SRH sve dok je bila gradjanska drzava. I vrlo dobro se sjecam kada sam gledao vojne parade JA/JNA koja se odrzavala bila obicno za prvi maj, dan pobjede i jedna za godisnjicu oslobodjenja Beograda. Imao sam opet neku nadu da ce to sve biti vjecno, sta ces naivno glup. A zadnja vojna parada JNA je odrzana 1985 u Beogradu.
Cisto sumljam da vi znate sta se sve desavalo 70-tih za vrijeme MASPOK-a, znaci prije Milosevica, Kadijevica, Babica, Karadzica itd. Ali neke stvari nisu za forum tako da necu se sada previse na to osvrcati. E pa vidis Baaderu, ja SFRJ nisam ipak izdao, nisam dezertirao iz JNA i presvukao drugu uniformu ako cemo vec tako. „Prodane duse“ su oni, koji su do jucer bili najvece komunjare i pljuvali po crkvi, a danas sjede u prvim redovima u crkvi …
@Rake
Da je bilo ljudi poput mene, do rata nebi doslo.

Znaci ti nisi nikad bio partizan niti Jugoslaven, nego uvijek Srbin ili sam te ja to pogresno shvatio?

Dragi vuce,
sto ne ides na neki drugi post da se tamo prepucavas sa nekim nacionalnim junacima bilo koje nacije. Oni jedva cekaju na tebe i tvoje komentare. Uzeli ste nam zemlju, ostavite nam ovaj post. Mi se samo sjecamo jednog dana iz nase (moje) proslosti. Bio sam u svakoj republici i pokraini bivse Juge, svagdje docekan i ugoscen kao brat, da li to nije bratstvo?, jedinstveni smo u svakom slucaju....Ako se ne budemo ponasali kao neandertalci doci cemo svi u toku sljedecih 5 godina u EU i opet moramo da zivimo jedan do drugoga i placati u jednu kasu....da li je i to iluzija? ...nije, ...sretan vam Dan mladosti ..u bilo kojoj drzavi, pod bilo kojom zastavom...

Znaci ti nisi nikad bio partizan niti Jugoslaven, nego uvijek Srbin ili sam te ja to pogresno shvatio?

Ne, dobro si to shvatio.
Komunizam je svoje napravio, Crna Gora je najbolji primjer.

Jelenko "druze", neznam na koga mislis kad kazes "uzeli ste nam zemlju", ko je to "vi" ?
Opet ti ponavljam ja je nisam izdao, i ja je nisam unistio. To "bratstvo & jedinstvo" je nametnuto.

Zar mi drugari ovde nismo dovoljno dokaz da nije nametnuto bilo?

Mislis u Dijaspori ?
"Brat" ili "drugar" ti je sve dok se ne posvadjas sa njime i kasnije ti onako bratski opsuje majku "cetnicku, balijsku ili ustasku ..."
Korijeni mrznje nisu od jucer ... a to sto imas "sareno" drustvo ne treba nista da znaci.

ne ne ne vuce, ja mislim da komunizan nikakvog dugotrajnog uticaja na stanovnike bivse Juge, ta faza je bila prekratka. Moralno je balkanac oduvijek nestabilan, to je klima, geni ili ko zna sta. Tema je bila "Dan Mladosti" Kult Tita kao kopca koja je drzala narode i narodnosti Jugoslavije. Tito sigurno nije bio bezgrijesan ali je mnogima od nas dao osjecaj sigurnosti i toga "bratstva i jedinstva". Malo je ostalo onih koji za tim zale, jos manje koji u to vjeruju. Sa "VI" sam mislio na one koji nikad u to nikad nisu vjerovali i u svakoj prilici govorili: "kad Tito umre bice rata". O odnosu na sve zemlje koje su imale slican politicki sistem, nama je bilo najbolje, samo da je bilo vise para. Pricali bi se vicevi i to bi bila max. napad na drugu naciju ili nacionalitet. Onda nebi ni ratova ni mrznje bilo. A bogami i u odnosu na kapitalisticke zemlje nam nije bilo lose. U staroj Jugi nikan niko po kanti za smece kopao nije, a ti pogledaj po Frankfurtu, New Yorku, pa i sad u Zagrebu, Beogradu ili Ljubljani. Da li je to ono sto nam je 45 godina nedostajalo???? Ja mislim da nije.

Mislis u Dijaspori ?
"Brat" ili "drugar" ti je sve dok se ne posvadjas sa njime i kasnije ti onako bratski opsuje majku "cetnicku, balijsku ili ustasku ..."
Korijeni mrznje nisu od jucer ... a to sto imas "sareno" drustvo ne treba nista da znaci.

Nemislim ja dijasporu, od ove danasnje dijasporske omladine ja nista nemislim, barem nista dobro. Kada sam tvoje KNN procito mislio sam da si i ti jedan, sad bi te zamoleo da mi izvines. ^^
Sto da tu korjien mrznje ne odbacimo vise jedan put od nas, da se svestimo da smo jedan narod, da smo komsije i moramo skupa zivjeti...
Ljudi koji glasaju za radikale, svedno koje strane, do sada nisu sposobni da oproste i zaborave. Steta, kad vidis kako se danas na Balkanu zivi...

ne ne ne vuce, ja mislim da komunizan nikakvog dugotrajnog uticaja na stanovnike bivse Juge, ta faza je bila prekratka. Moralno je balkanac oduvijek nestabilan, to je klima, geni ili ko zna sta. Tema je bila "Dan Mladosti" Kult Tita kao kopca koja je drzala narode i narodnosti Jugoslavije. Tito sigurno nije bio bezgrijesan ali je mnogima od nas dao osjecaj sigurnosti i toga "bratstva i jedinstva". Malo je ostalo onih koji za tim zale, jos manje koji u to vjeruju. Sa "VI" sam mislio na one koji nikad u to nikad nisu vjerovali i u svakoj prilici govorili: "kad Tito umre bice rata". O odnosu na sve zemlje koje su imale slican politicki sistem, nama je bilo najbolje, samo da je bilo vise para. Pricali bi se vicevi i to bi bila max. napad na drugu naciju ili nacionalitet. Onda nebi ni ratova ni mrznje bilo. A bogami i u odnosu na kapitalisticke zemlje nam nije bilo lose. U staroj Jugi nikan niko po kanti za smece kopao nije, a ti pogledaj po Frankfurtu, New Yorku, pa i sad u Zagrebu, Beogradu ili Ljubljani. Da li je to ono sto nam je 45 godina nedostajalo???? Ja mislim da nije.
I to je razlog, zasto bi se trebali spojiti ponovo, dok prodze ta mrznja i nova, mlada generacija vlada dole. Svaka druga zemlja nam je zagledala, jer smo bili nezavisni i nismo se drzili niti za amerikance niti za ruse.
Bili smo nesto, znacili smo nest, a pogledaj danas. Danas nam se cijela evropa smije kakve smo budale i neandertalci, jer nismo sposobni da zajedno zivimo u miru.
Sami za sebe smo nista, a zajedno mozemo sve.

y203900175297243.jpg

PHOTO: Josip Broz Tito`s Birthday Marked - Croatia - Javno

Zurück
Oben