Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.
Glumica Semka Sokolovic-Bertok rodena je u Sarajevu 22.12.1935. u obitelji Rasima i Abide Sokolovic. Rasim je bio financijski inspektor, a preminuo je kada je Semki bilo tri godine. Odrastala je uz sestru Bademu i majku Abidu. Sestra joj Badema kasnije ce postati operna primadona u zagrebackom Hrvatskom narodnom kazalistu. I Senka je u Zagreb upisala Dramsku akademiju, te i ostala.
Ovaj zadnji rat u Bosni i Hercegovini jako ju je pogodio: "Ja nisam bila niti jednog trenutka za vrijeme rata u Sarajevu, ali prije nego sto je taj rat poceo, bila bih dala svoju desnu ruku u vatru da se to u Bosni i Hercegovini ne moze dogoditi, jer ljudi imaju previse duha, uvijek se previse njegovao taj odnos komsiluka… Komsija od preko puta ti je bio bliui od roda, jer dok ti rod dozoves, ode ti, a komsija je tu. To se previse njegovalo. To se cak jako njegovalo i za vrijeme Drugog svjetskog rata. Sjecam se, bila sam dijete, ali znam da smo po zamracenju, preko basca nosili vecere nekima sto su se sakrivali po nekim supama. I ja sam bila uvjerena da se to jednostavno ne moze dogoditi. Mi smo u ulici slavili sve praznike. Nasa mama je farbala jaja za Uskrs, kitila bor za Bozic. Takav je bio komsiluk, pa da mi djeca sad ne gledamo u tuda farbana jaja i bor, mama nama kaze: „I mi cemo isto“. Uopce se nije pravila razlika da li je netko ove ili one vjere. Taj rat je vec od samog pocetka bio zasnovan na tom tko je tko i tko je odakle, ali ja sam mislila da se to u Bosni ne moze dogoditi. Medutim, eto dogodilo se. Uvijek kazem, psi rata su vrlo vjesti ljudi, to su sve psi rata slozili onako kako im je odgovaralo.