Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Der längste Thread der Welt!!!

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.


Na danasnji dan 1962. - Rodena je JODIE FOSTER, americka glumica, redateljica i producentica, dvostruka dobitnica Oscara. Osvojila je i dva Zlatna globusa, 3 BAFTA-e i Nagradu Udruzenja glumaca, cime je usla u drustvo nekoliko istaknutih glumaca koji su osvojili sve cetiri glavne nagrade za glumu.
Nakon pojavljivanja u nekoliko reklama kao dijete, Foster je prvu ulogu dobila u u televizijskom filmu iz 1970., Menace on Mountain, nakon cega je slijedilo nekoliko Disneyjevih produkcija. Foster afirmaciju nije dozivjela sve do 1976. i filma Taksist, u kojem je glumila maloljetnu prostitutku i zaradila nominaciju za Oscar za najbolju sporednu glumicu. 1988. je osvojila Oscar za najbolju glavnu glumicu, za ulogu zrtve silovanja u Optuzenoj. 1991. je nastupila u trileru Kad jaganjci utihnu kao Clarice Starling, nadarena agentica FBI-ja koja istrazuje slucaj serijskog ubojice. Ta uloga ju je afirmirala u inozemstvu i donijela joj drugog Oscara za najbolju glumicu. Nakon toga je nastupala u raznim zanrovima, ukljucujuci trilere, kriminalisticke, romanticne, komedije, djecje filmove i znanstvenu fantastiku. Najuspjesniji od njih bili su Kontakt (1997.), Soba panike (2002.), Red letenja (2005.) i Insider (2006.).
Jodie Foster ima dvije sestre i brata, Lucindu "Cindy" Foster (rodena 1954.), Constance "Connie" Foster (r. 1955.) i Luciusa "Buddyja" Fostera (r. 1957.). Tijekom snimanja Taksista i Djevojcice koja zivi dolje niz ulicu, Connie je bila njezina dvojnica.
 
Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.


Na danasnji dan 1961. - Rodena je MEG RYAN, americka glumica koja je najpoznatija po svojim ulogama u velikom broju popularnih romanticnih komedija ("Kad je Harry sreo Sally", "Romansa u Seattleu", "Grad andela"...), stoga je prozvana "kraljicom romanticnih komedija
 
Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.

Последња фотографија Николе
Тесле 1943
 
Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.


Prije 45 godina premijera "Leta iznad kukavicjeg gnijezda"
Film ‘Let iznad kukavicjeg gnijezda’ imao je svoju premijeru 19.11.1975. godine. U tom filmu koji je osvojio svih pet glavnih Oscara, glavnog lika McMurphyja utjelovio je sjajni Jack Nicholson, koji tumaci kriminalca recidivista. On sluzi kracu zatvorsku kaznu zbog seksa s maloljetnicom, no prebacen je u umobolnicu zbog neuracunljivog ponasanja. Njegov odjel u psihijatrijskoj bolnici vodi rigidna i bezdusna sestra Ratched, koja provodi grupnu terapiju. Lijecenje se uglavnom temelji na velikoj dozi lijekova, prije svega umirujucih sredstava, koji pacijentima oduzimaju individualnost i zelju da nesto promijene u svojim zivotima nalik vegetiranju.
McMurphy se ne miri s takvom situacijom, pa pokusava povesti pobunu protiv strogih, cesto besmislenih pravila. No, time dolazi u sukob s Ratched i sustavom koji ona predtavlja. McMurphy postupno stjece prijateljstva na odjelu, posebice s Billyjem Bibbitom, suicidalnim tinejdzerom kojeg sestra Ratched ponizava, te ‘Poglavicom’ Bromdenom, visokim Indijancem. Zavrsetak filma je tragican – McMurphy je lobotomiran i vracaju ga na odjel kao potpuno unistena covjeka, a ‘Poglavica’ ugusi svog vegetirajuceg prijatelja jastukom i bjezi iz ludnice.
 
Zurück
Oben