Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Die Bosniakische Handschar

Pobuna

U toku regrutovanja, bilo je i osoba koje su pripadale Komunističkom Pokretu Jugoslavije i koje su se uspjele upisati kao regruti u jedinice Handžar divizije. Ferid Džanić, Božo Jelenek, Luftija Dizdarević i Nikola Vukelić su aktivno planirali pobunu protiv SS divizije i svoju šansu su pronašli u septembru 1943. godine. Plan je bio pobiti njemačke oficire i s ostatkom "simpatizera" se priključiti francuskom Pokretu otpora protiv Njemačke. Džanić, kao vođa grupe, imao je dva plana po kojima bi divizija pod njegovim zapovjedništvom ratovala u Sjevernoj Africi ili u Hrvatskoj, ovisno o situaciji u Francuskoj u danima poslije pobune. Džanić je u izletima u grad prije pobune došao u kontakt sa članovima francuske ilegale u hotelu Moderne i kada je dobio potvrdu da će imati pomoć Britanaca i Francuza, odlučio se za akciju. Ta se pomoć ipak nikada nije pojavila, ali se ne zna je li to bilo tačno ili ne, jer je pobuna trajala samo nekoliko sati.
Pobunjenici su poslije ponoći upali u spavaonicu oficira, uzeli im oružje i zarobili ih. Pobunjenici su uspjeli da sebi privole i mali broj Bošnjaka, koje su tada postavili po gradu kao stražu. U 4 sata i 10 minuta pobunjenici su počeli ubijati oficire i podoficire.
Imam Halim Malkoć i Dr. Schweiger su saznali za pobunu i smislili plan kako da vrate kontrolu na bataljonom nazad u njemačke ruke. Kada su došli do ostatka bošnjačkih vojnika i rekli im za laži o dolasku engleskih i francuskih jedinica, vojnici su (neki i plačući) uzeli oružje i opet se zakleli Hitleru i krenuli da uguše pobunu. Oko 7 sati Dizdarević i Džanić su ubijeni, a Vukelić zarobljen. Tada su ostali pobunjenici, osim Jeleneka, prešli nazad na stranu SS a on je prebjegao u Toulouse. Pobuna je ugušena sedam sati nakon njenog početka.
18. septembra 1943. svi uhapšeni pobunjenici, koji na vrijeme nisu prešli na stranu SS su strijeljani. Njihova imena su: Nikola Vukelić, Mujo Alispahić, Meho Memišević, Philipp Njimać, Ivan Jurković, Alija Beganović, Mustafa Morić, Sulejman Silajdžić, Jusuf Vučjak, Zemko Banjić, Efraim Basić, Ismet Cefković i Uzeir Mehičić.
Imam Malkoć, Dr. Schweiger i pet drugih vojnika su dobili odlikovanja Željezni križ drugog stupnja.

Stratište Bošnjaka i Hrvata junaka pobune u Villefranche-de-Rouergue 17. septembra 1943. godine

800px-Champs_des_martyres_Bosniaques_et_Croates.jpg

Vođe jedine pobune u okviru Wermachta

465px-Ils_on_fait_un_jour_pour_la_Gloire.jpg

Spomenik strijeljanim Bošnjacima i Hrvatima, braći po oružju

Spomenik_u_Villefranche_de_Rouergueu.jpg

Villefranche-de-Rouergue: Ovdje se sedmicu dana skrivao Eduard Matutinovic u septembru 1943., a tu uz aleju nalazi se i hotel u kojem se odigrala glavna drama pobune

800px-Villefranche_de_Rouergue_Ovdje_se_skrivao_Eduard_Matutinovic_u_rujnu_-1943.jpg

Unsere Stauffenbergs
Slava im

wären die partisanen von anfang an stark gewesen würde es keine handzar geben, die ist ja nur entstanden wegen den cetniks in ostbosnien...

partizani su bili heroji i niko vise na tom prostoru i u tom vremenu...

Faschistengruppierung, die meisten waren Bosniaken, die freiwillig eintraten, gab jedoch auch solche, die sich gezwungen sahen in diese Armee zu gehen..

wären die partisanen von anfang an stark gewesen würde es keine handzar geben, die ist ja nur entstanden wegen den cetniks in ostbosnien...

partizani su bili heroji i niko vise na tom prostoru i u tom vremenu...

oh ja wir sind wieder schuld:rolleyes:

rede keinen scheiss über die cetniks man, außerdem gab es auch muslimische cetniks

oh ja wir sind wieder schuld:rolleyes:

rede keinen scheiss über die cetniks man, außerdem gab es auch muslimische cetniks

ja was handzar betrifft schon, nachdem die cetniks in ostbosnien muslime niedermetzelten haben vertreter der bosniaken bei den deutschen um hilfe gesucht und bekommen.

Ein Haufen Marionetten, kaum zu glauben dass manche sogar stolz drauf sind... Einer der dunkelsten Kapitel im Geschichte des Balkan: Cetniks, Ustasas, Handzar, SS-Skanderbeg etc..

Zurück
Oben