Re: Die entstehung der bosnischen Muslime im 15/16 Jahrhunde
Dobar dan Sumadinac!!
Vrati se nazad u sumu,u svoju divnu Sumadiju i lovi divlje svinje..
Da ti kazem odakle su Albanci,Bosnjaci pa i Srbi,Hrvati i ostali.. :idea: Izasli svi iz lijepe p. materine.
Jarane,ako su cuo,istocni,juzni i zapadni slaveni.
Mi juzni slaveni smo zajedno Albancima na kafu dosli.I ostali.Hrvat,Srbin,Bosnjak,sve isto sranje.
Podijelili se kroz rimsko carstvo,pa kroz podijelu Krscanstva na zapadno i istocno,kao i razne sekte poput Bogumila od Bugarske do Bosne,da bi konacno zadnja podijela bila islam.
kao sto kazes za Albance,mogao bih ja tebe pitat,ko naseli Srbe u Krajinu?Hrvatsku i bosansku?Ko?Posrani sultan,eto ko.kao tampon-zonu ka Austrougarskoj.
Na kraju krajeva je sve to nevazno,nevazno!!!
Umjesto da smo zajedno i uvazavamo se kako bismo bili bogatiji i jaci u svakom smislu,dolaze takvi kao ti i rasparcavaju i osporavaju postojanje i pravo na isto.Srbima i Hrvatima je najveci i najvazniji problem sta su bili muslimani Balkana,Srbi ili Hrvati?kao da je to bitno?ili jeste,mozda valja poturice vratit na vjeru pradjedova..
Samo da znas,moj korijen vodi porijeklo od Uzica.
Kada su Srbi sve gradove sa svim islamskim u njima popalili,moji preci su sredinom 19 vijeka izbjegli u Bosnu.
To bi znacilo da je moj neki cukun,cukun ko zna koji deda bio pravoslavni Slaven,tj. Srbin.
Mene zaboli kita za to.Ja sam sad sto sam,a drago mi je i svjestan sam svog predislamskog genetskog porijekla.
Vi Srbi ste cudan narod.
Hrvati su nako,malkice cudni,al u principu su hinje.
Vi Srbi kukate od 1389 pa ovamo,a nije samo srpska vojska ucestvovala na Kosovskom boju,bilo je tu i Poljaka,Madjara,Bosanaca,pa se drugi ne zale i ne kukaju.Nit vam je bila prva,nit posljednja izgubljena bitka.Eno sta uradiste sa Slobom,svi za njim da pravimo Veliku Srbiju,i sta ce vam sada ostati?Beogradski pasaluk,eto sta..
Sve soviniste mi idu na nerve..
quote="Sumadinac"]Die heutigen bosnischen-Muslime sind ein slawisches Volk zu dem sich 4 Mil Angehörige bekennen,dazu gehören auch die Muslime aus Serbien und Montenegro obwohl sie mit BiH territorial nichts gemeinsam haben. Seit paar Jahren lautet die offizielle Bezeichnung aller Muslime aus ex Jugoslawien Bosniaken die ein Volk bilden.
Doch wie entstand dieses Volk das es nicht länger als 500 Jahre gibt :?:
Ohne zweifel leben die Serben und Kroaten schon weit über 1 Jahrtausend auf diesem Gebiet.Im 9/10 Jahrhundert gab es schon erste kroatisch-serbische Fürstentüme.
Im späten Mittelalter gehörte ein grosser Teil zum serbischen Reich unter Car Dusan.Später bildeten die Kroaten und Serben ein gemeinsames Königreich unter dem serbischen König Tvrtko Katromanic.Viele serbische Kirche aus dem 13-16 Jahrhundert zeigen die Existenz der Serben im heutigen Bosnien-Herzegowina.
Die Osmanen fielen im 15 jahrhundert in Bosnien ein,im 16 jahrhundert endgültig.Die ersten Kroaten und Serben liefen zum Islam über,andere nicht.Im laufe der Jahrhunderte konvetierten immer mehr christliche Einwohner BiHs zum Islam so das im laufe ein eigenes Volk entstand.
Man kann aufgrund der heutigen ethnischen Zahlen sagen das etwa die hälfte der damaligen Einwohner BiHs konvetierten.Man schließt daraus das die heutigen Bosniaken nichts anderes als ethnische Kroaten oder Serben sind bzw. waren.
Die ersten Bosniaken überhaupt waren die heutigen Sandzak-Moslems(Serbien/Montenegro).Sie konvetierten weit vorher zum Islam bevor die Osmanen in Bosnien einfielen da unmittelbar nach der Kosovo Amselfeldschlacht 1389.
ps:Fürsten und Könige vom Königreich Bosnien-Herzegowina
Borić 1154-1163
Kulin 1180-1204
Stefan Kulinić 1204-1232
Matej Ninoslav 1232-1250
Prijezda I. 1250-1287
Prijezda II. 1287-1290
Kotroman 1287/90-1299/1314
Pavao Šubić Bribirski &
Mladen Šubić 1299-1322
(kontrollierten das Banat von Bosnien,
hatten aber den Titel nicht)