Reprezentacija Albanije se nalazi na prvom mjestu u grupi D nakon odigrana dva kola kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo. Sve je to zasluga hrvatskog stručnjaka Josipa Kužea.
- Trenutno smo prvi i zaista je divno pogledati tabelu. Ipak, mi smo svi svjesni da to neće dugo trajati. Zato trenutno i uživamo.
Jeste li se počeli spremati za utakmicu protiv BiH?
- Naravno. Već danima gledam snimke sa utakmica reprezentacije BiH. Ima se dosta toga za vidjeti. Također, gledao sam ljetos izabranike Safeta Sušića uživo u meču protiv Njemačke.
Šta možete reći o našoj selekciji?
- Sve najbolje. Imate, niz kvalitetnih igrača. Dobro ste pokriveni na svim pozicijama. Ponavljam, svako jutro pjevam zbog činjenice da moj kolega Safet Sušić neće moći računati na Sejada Salihovića. Momak igra u velikoj formi. Za mene je on jedan od najboljih veznih igrača u Bundes ligi.
Pojedini reprezentativci BiH smatraju da Vi, kako ste rekli, niste „pročitali“ igru naše selekcije i opovrgavaju to da u timu ne mogu zajedno igrati Pjanić, Misimović i Ibričić. Vaš komentar?
- Tenzije već rastu. Tako i treba. Mi smo svjesni da je BiH favorit, ali vjerujte da ih u Tirani čeka pravi pakao. Neće se moći šetati terenom i upisati tri boda. To im sigurno mogu obećati.
Koji su aduti vašeg tima uoči susreta u Tirani?
- To je naša odbrana. Mi smo kao što znate u posljednjih sedam susreta primili samo jedan gol i to iz prekida protiv Rumunije. Dakle, doveli smo našu igru u defanzivi, pa skoro do savršenstva. Ne brinem se zbog toga, ali je pitanje, hoćemo li uspjeti nešto napraviti u fazi napada. Također, mi nemamo veliki izbor igrača. Bojim se povreda. To bi nas izbacilo iz ritma.
Naš tim ima paklen napad. Imate li plan kako zaustaviti Džeku i Ibiševića?
- Ne bojim se Edina Džeke. Za mene je on bolji igrač od Ibrahimovića. On je igrač za Barselonu. Međutim, vjerujem da se on i Ibišević protiv nas neće naigrati. Naći ću lijek za njih.
Da li biste bili zadovoljni jednim bodom?
- Zašto da ne. Bitno je da ostanemo neporaženi. Svaki osvojeni bod je veliki uspjeh za jednu malu reprezentaciju, kakva je Albanija - istakao je Kuže.
Neću zvati Blaževića
Javnost u BiH vjeruje da će Vama Miroslav Blažević pomoći uoči utakmice protiv BiH. Da li je to istina?
- Ma ne. Svašta se piše u posljednje vrijeme. Ja Ćiru volim kao brata, ali sa njim ozbiljno pričati o nogometu nema svrhe. Jedno je istina, da je on sa vašom selekcijom pravio dobre rezultate - govori Josip.
Crna Gora može na Euro
Mediji u susjednoj Hrvatskoj, pišu hvalospjeve na Vaš račun i račun Zlatka Kranjčara, selektora Crne Gore.
- To je zaista lijepo. Međutim, činjenica je da se Albanija nalazi u teškoj grupi. Da bi se plasirali u baraž, moramo biti ispred Rumunije, BiH i Bjelorusije. To je zaista teško. Skoro, pa i nemoguće. S druge strane Crna Gora već ima šest bodova. Njihova grupa je lakša. Bugarska i Vels su već otpali. Ni Švicarska nije reprezentacija koje bi se trebali bojati. Dakle, oni bi se sa Engleskom trebali boriti za prvo mjesto riječi su Kužea.
Dnevni Avaz - Ku