Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Fragen zur Ausbürgerung, bzw Aufgabe der serbischen Staatsangehörigkeit

@Cvrcak:
zasto odbijeno? zbog vojne obaveze?

@aox:
hintergund ist, dass man mir die serbische staatsbürgerschaft gegeben hat ohne, dass ich sie möchte. die grund liegt einzig und allein daran, dass man mich bei meiner geburt (in D!) in dem wohnort der familie meinses vaters in der vojvodina angeleldet hat.

sowohl vater als auch mutter sind in montenegro geboren. mein vater in zu SRJ zeiten verstorben und meine mutter ist montenegrische staatsbürgerin. ich selbst habe keinen richtigen bezug zu serbien (für alle mitlesenden serben: also auch keinen groll :)). ich bin nun einmal montenegriner, der auch ein stück land dort besitzt.

da mich aber die serben als den ihren bezeichnen, will das MNE-konzulat für eine "einbürgerung" vorher die aufgabe der serbischen staatsbürgerschaft (was total hirnrissig ist, da man von mir nicht die ausfgabe der dt. verlandt!)

danke und grüße,
qfactor

Pa šta si ti mislio!

Ti mislio, idem ja danas u ambasadu pokazat ću ovom ambasadoru (komunjara stara) moj dojče pasoš. Objasniti mu (tako su meni isto na Balkanforumu objasnili) da ovaj srpski pasoš meni nije više korisan, jer su meni jezik i čirilca nepoznati tako da mi taj pasoš samo zauzima mjesta u mojoj pederuši (torbi).
Jesi ti stvarno mislio da će tebe ova stara komunjara samo tako pustiti........

Jbg. .. priredi 200€ prije nego mu pokažeš pasoš ( jer taj jadni ambasador isto jedva preživi, ima troje djece, ženu , stan, kuću, staru babu itd.itd) :sad5:

wer suchet, der findet:

Prestanak državljanstva Republike Srbije otpustom Državljaninu Republike Srbije državljanstvo Republike Srbije prestaje otpustom ako podnese zahtev za otpust i ako ispunjava sledeće uslove:

1. da je navršio 18 godina života; OK
  2. da nema smetnji u pogledu vojne obaveze;OK
  3. da je izmirio poreze i druge zakonske obaveze u Republici Srbiji;OK
  4. da je regulisao imovinskopravne obaveze iz bračnog odnosa i odnosa roditelja i dece prema licima koja žive u Republici Srbiji;OK
  5. da se protiv njega u Republici Srbiji ne vodi krivični postupak za krivična dela za koja se goni po službenoj dužnosti, a ako je u Republici Srbiji osuđen ne kaznu zatvora – da je tu kaznu izdržao;OK
  6. da ima strano državljanstvo ili dokaz da će biti primljen u strano državljanstvo.OK
auch die nr. 2 ist aus meiner sicht der dinge erledigt, da ich mir kaum vorstellen kann, dass ich mit meinen 40 jahren noch der wehrpflicht unterliege ;)

wer suchet, der findet:

Prestanak državljanstva Republike Srbije otpustom Državljaninu Republike Srbije državljanstvo Republike Srbije prestaje otpustom ako podnese zahtev za otpust i ako ispunjava sledeće uslove:

1. da je navršio 18 godina života; OK
  2. da nema smetnji u pogledu vojne obaveze;OK
  3. da je izmirio poreze i druge zakonske obaveze u Republici Srbiji;OK
  4. da je regulisao imovinskopravne obaveze iz bračnog odnosa i odnosa roditelja i dece prema licima koja žive u Republici Srbiji;OK
  5. da se protiv njega u Republici Srbiji ne vodi krivični postupak za krivična dela za koja se goni po službenoj dužnosti, a ako je u Republici Srbiji osuđen ne kaznu zatvora – da je tu kaznu izdržao;OK
  6. da ima strano državljanstvo ili dokaz da će biti primljen u strano državljanstvo.OK
auch die nr. 2 ist aus meiner sicht der dinge erledigt, da ich mir kaum vorstellen kann, dass ich mit meinen 40 jahren noch der wehrpflicht unterliege ;)
gerade mit 2 und 5 wirst du Probleme bekommen:shock:

Ich kenn mich nicht mit euern Gestzen so aus, aber die Wehrpflicht ist glaub ich noch nicht abgeschafft und desweiteren hast du dich nicht gemeldet (Armee) das ist eine Straftat. Wenn du Pech hast zeigt man dich an.

Mann!!!!Gibt es denn hier keinen Serben der sich damit auskennt!!!!!
Stimmt ja, haben ja alle hier nur serbische Blut mit deutsche Pass......

[h1]Amnestija za mladiće u dijaspori [/h1]
Beta | 26. 07. 2009. - 00:01h | Foto: A. Stanković | Komentara: 17

Ministar za dijasporu Srbije Srđan Srećković najavio je za jesen donošenje zakona kojim će od krivičnog gonjenja biti amnestirani svi vojni obveznici koji imaju 30 i više godina, a nisu na zakonom predviđen način odlagali vojnu obavezu.

„Veliki broj naših ljudi iz dijaspore nije odlagao vojnu obavezu na zakonom propisan način. Zato smo sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom pravde postigli saglasnost da u isto vreme sa Predlogom zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi na jesen pred Skupštinu ide i Predlog zakona o amnestiji. To je znak dobre volje i pružena ruka prema mnogim našim mladim ljudima u dijaspori, koji će na ovaj način konačno moći da regulišu svoj status i da potpuno bezbedno dolaze u svoju zemlju“, rekao je Srećković u intervjuu agenciji Beta.
Ministar za dijasporu je objasnio da će usvajanjem zakona o amnestiji biti povučene krivične prijave ili suspendovani sudski procesi protiv onih koji nisu na zakonom predviđeni način odlagali vojnu obavezu a koji imaju 30 i više godina. U rezervni sastav, prema Predlogu zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, biće automatski prebačeni kao i oni koji su u skladu sa zakonom odlagali vojnu obavezu, a imaju više od 30 godina, dodao je Srećković.
„To je jako dobra vest za desetine hiljada mladih ljudi koji su u međuvremenu postali uspešni menadžeri, uticajni ljudi koji svakoga dana čine velike napore ne samo da se uspešno integrišu u zemljama u kojima žive, već i da rade na poboljšanju imidža naše zemlje“, rekao je Srećković.
On je izrazio očekivanje da će veliki broj mladih ljudi iz dijaspore nakon usvajanja ovog zakona doći u Srbiju, a da će neki od njih odlučiti i da se definitivno vrate.

Hier gab es ein Vorschlag einer Gesetzesaenderung fuer diasporas die die Wehrpflicht nicht nachgekommen sind. Was daraus wurde weiss ich nicht. :sad5:

hi zusammen,

bin neu hier und hab mich angemeldet, da ich ein paar fragen zum im betreff genannten thema habe.

ich möchte meine serbische staatsbürgerschaft aufgeben und würde gerne wissen, welche voraussetzungen ich hierfür erfüllen muss?

neben der serbischen bin ich auch im besitz der deutschen staatsbürgerschaft.

vielen lieben dank für eure hilfe :)

qfactor

wenn du grund und boden dort besitzen tust, dann würde ich zuerst klären, ob du es behalten darfst.
ich hatte, allerdings zu sfrj zeiten, eine vezichtserklärung unterschreiben müssen.
nach der trennung und annerkennung wurde ich wieder eingetragen.
war aber nicht serbien.
würde es vorher klären.

dan ruf eine botschaft in deiner nähe an und frag was du alles brauchst

oder falls du mal in serbien bist alles direkt dort erledigen

aber so eine ausbürgerung wird aufjedenfall kosten, eine fake ausbürgerung könntest du auch machen lassen um beide staatsbürgerschafte zu behalten ;)

also ich kenne einen,der ne fake ausbürgerung gemacht hat und jetzt versuchen alle dem zu helfen weil er auch die deutsche verloren hat.der ist in seiner heimat.
also vorsicht!

Zurück
Oben