Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Grab von Alexander den Größen Gefunden in Serres/Griechenland

• Ersteller Ersteller Gelöschtes Mitglied 12569
  • Erstellt am Erstellt am
Ich gehe davon aus .......das einiges nicht mehr vor ort ist.

Ich glaub du hast recht wenn den der 82 jährige ehemalige Grabräuber hier nicht lügt.(jetzt weiß ich auch warum das alte Museum in Berlin zu 90% aus fast perfekt erhaltenen antiken Statuen aus Attika und dem Peloponnes besteht die laut Aufschrift drunter meistens zu anfang des 20 Jahrhunderts gefunden wurden. Da konnte ja jeder Bauer graben und mitnehmen was er wollte)

http://www.protothema.gr/culture/ar...oi-arhaiokapiloi-ekanan-parti-edo-kai-hronia/
Αμφίπολη: «Πρώτα έφτασαν οι αρχαιοκάπηλοι και μετά οι αρχαιολόγοι»

82χρονος αποκαλύπτει ότι έσκαβαν στην περιοχή πολλοί τα τελευταία 50 χρόνια - «Εγώ έδειξα στον Λαζαρίδη που είναι ο τάφος» είπε - Έψαχνε οβίδες για να τις πουλήσει και βρήκε τον τάφο

Ανατριχιαστικές είναι οι αποκαλύψεις 82χρονου αρχαιοκάπηλου για τις παράνομες ανασκαφές που πραγματοποιούσε τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί άλλοι στη περιοχή της Αμφίπολης.

Ο Κ.Ε. που δηλώνει ότι έχει αποσυρθεί πλέον εξομολογείται ότι- όπως πολλοί άλλοι- άρχισε να επιδίδεται κι εκείνος στην παράνομη «συλλογή» πολύτιμων αντικειμένων από τάφους, τα οποία στην συνέχεια «πουλούσε στον έμπορο και έπαιρνε το μερτικό του». «Εδώ έσκαβαν όλοι....Οι αρχαιοκάπηλοι, όπως τους λένε, πάνε πρώτοι, οι αρχαιολόγοι φτάνουν μετά» αναφέρει ο 82χρονος που αποκαλύπτει ότι μετά το 1980, άπαντες στην Αμφίπολη, προμηθεύτηκαν ανιχνευτές μετάλλων.

"...Στην Αμφίπολη ήρθαμε με την οικογένειά μου, όταν ήμουν επτά ετών" θα θυμηθεί ο 82χρονος, σήμερα, Κ.Ε. που εξιστορεί στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς μπήκε ο ίδιος στο "βασίλειο" της (παράνομης) συλλογής αρχαίων αντικειμένων, που αφθονούσαν, όχι μόνο στους αρχαιολογικούς χώρους της Αμφίπολης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

amf.jpg

Η ζωή του Κ.Ε θα μπορούσε να αποτελέσει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα. Ακόμα και σήμερα, σε αυτή την ηλικία, η καρδιά του "χορεύει", όταν μιλάει για το παρελθόν και τις (παράνομες) ανασκαφικές δραστηριότητές του.

Έφτασε για να σκάψει, από τις Σέρρες μέχρι και στις Μυκήνες, ενώ -όπως λέει γελώντας- στη Βεργίνα έσκαψε πριν από τον Μανόλη Ανδρόνικο...

amf1.jpg

"Οι αρχαιοκάπηλοι, όπως τους λένε, πάνε πρώτοι, οι αρχαιολόγοι φτάνουν μετά" υπογραμμίζει και ξετυλίγει κάποιες πτυχές μιας διαδρομής, που παρόμοια διήνυσαν και διανύουν τις νύχτες, σε κάμπους και βουνά, χιλιάδες άλλοι "συνάδελφοι", κυριευμένοι όπως κι αυτός από τον "πυρετό του χρυσού".

Παιδί πάμφτωχης προσφυγικής οικογένειας, άφησε μαζί με τους δικούς του, το 1927, τη Δράμα και κατέφυγε στην Αμφίπολη.

amf2.jpg

"Τα πολλά κουνούπια της λίμνης και η ελονοσία ανάγκασαν τότε τους πρόσφυγες να φύγουν από εκεί. Άφησαν τότε τα ζώα τους ελεύθερα να τους οδηγήσουν- όπου εκείνα θα ησύχαζαν, εκεί θα έμεναν. Έτσι διάλεξαν και εγκαταστάθηκαν στον σημερινό οικισμό της Αμφίπολης που τότε τού δώσανε το όνομα Νεοχώρι (Γενίκιοη)" εξιστορεί ο 82χρονος.

"Η οικογένειά μου ήρθε από τη Δράμα το 1944. Ήμασταν κτηνοτρόφοι. Θυμάμαι που πήγαιναν τα γίδια να βοσκήσουν ψηλά εκεί, στον λόφο Καστά, είχε πολύ αέρα και μου άρεζε να ανεβαίνω στην κορυφή... Το 1953, πήγα φαντάρος. Στο χωριό είχε πολύ φτώχεια… Όταν γύρισα, μαζί με τον αδερφό μου ξεκινήσαμε να βγάζουμε τις οβίδες από τον λόφο. Είχαν μείνει πολλές από τον Βαλκανικό πόλεμο. Βγάζαμε μολύβια και 'τούντσια' και τα πουλούσαμε στη Θεσσαλονίκη, δώδεκα δραχμές το κιλό. Τις βρίσκαμε εύκολα, γιατί, όταν χτυπούσε η οβίδα, άφηνε ίχνη καπνού στα βράχια, ήταν ζεστή και άφηνε καπνούς. Υπήρχαν, όμως, τρύπες που δεν είχαν καπνούς. Σκάψαμε... ήταν τάφοι. Έτσι άρχισαν όλα" λέει ο Κ.Ε., "ξεδιπλώνοντας" τις μνήμες του στις πρώτες εκσκαφές των τυμβωρύχων και τις θεαματικές ανακαλύψεις τους.

amf3.jpg

"Εδώ έσκαβαν όλοι...Ο τόπος είναι ημίβραχος, έσκαβες δέκα πόντους και φαινόταν, αν ήταν σκαμμένος ο τάφος. Σκάβαμε κυρίως στην Ακρόπολη, απέναντι από το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο, στα 'καλά μνήματα', έμειναν οι πλούσιοι εκεί. Άνοιξα πολλούς τάφους: αν ήταν γυναικείος ο τάφος, βρίσκαμε χρυσά σκουλαρίκια, περιδέραια και καρφίτσες, αν ήταν αντρικός κάποια αντικείμενα και δακτυλίδια. Πηγαίναμε βράδυ, ήμασταν το πολύ δυο-τρεις. Τα πουλούσαμε στον έμπορο και ο καθένας έπαιρνε το μερτικό τους. Η συναλλαγή γινόταν στη Θεσσαλονίκη. Αν έβρισκες κάτι, έπαιρνες τον έμπορο και του το έλεγες. Έβρισκαν και αγαλματίδια και τα πουλούσαν στους μεγάλους αρχαιοκάπηλους ή σε αυτούς που έκαναν συλλογές" θυμάται ο 82χρονος και συνεχίζει: ''(Το 1955) ήρθε ο αρχαιολόγος από την Καβάλα, ο Δημήτρης Λαζαρίδης και ξεκίνησε τις αρχαιολογικές εργασίες. (Εμείς δείξαμε στον Λαζαρίδη που ήταν η νεκρόπολη)...

Ο Λαζαρίδης έβγαινε με μια τσάντα στο χωριό και μάζευε ό,τι μπορούσε, ζητούσε ό,τι είχε βρει ο καθένας να του το παραδώσει και τότε τα παρέδωσα κι εγώ...

''Είχα βρει τότε τριάντα αγαλματίδια, δούλευα στον δρόμο και άνοιγα τη διακλάδωση προς το χωριό μέσα, φαρδαίναμε τον δρόμο, τριάντα κούκλες, περιστέρια "αλεπές" και γυναικεία πρόσωπα, τα παρέδωσα στο Λαζαρίδη. Δεν μου έδωσαν καμία αμοιβή... Μια μέρα, καθώς άνοιγε τον δρόμο η μπουλντόζα, πετάχτηκε ένα κεφάλι μαρμάρινο. Το παρέδωσα και αυτό, αλλά λεφτά δεν πήρα ακόμη".

amf5.jpg

1964-1965: "Μετά την έρευνα του νεκροταφείου, προχώρησα στην έρευνα της πόλης. Επιχείρησα ένα πλήθος δοκιμαστικών τομών στην ομαλή έκταση της Αμφίπολης, όπου υπήρχαν οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Οι έρευνες αυτές ήταν άκαρπες. Εντούτοις πίστευα ότι εδώ θα έπρεπε να βρισκόταν ο σημαντικότερος χώρος της πόλης και ίσως η Αγορά. Την πεποίθησή μου ενίσχυε το γεγονός ότι οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού ονόμαζαν αυτό το χώρο Μπεζεστένι και ότι εδώ αποκαλύπτονταν, όταν όργωναν, αξιόλογα τυχαία ευρήματα, όπως επιγραφές και αγάλματα. Η πόλη αυτή, που έγινε αποικία των Αθηναίων στα χρόνια του Περικλή, δηλαδή την εποχή της μεγάλης ακμής της Αθήνας, είμαι βέβαιος πως ήταν ένα μεγάλο κοσμοπολίτικο κέντρο. Από τα πιο μακρινά μέρη υπήρχαν παροικίες στην Αμφίπολη. Και, φυσικά, υπήρχαν ντόπια εργαστήρια κοσμημάτων, γλυπτών, αγγειοπλαστικής" γράφει στο ημερολόγιό του ο Δημήτρης Λαζαρίδης.

amf4.jpg

"Αλλά, όμως, το πλέον αξιόλογο κτίριο ήτο ναός παλαιοχριστιανικών χρόνων αποκαλυφθείς εις τη θέσιν Μπεζεστένι και εντός αγρού του Ιωσήφ Ευθυμιάδη, ανατολικώς της αποκαλυφθείσης εν έτει 1961 κιονοστοιχίας... Εντός της Κοινότητας Αμφιπόλεως, όπισθεν της οικίας του Γεωργίου Παπαδόπουλου, κατά τη διάνοιξη των θεμελίων δια την οικοδομήν της εκκλησίας του χωριού, είχε διαπιστωθεί η ύπαρξις ορθογώνιου σκάμματος επί του μαλακού βράχου... Διαπιστώθη ούτως ότι πρόκειται περί λαξευτού τάφου εκ των λεγόμενων μακεδονικών Ταφή, δεν διαπιστώθει ούδ΄ανευρέθησαν οστά" αναφέρει ο Δημήτρης Λαζαρίδης στα Πρακτικά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας έτους 1964, διαπιστώνοντας ότι αρχαιολογικοί τάφοι υπήρχαν, αλλά ήταν άδειοι.

"Στις Μυκήνες πήγα πριν τον Ανδρόνικο"

"Εγώ άρχισα από τους πρώτους" θα ομολογήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και θα συμπληρώσει: "πήγα παντού -μέχρι τις Μυκήνες- πηγαίναμε δύο- τρία άτομα, ξέραμε πού ήταν, ψάχνοντας τα έβρισκες. Πήγα στη Βεργίνα πριν από τον Ανδρόνικο. Ήμασταν τέσσερα άτομα και πήγαμε τρία μέτρα βάθος, βρήκαμε ένα φτυάρι σπασμένο, πήγαν άλλοι πριν από εμάς" θα πει απογοητευμένος και θα τονίσει: "πρώτα πάνε οι αρχαιοκάπηλοι σε έναν αρχαιολογικό χώρο και μετά οι αρχαιολόγοι... αυτοί διαβάζουν μόνο στα βιβλία...".

"Στην Ορμύλια της Χαλκιδικής με συνέλαβαν. Αλλά δεν ήμουν εκεί, το κάνανε συνωμοσία ο διοικητής Ασφαλείας, ο Οικ., με άλλα 'κοπρόσκυλα' της δουλειάς, τρώγανε μαζί φαίνεται, πλήρωσα 1.700.000 δραχμές, για να μην μείνω φυλακή, για μένα και τον αδερφό μου, είπαν πως οδηγούσα μπουλντόζα: εγώ δίπλωμα δεν είχα... Θυμάμαι, ένα βράδυ του 1977 ήμασταν στο Μελισσουργό της Ν. Απολωνίας, κάτω στον δρόμο -Παζαρούδα λέγεται το χωριό- εκεί ψάχναμε, κάποιος μας πρόδωσε και ήρθε η αστυνομία, μας έπιασε και μας πήγε στα Λαγκαδίκια.

Εγώ ήμουν τολμηρός, θαρραλέος. Εγώ θα την κοπανήσω, είπα στον αδερφό μου, βγαίνω από την πόρτα και τρέχω, δύο τη νύχτα, πάω στον ταξιτζή στον γιο του προέδρου. Ήταν μια γριά Πόντια, δικιά μας. 'πάντον, όπου θέλει, μπορεί να έχει άρρωστο' λέει του γιου της. Τού λέω Θεσσαλονίκη πρέπει να πάω, έχω άρρωστο στο νοσοκομείο- ψέματα τού είπα. Το πρωί παίρνει ο διοικητής και μου λέει: την κοπάνησες, έτσι;. Τι να κάνω, τού είπα... Έτσι, ένα βράδυ έφυγα και από τη Ζίχνη. Δικαστήκαμε, έφαγα πενήντα μέρες φυλακή, πληρώσαμε... Τώρα είναι κακούργημα, τότε ήταν πλημμέλημα. Δεν πλήρωναν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, δεν υπήρχε ούτε φύλακας, ούτε τίποτα, ούτε ήταν χαρακτηρισμένα αρχαιολογικά. Πολλή φτώχεια. Με αυτά ίσα ίσα που συντηρούνταν ο κόσμος... άλλοι έπαιρναν τα λεφτά" λέει ο Κ.Ε., χωρίς- ωστόσο- να μας αποκαλύπτει ποιοι τα έπαιρναν.

"Μετά το 1980, όλοι στην Αμφίπολη πήραν μηχανήματα ανιχνευτές. Τριάντα άτομα κάνανε όλη τη δουλειά- ήταν και Διοικητές μέσα και αυτοί μπερδεύονταν με τα αρχαία. Το 1994 παρέδωσα κάποια αντικείμενα στην αρχαιολογική υπηρεσία, τα εκτίμησαν με ένα ποσό, αλλά ακόμη δεν μου τα πλήρωσαν. Το 2006 τους παρέδωσα πέντε χάλκινα και δύο ασημένια νομίσματα ρωμαϊκών χρόνων, ένα χάλκινο νόμισμα βυζαντινών χρόνων, ένα στάθμιο και μία χάλκινη αιχμή βέλους. Τα κοστολόγησαν περίπου 900 ευρώ, αλλά δεν μου τα πληρώσανε ακόμη" συμπληρώνει, παραθέτοντας και τα αποδεικτικά στοιχεία.

"Τώρα τα παράτησα, γέρασα... Στις τελευταίες ανασκαφές στον Τύμβο Καστά, εγώ έδειξα στον αρχιφύλακα της Περιστέρη την είσοδο του Τύμβου. Τού έδωσα και σχεδιάγραμμα, το έχουν" λέει με έκδηλη την υπερηφάνεια στο βλέμμα και τη φωνή.
Την ίδια ώρα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αμφίπολη, στη γνωστή πλέον Μεσολακιά, οι φήμες για την αρχαιοκαπηλία δίνουν και παίρνουν.

"Υπήρχαν άνθρωποι στην Αμφίπολη που δεν δούλεψαν ποτέ, μάζευαν μπίλιες και έβρισκαν και τα νομίσματα. Τα νομίσματα τα έβρισκες περπατώντας. Εμείς ήμασταν αγρότες, αυτοί όλη μέρα έψαχναν και όλη τη νύχτα έσκαβαν" θα μας πουν και θα συνεχίσουν: "Όταν ξεκίνησαν να ανοίγουν τους τάφους, ερχόταν κόσμος από όλες τις περιοχές, είχαν διασυνδέσεις παντού. Τους συνελάμβαναν, πήγαιναν στα δικαστήρια. Τους έβαζαν από τη μια πόρτα και από την άλλη τους έβγαζαν. Είχαν... μπάρμπα στην Κορώνη. Έτρωγαν πολλοί από αυτή τη δουλειά... Αν πούμε πολλά, θα γίνουμε κακοί" θα μας πουν κάτοικοι της Μεσολακιάς, διατηρώντας την ανωνυμία τους, αλλά χωρίς να μας αποκρύψουν πως και αυτοί έβρισκαν διάφορα νομίσματα στα χωράφια τους.

"Παλιά ψάχνανε με τσάπες, άρπαζαν ό,τι μπορούσαν και έφευγαν, γι' αυτό και βρήκαμε πολλά νομίσματα και αγαλματίδια στους τάφους. Σήμερα, είναι αλλιώς. Όσο για το 'κύκλωμα', αυτό μπορεί να είναι κλειστό, αλλά τα νέα μαθαίνονται γρήγορα -από τον έναν στον άλλο. Αν γίνει η αρχή, σε βρίσκουν εύκολα" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένας Σερραίος, ο οποίος φέρεται να έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας κι προσθέτει:

"Πριν από δυο χρόνια, μετά από εξάμηνες παρακολουθήσεις, προσήγαγαν περισσότερα από 120 άτομα στη Β. Ελλάδα με την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας, έπιασαν και τον 'εγκέφαλο' και αρκετοί είναι στη φυλακή... Με παρακολουθούσαν και μένα, κάνανε έρευνα και στο σπίτι. Δεν είχα τίποτα, παρά μόνο ένα 'βρώμικο' τηλέφωνο μέσα σε έξι μήνες, που ήθελε κάποιος να μου πουλήσει νομίσματα. Σε ένα κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας δεν υπάρχει τρόπος για να μπεις ή να βγεις. Ερασιτέχνες δεν υπάρχουν. Όταν βγάζεις κέρδος από αυτή τη δουλειά, τότε είσαι επαγγελματίας".

Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι πρώτοι αρχαιοκάπηλοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες:
"Το πρωί τους έθαβαν και το βράδυ τους έκλεβαν. Όπου είχε χρυσό, άνοιγαν μια τρύπα και τα έπαιρναν. Κάποιοι λένε ότι οι Ρωμαίοι εκπαίδευαν και μαϊμούδες… μαϊμού την έκανε τη δουλειά, τα μάζευε και τα πήγαινε στην τρύπα. Ο τρύπες δεν γίνονταν τυχαία... Οι εννιά στους δέκα στην Αμφίπολη έκαναν αυτή τη δουλειά και πολλοί πέθαναν από τις αναθυμιάσεις".

Άλλωστε και ο επί 12 χρόνια συνεργάτης του Δημήτρη Λαζαρίδη, Κώστας Βαρύτας, θυμάται:
"Όταν ανοίγαμε έναν τάφο με τον Δημήτρη τον Λαζαρίδη, ο αρχαιολόγος μας απομάκρυνε για να πάρει, όπως έλεγε, ο τάφος αέρα. Όταν βρέθηκε ο μεγάλος τάφος, κάτω από το μουσείο, ο Λαζαρίδης μας είπε να φύγουμε όλοι μακριά για να μην πάθει κάποιος κανένα κακό. Ήταν πολλοί αυτοί οι αρχαιοκάπηλοι που πέθαναν τότε από τις αναθυμιάσεις".
Την ίδια ώρα, στο μικρό καφενεδάκι της Μεσολακιάς, η συζήτηση γυρίζει από ένα "κοινό μυστικό", όπως το αποκαλούν οι περισσότεροι θαμώνες: όσοι είναι οι κάτοικοι της Αμφίπολης, σε διπλάσιο αριθμό θα έβρισκες στα σπίτια τους ανιχνευτές μετάλλων...

Τι αναφέρει στο ημερολόγιό του ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης

26.04.1956, Αμφίπολη: "Άρχισαν συστηματικές ανασκαφές στην Αμφίπολη σ' ένα μεγάλο νεκροταφείο για να προστατευτεί η περιοχή από την αρχαιοκαπηλία. Πήρα την απόφαση να αρχίσω, παρά τις αδυναμίες, για να διασωθεί το καταπληκτικό πλήθος των κτερισμάτων. Ο τόπος ήταν γεμάτος σκάμματα και τομείς αρχαιοκαπήλων".

Έτσι περιγράφει, στο ημερολόγιό του, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης την ανάγκη έναρξης ανασκαφών στην Αμφίπολη και την προστασία της περιοχής από την Αρχαιολογική Εταιρεία, προκειμένου να χαρακτηριστεί άμεσα τότε, αρχαιολογικός χώρος, έτσι ώστε να βάλει "φρένο" στους αρχαιοκάπηλους, που πρόλαβαν πριν από αυτόν να ξεκινήσουν τις "εκσκαφές" και να συλήσουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους

Das Loch ist aber recht klein, da wird sich wohl bald zeigen ob oder wie viel geplündert wurde.

1.18370472.1409039834.jpg

Nach den Archäologen ist sowohl das loch als auch der ganze Sand von dem antiken Architekten selbst gemacht es gehört zum plan der Versiegelung des Grabes(auch im zweiten und dritten raum ist es voll mit Sand). Das ungewöhnliche (wenn das den stimmt) ist aber das so ein grab mit einer solchen Versiegelung in ganz Griechenland einzigartig ist auf diese Art wurden nur Gräber in Ägypten zugemacht.(Das schlisst aber nicht aus das das grab trotzdem im laufe der zeit vielleicht beraubt wurde. Das wird man erst sehen wenn es ganz offen ist)

https://news.makedonias.gr/αποκαλυψη-για-αμφιπολη-ο-δεινοκράτης/
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Ο Δεινοκράτης γέμισε τον τάφο με άμμο για να μη συληθεί από τυμβωρύχους

1 Σεπτεμβρίου 2014 K Π

amfipoli24-533x800.jpg
Mέρος του σχεδίου σφράγισης του τάφου αποτελούν σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού οι οπές που εντοπίστηκαν στους διαφραγματικούς τοίχους που χωρίζουν τους θαλάμους του ταφικού μνημείου στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, αλλά και η άμμος που καλύπτει τους θαλάμους “ως το μέγιστο ύψος της θόλου”.
Μια πρακτική που συναντάμε, σύμφωνα με αρχαιολόγους, μόνο στην Αίγυπτο, θεωρία που περιπλέκει ακόμα περισσότερο το μυστήριο της Αμφίπολης.

Η πρακτική αυτή λέει πως οι αρχαίοι, οι οποίοι δημιούργησαν το ταφικό μνημείο, γέμισαν τους θαλάμους με άμμο, αμέσως μετά την ταφή του νεκρού ή των νεκρών για να τους προστατεύσουν από ενδεχόμενη τυμβωρυχεία.
“Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα αποτελεί την απόλυτη εξαίρεση” σημειώνουν στον Ελεύθερο Τύπο αρχαιολόγοι με μεγάλη ανασκαφική εμπειρία.
“Έχουμε ανασκάψει εκατοντάδες τάφους στη Μακεδονία και αλλού και παρόμοια πρακτική δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά. Δεν υπάρχει προηγούμενο ασύλητος τάφος να έχει καλυφθεί με χώματα”.
Έγκυροι κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού δηλώνουν πως στη βιβλιογραφία η ταφική αυτή πρακτική συναντάται μόνο στην περίπτωση της Αιγύπτου.
“Στην Ελλάδα μπορεί να είναι κάτι που το συναντάμε για πρώτη φορά. Ωστόσο οι Αιγύπτιοι αρχιτέκτονες προστάτευαν με αυτόν τον τρόπο σημαντικούς νεκρούς από επίδοξους τυμβωρύχους”.
Η θεωρία αυτή ενισχύει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα αρχιτέκτονας του μνημείου να ήταν ο Δεινοκράτης, επιστήθιος φίλος και συνοδοιπόρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην εκστρατεία του, ο οποίος γνώριζε καλά τις πρακτικές και τις τεχνικές των Αιγυπτίων στην ταφική αρχιτεκτονική.
Στην αρχιτεκτονική των Αιγυπτίων παραπέμπουν άλλωστε και οι σφίγγες. Τα στοιχεία αυτά, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν “μαρτυρούν” πάντως και την καταγωγή του νεκρού.
Προσφέρουν όμως μια ακόμα ψηφίδα στο μυστηριώδες παζλ της Αμφίπολης καθώς όλοι κάνουν λόγο “για ένα ξεχωριστό, ιδιάζουσας τεχνοτροπίας μνημείο”.

Βγάζουν τα χώματα

Εξάλλου, συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά, στην Αμφίπολη, από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Με τη αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο, στον χώρο πίσω από τον τοίχο των Σφιγγών, αποκαλύφθηκε τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου, με λευκά, μικρά ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου, σε κόκκινο φόντο, σωζόμενο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Στο κατώφλι του πρώτου διαφραγματικού τοίχου των Σφιγγών, εντοπίστηκαν επί της νωπογραφίας η οποία το κάλυπτε, ίχνη μπλε χρώματος.
Καθημερινά έρχονται στο φως νέες εντυπωσιακές εικόνες από τον τάφο της Αμφίπολης. Ετσι, σιγά σιγά αποκαλύπτονται και νέα στοιχεία για τον τάφο της Αμφίπολης για τον οποίο, σύμφωνα με τη Real news o αείμνηστος αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης πίστευε εξ’ αρχής ότι κρύβει κάτι μοναδικό.
«Κάνω ό, τι μπορώ για να γίνω μια ώρα πιο γρήγορα καλά, για να αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις στην Αμφίπολη, όπου θα έχουμε πολλή και καλή δουλειά. Εγώ από το κρεβάτι προχωρώ, μ’ όλο που δύσκολα γράφω ξαπλωμένος σε πλήθος θέματα, για να δω να ολοκληρώνεται μία προσπάθεια 30 τουλάχιστον χρόνων και για να έχει το χωριό μας μία καλλίτερη τύχη».
Με τη συνοδεία αυτού του ιδιόχειρου σημειώματος -που φέρει ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 1985- ο Δημήτρης Λαζαρίδης μέσα από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν βαριά άρρωστος διατυπώνει τις προτάσεις του για αξιοποίηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής. Γιατί ο πρωτεργάτης των ανασκαφών της Αμφίπολης ξέρει ότι ο τόπος αυτός κρύβει πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχουν «μέγιστη εθνική σημασία». Αλλωστε, η δική του σκαπάνη εντόπισε, για πρώτη φορά το 1964, τον τεχνητό τύμβο στο λόφο Καστά, όπου εκτίμησε ότι κρύβεται «ένα μεγάλο ταφικό μνημείο».
«Mας έλεγε ότι ο τύμβος αυτός είναι ξεχωριστός αφού διαφέρει από τους άλλους», αποκαλύπτει ο στενός συνεργάτης κα ι φίλος του Αλέξανδρος Φ. Κοχλιαρίδης και συνεχίζει: «Το μέγεθος της κατασκευής όπως διαφαινόταν από τον όγκο των χωμάτων, τον έκανε να πιστεύει ότι εδώ είχε ταφεί κάποιος “μεγάλος” άνδρας».
Βέβαια, την εποχή εκείνη, οι ανασκαφές γίνονταν με ελάχιστα τεχνικά μέσα, ενώ τα κονδύλια ήταν πενιχρά. Ετσι, για ένα διάστημα, στράφηκε σε άλλα σημεία της Αμφίπολης όπου αποκάλυψε ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα. Παρ’ όλα αυτά, τον τύμβο Καστά δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Επέστρεψε το 1971 και μέχρι το 1981 επιχείρησε νέες τομές αυτή τη φορά από την κορυφή, όπου ανακάλυψε παλιούς αρχαϊκούς τάφους, αφού οι αρχαίοι σέβονταν και δεν κατέστρεφαν ποτέ τις παλιές ταφές.

Nach den Archäologen ist sowohl das loch als auch der ganze Sand von dem antiken Architekten selbst gemacht es gehört zum plan der Versiegelung des Grabes(auch im zweiten und dritten raum ist es voll mit Sand). Das ungewöhnliche (wenn das den stimmt) ist aber das so ein grab mit einer solchen Versiegelung in ganz Griechenland einzigartig ist auf diese Art wurden nur Gräber in Ägypten zugemacht.(Das schlisst aber nicht aus das das grab trotzdem im laufe der zeit vielleicht beraubt wurde. Das wird man erst sehen wenn es ganz offen ist)

https://news.makedonias.gr/αποκαλυψη-για-αμφιπολη-ο-δεινοκράτης/
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Ο Δεινοκράτης γέμισε τον τάφο με άμμο για να μη συληθεί από τυμβωρύχους

1 Σεπτεμβρίου 2014 K Π

amfipoli24-533x800.jpg
.​
jetzt wirds interessant. wer wurde ursprünglich in ägypten begraben?

Könnte mir das jemand übersetzen? In Kurzfassung vielleicht?

Das Thema interessiert mich wirklich sehr.

Wäre sehr nett.

Αποκαλύφθηκαν δύο καρυάτιδες στην Αμφίπολη - Εντυπωσιακές εικόνες από τα μοναδικά ευρήματα
11:41
07/09/2014
[TABLE="class: soctable"]
[TR]
[TD] [/TD]
[TD]9 [/TD]
[TD="class: fbcell"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Karyatides1.jpg
Δύο καρυάτιδες αποκαλύφθηκαν στην Αμφίπολη όπως επίσημα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Με την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων, στο χώρο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο, ανάμεσα στις, επίσης, μαρμάρινες παραστάδες, δύο εξαιρετικής τέχνης καρυάτιδες, από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60 μ.
Οι δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες, απο θασίτικο μάρμαρο ενωμένες με κολόνα, διατομής 0,20Χ0,60 μ. αποκαλύφθηκαν με την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων, στο χώρο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο, ανάμεσα στις, επίσης, μαρμάρινες παραστάδες.

Το πρόσωπο της δυτικής Καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει.

Οι Καρυάτιδες έχουν σγουρά μαλλιά και μπούκλες που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν σκουλαρήκια, και φορούν χιτώνα με μανίκια. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα.
Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών. Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης.
Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις Καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας.
Μπροστά από τις καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ.

Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο.
Με τις εργασίες της περασμένης Παρασκευής όπου απομακρύνθηκαν τα χώματα πίσω από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκε, σε απόσταση 2 περίπου μέτρων από τη θόλο και 4,5 μέτρων, περίπου, από το δάπεδο, μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2μ, πλάτους 1μ. και πάχους 0.21μ, σε άριστη κατάσταση.

Εδράζεται οριακά σε πώρινο λίθο του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και στο ανώτερο τμήμα ορθομαρμάρωσης, το οποίο φέρει κυμάτιο.

Στο κάτω μέρος της πλάκας υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπου παριστάνονται φατνώματα με ρόδακα στο κέντρο. Πρόκειται για τμήμα της οροφής του συγκεκριμένου χώρου.

Στον ίδιο χώρο, που δημιουργείται μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, διαπιστώθηκε σημαντική απομείωση διατομής των θολιτών, σε τμήματα τόσο του δυτικού, όσο του ανατολικού τμήματος της θόλου. Αντιστηρίχθηκε η στέψη της θόλου, με την τοποθέτηση ξύλινων δοκών σε επαφή με αφρώδες υπόστρωμα και κατακόρυφη υποστύλωση.

Έγιναν εργασίες αντιστήριξης και του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου, το οποίο φέρει επιστύλιο και γείσο, με ξύλινο πλαίσιο και εγκάρσια στηρίγματα από μεταλλικές σωληνωτές δοκούς.

[h=1]Ὁ τάφος εἶναι ΑΣΥΛΗΤΟΣ!!![/h] 7 Σεπτεμβρίου 2014 ἀπὸ τὸν/τὴν Φιλονόη Ποντική
0

i

1 Vote​

ΕΚΤΑΚΤΟ
Αγαπητοί μας φίλοι και φίλες, πλέον, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
Η απακατάσταση της ιστορίας της Αμφιπόλεως και του Παγγαίου είναι θέμα ημερών.

Χωρίς επιφύλαξη ανακοινώνουμε ότι:

Ο τύμβος Καστά είναι ασύλητος στο σύνολό του και είναι ΓΕΜΑΤΟΣ με ό,τι οι εξαιρετικοί πρόγονοί μας απεφάσισαν να τοποθετήσουν για να τιμήσουν τον νεκρό.
Ό,τι θα δούμε είναι ό,τι ακριβώς υπήρχε πριν 2200 χρόνια.

Η έξυπνη σφράγιση του τάφου είναι ο μεγάλος νικητής όλων των κατακτητών της περιοχής.
Καταφέρνοντας, να κρυφτεί από Ρωμαίους, Σλάβους, Τούρκους, βαρβάρους, τυμβωρύχους και να δώσει την χάρη να ανοιχτεί από Ελληνικά χέρια πάλι.

Μακεδόνες τον σφράγισαν, Μακεδόνες τον αποκαλύπουν.
Ο χρυσός πολιτισμός της Μακεδονίας θα ξεδιπλωθεί με θράσος σε δύση και ανατολή.

Frauenstatuen bei 500 m langem Grabhügel entdeckt

Frauenstatuen_bei_500_m_langem_Grabhuegel_entdeckt-Ueber_2.300_Jahre_alt-Story-418494_630x356px_1_9IR_bb15x5qWQ.jpg
Der Fund von zwei gut erhaltenen weiblichen Statuen bei Ausgrabungen an einem Grab aus der Zeit Alexanders des Großen (356 bis 323 vor Christus) in Griechenland hat Archäologen in gespannte Aufregung versetzt. Die Karyatiden, zwei Frauenfiguren in langen Gewändern, bewachen einen Grabeingang, der nahe der antiken nordgriechischen Stadt Amphipolis in der Region Makedonien seit Mitte August freigelegt wird.
In einer am Samstag veröffentlichten Mitteilung des Kulturministeriums in Athen hieß es, die beiden Statuen "verwehren" mit erhobenem linken beziehungsweise rechten Arm den "Zugang zu dem Grab". Nach dem Fund wurden Mutmaßungen laut, das Grab aus der Alexander-Zeit könnte bisher unberührt sein.
Immense Schätze bei früheren Funden

Bei früheren Funden makedonischer Gräber waren Archäologen auf immense Gold-, Schmuck- und Skulpturenschätze gestoßen. Der griechische Ministerpräsident Antonis Samaras hatte den Grabfund bereits als "sehr bedeutend" bezeichnet.
Grabhügel ist etwa 500 Meter lang

Der rund 500 Meter lange von einer Marmoreinfriedung umgebene Grabhügel wurde von einem fünf Meter hohen marmornen Löwen überragt, zwei kopflose Sphinxen flankieren laut Behördenvertretern einen weiteren Zugang. Die Karyatiden wurden bei der Freilegung des zweiten Zugangs entdeckt.
Monument von "besonderer Bedeutung"

Auf Fotografien, die das Ministerium freigab, sind die Frauenfiguren bis zur Hälfte des Oberkörpers freigelegt zu sehen, gelocktes Haar fällt ihnen auf die Schultern. Der zweite Zugang mit den Karyatiden sei ein Hinweis darauf, dass es sich um ein Monument von "besonderer Bedeutung" handle, teilte das Ministerium mit. Experten halten es jedoch für unwahrscheinlich, dass es sich um das Grab Alexander des Großen handeln könnte, der 32-jährig in Babylon starb.

Frauenstatuen bei 500 m langem Grabhügel entdeckt - Über 2.300 Jahre alt - Wissen - krone.at

Zurück
Oben