[h=1]Για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά απάντησε σωστά: Με πυρά - Οι Τούρκοι δοκίμαζαν την ετοιμότητα της ελληνικής φρουράς[/h] Γράφει:
Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Translate this page
373
5
1
Google +
0
Για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά απάντησε όπως έπρεπε στη νέα προσπάθεια παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας από τους Τούρκους: Με πυρά.
Επί της ουσίας είχαμε ένα θερμό επεισόδιο καθότι έπεσαν... σφαίρες.
Μετά το επεισόδιο συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ για την εκτίμηση της κατάστασης αλλά υπάρχει ικανοποίηση ότι το «μήνυμα» ελήφθη.
Ήταν μια απάντηση που θα βάλει σε σκέψεις τους Τούρκους για την επόμενη προκλητική ενέργεια που θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν. Είναι σαφές ότι το ελικόπτερο που πέταξε την νύχτα πάνω από την νήσο Ρω εκτελούσε αναγνωριστική πτήση καθώς ο σκοπός ήταν να εντοπιστεί ότι ήταν χρήσιμο για την μικρή ελληνική φρουρά.
Το ζήτημα των φρουρών στις «ύποπτες» για απόβαση βραχονησίδες ξεκίνησε πέρσι την ίδια εποχή, πάλι πασχαλινές ημέρες όταν και η ελληνική πλευρά είχε τοποθετήσει φρουρά στη νήσο Παναγιά στις Οινούσσες επειδή υπήρχαν πληροφορίες για αποβατική ενέργεια των Τούρκων.
Το σύμπλεγμα των Οινουσσών είναι της ίδιας καίριας σημασίας με αυτό του Καστελόριζου όπου και ανήκει το νησάκι της Ρω.
Η στρατιωτική φρουρά αντέδρασε με τροχιοδεικτικά προς εκφοβισμό και το τουρκικό ελικόπτερο στη συνέχεια κινήθηκε ανατολικά-νοτιοανατολικά φεύγοντας από την περιοχή καθώς οι Τούρκοι δεν ήταν συνηθισμένοι από τους Έλληνες να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες.
Η χρήση πυρών έχει και ψυχολογικό παράγοντα καθώς δείχνει κλιμάκωση αποφασιστικότητας από αυτόν που τα χρησιμοποιεί και έναρξη φόβου για αυτόν που τα δέχεται.
Οι Τούρκοι πιλότοι του ελικοπτέρου κατανόησαν ότι «εδώ δεν παίζουμε» και δεν θα κάνουν μια απλή νυκτερινή βόλτα, στην οποία θα συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την θέση της φρουράς, τα πυρομαχικά της και την οχύρωσή της και μετέπειτα να αποχωρήσουν σαν κύριοι.
Επισημαίνεται πώς παρόμοια πτήση είχε γίνει και το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου από ελικόπτερο την Τουρκικής Ακτοφυλακής. Τότε ωστόσο συνέβη με το φως της ημέρας, ενώ τη νύχτα (συγκεκριμένα στις 22:35 το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα) η πτήση έγινε από ελικόπτερο που κανείς δεν γνώριζε αν άνηκε στην Ακτοφυλακή ή στον Στρατό της Τουρκίας.
Η συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας, το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου βρίσκεται στο στόχαστρο των Τούρκων, όπως άλλωστε τα Ίμια, το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι και βεβαίως πιο βόρεια, στο Αιγαίο, η νήσος Παναγιά και οι Οινούσσες.
Το σύμπλεγμα όμως του Καστελόριζου έχει μια ιδιαίτερη αξία διότι είναι αυτό το οποίο ενώνει τις ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου σε μια περιοχή η οποία διαθέτει κατά πως λένε οι έρευνες, ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων.
Τι ήθελαν οι Τούρκοι με την υπέρπτηση πάνω από την Ρω; Ότι θέλουνν και από τις άλλες βραχονησίδες και νησίδες όπως στην Παναγιά και στα Ίμια. Όταν αυτό αποφασιστεί από την Άγκυρα να τις καταλάβουν με αποβατική ενέργεια.
Για να γίνει αυτό πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς τις υπάρχει πάνω στις νησίδες.
Αυτή την στιγμή λοιπόν έχουμε τρεις κυρίως περιοχές στις οποίες οι Τούρκοι θεωρούν ότι θα ήταν εύκολο να προχωρήσουν σε επιθετική ενέργεια με την προοπτική τετελεσμένου γεγονότος.
Σύμπλεγμα Οινουσσών, σύμπλεγμα Καστελόριζου και εν τέλει η περιοχή των Ιμίων.
Όμως το γεγονός ότι στην Ρω πραγματοποίησαν δύο ενέργειες μέσα σε δύο ημέρες, δείχνει πως ετοιμάζονται πλέον για να επιχειρήσουν να «σβήσουν» το πρόβλημα του συμπλέγματος του Καστελόριζου.
Η κατάληψη μιας νησίδας ή μίας βραχονησίδας είναι ο βασικός στόχος της Τουρκίας και βεβαίως είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μετά την κρίση των Ιμίων, γιατί απλούστατα είναι πολύ πιο βατός από το να επιχειρηθεί η κατάληψη ενός μεγάλου νησιού με ελληνικό πληθυσμό και εθνοφύλακες.
Η κρίση των Ιμίων αποτέλεσε την αιτία για μία πλήρη αναδιάρθρωση του ελληνικού αμυντικού δόγματος, το οποίο ανέπτυξε δομές και δυνάμεις εξειδικευμένες στον πόλεμο σε περιοχές του Αιγαίου, αλλά και νέες τακτικές που οδήγησαν στην δημιουργία της περιβόητης Ζ' ΜΑΚ.
Μέχρι σήμερα οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία μην αναγνωρίζοντας το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης και πραγματοποιώντας πολυήμερες ναυτικές ασκήσεις «αποκλείοντας» ελληνικά νησιά.
Ανά πάσα στιγμή όμως μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο: Στην απόβαση.
Αυτή την φορά η ελληνική πλευρά έδωσε ηχηρή απάντηση. Αρκεί να το συνεχίσει και οι Τούρκοι ιστορικά «μαζεύονται».
Ui Schade das sie den Heli nicht Abgeschossen haben.