Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Interview mit einem offizier aus der serbisch-muslimischen brigade mesa selimovic

Kernaussagen:

Smatrate li da je VRS bila oslonjena na cetnicku ideologiju?
- Ne. Apsolutno ne. Kada se ocistilo od paravojnih jedinica, u brigadi u kojoj sam bio, a govorim za prostor Dervente za druge ne znam, nije bilo toga. Na pocetku jeste bilo nekoliko ljudi, dvojica-trojica, sa subarama i kokradama. Ali su to kasnije zabranili oficiri. Evo, uspostavlja se drzavno tuzilastvo, sud, pravobranilastvo, pa molim vas lijepo to je prilika da se razrjesi to pitanje. Ne mozete donositi ocjene pausalno. Nema naroda da nevalja. Ne mogu se donositi ocjene jednog naroda na osnovu deset, petnaest posto budala. Ne mozete ocekivati od mene da kazem ne valjaju svi Srbi, svi Hrvati, svi muslimani. To je za mene glupost.

Siguran sam da kada bi smo napravili anketu medu Bosnjacima da bi ste na osnovu njihovih odgovora bili izdajnik? Osjecate li se tako?
-Zasto sam izdajnik. Zato sto sam ostao u Derventi? A oni sto su ratovali u HVO-u oni su branili drzavu. Ma dajte, molim vas.

A kakav je bio do 1993?
- Do te godine se moze govoriti o nekim drugim stvarima koje se ne mogu poreci. U Derventi su bile regularne snage Hrvatske vojske i u 1992. godini bilo je sedam osam brigada iz hrvatske. Hrvatske jedinice su bile u Mostaru, u zapadnoj Hercegovini. Dok je tu bila vojska Jugoslavije i ona je uvodila svoje snage. Manje ih je bilo ovdje u Posavini, ali vjerujem da ih je vise bilo u slivu Drine. To se zna i to niko ne moze negirati. Ali, s vremenom nakon pritisak me|unarodnih snaga, ljudstvo se povlacilo, ali u materijalnom smislu i dalje je pristizala pomoc.

Kako gledate na ulogu Alije Izetbegovica?
- Mislim da je i Alija Izetbegovic i Radovan Karadzic i svi oni koji su se nakon prvih izbora onako zdusno ljubili jednako krivi za rat. Sada mi mozemo govoriti o tome ko se branio, a ko napadao. Ali to je druga stvar. Znate to vam je kao porodica u kojoj su sve dogovorili i ljubili se, a onda nakon petanest dana nista ne valja. U ovom podrucju ljudi kazu reciprocitet nije zadovoljen. Vele Karadzic je kriv, ali kriv je i Alija Izetbegovic.

Jeste li ponosni na svoju ulogu u ratu?
- Jesam. Samo iz jednog razloga cime se izuzetno ponosim. Mislim da sam bio dobar oficir, jer moja jedinica u ovom nesretnom ratu nije izgubila vise od dva covjeka. Ljudi su se sada vratili kucama i radu. Jos mi je drago sto sam se izborio da mnogi poslije rata rade. Lako je sada kritikovati jedinicu Mesa Selimovic i reci da je ona izdajnicka, a biti u Americi, u Danskoj, u Svedskoj. To je najlakse. Ja im kazem neka do|u sada neka se bore za Derventu onako kao treba da se bore. Lako je kritikovati odozgo, a ovdje nasi ljudi imaju 200 KM i izgra|uju Derventu. Kada su takvi kriticari sto nisu otisli u Armiju BiH pa se borili. Da me kritikuje borac Armije BiH ne bih imao nista protiv jer smo bili protivnici, ali sta me ima kritikovati onaj koji je pobjegao.

Naja denkst Du,ich denke da etwas anders und die Bauern unten(auf beiden Seiten)erst recht,die einen sehen es als Angriff auf die Existenz ihres Volkes und das Mann zum Serben werden muß wenn man überleben will und sonst ausgeliefert wird und die andere Seite sieht es so das alle diesem Beispiel folgen sollen und sich ebenfalls zum Serbentum bekennen weil sie ja vor dem angeblichen Verrat welche gewesen sein sollen...........weißt ja wie es weitergeht.
Aber ok,es war wie es war und können wir nicht ändern,nur hoffen das es mal nach vorne geht,wobei die aussichten leider schlecht sind solange sich Völker durch Religion darstellen wie auf dem Balkan und sonst nur noch in Afrika(wenn überhaupt).Traurige Gehirnmanipulation mit vielen willigen Opfern.
Ich muss jetzt weg.Laku Noc.

lächerlich...."mann" musste nicht serbe werden und auch sich nicht dazu bekennen....das gab es noch nie in der serbischen geschichte.....die die mit uns gekämpft haben waren unsere freunde und waren das was sie waren sie mussten sich zu nix bekennen...die einzigen die sich bekennen mussten waren die serben wenn sie überleben wollten...entweder sie wurden muslims oder katholiken....die einen freiwillig die meisten gezwungen während der geschichte.....und der name der einheit wurde nicht gewählt weil er bekennder serbe war!!! informiert euch erst richtig bevor ihr eure hasstheorien verbreitet die ihr in den örtlichen bos. moscheen ,diskotheken und cafes aufgegriffen haben von irgendwelchen zahnlosen helden eurer nation die den hass schüren auf die bösen serben!!

Smatrate li da je VRS bila oslonjena na cetnicku ideologiju?
- Ne. Apsolutno ne. Kada se ocistilo od paravojnih jedinica, u brigadi u kojoj sam bio, a govorim za prostor Dervente za druge ne znam, nije bilo toga. Na pocetku jeste bilo nekoliko ljudi, dvojica-trojica, sa subarama i kokradama. Ali su to kasnije zabranili oficiri. Evo, uspostavlja se drzavno tuzilastvo, sud, pravobranilastvo, pa molim vas lijepo to je prilika da se razrjesi to pitanje. Ne mozete donositi ocjene pausalno. Nema naroda da nevalja. Ne mogu se donositi ocjene jednog naroda na osnovu deset, petnaest posto budala. Ne mozete ocekivati od mene da kazem ne valjaju svi Srbi, svi Hrvati, svi muslimani. To je za mene glupost.

WENN EIN BOSNIER SOWAS SCHON SAGT; DANN WISST IHR DIE RS IST AUCH NICHT FÜR NE CETNIKPOLITIK.

Jeste li slavili 1.mart, Dan nezavisnosti BiH?

- Na ovim prostorima to nije drzavni praznik. Nisu ljudi bili obavjesteno o tome, nije bilo plakata, nije se ni slavilo. Zasto je to tako, stvar je politike i u to ne bih ulazio. Sto se mene tice ja slavim sve praznike i muslimanske i hrvatske i srpske i na kraju krajeva u takvoj sam sredini, a takva mi je i porodica. Ja sam Bosnjak, zena mi je Hrvatica, kcerke ne znam sta su. Nekada su bile Jugoslovenke, danas su udate za Srbe. To je Boze sacuvaj, je l' da?

Za sta ste se u ratu borili; za Republiku Srpsku, za Jugoslaviju, za Bosnu i Hercegovinu?
- Ako bi i danas trebalo, ne u vojnickom smislu jer ratovi nam vise ne trebaju, borio bih se za Jugoslaviju. Ja sam jugonostalgicar. Ja sam tako vaspitan da ljude ne vrije|am da ih ne dijelim po nacionalnom, niti po vjerskom principu. Covjek sam koji nije konfliktan. Necu da idem u sukobe ni s kim. Jugoslavija mi je i dan danas u dusi. Pa, vjerovatno, i vase roditelje nesto veze za bivsu Jugoslaviju. Mozda nije bila idealna, ali bila je nekakva drzavica koja je mene kada sam imao poderane hlacice skolovala, omogucila da umjesto jedne bombone jedem i onu drugu, trecu, pa mi do|e da ne mogu jesti vise te bombone. Ali, evo sada smo se vratili na 1991. opet se svi ljubimo i Hrvati i Muslimani i Srbi kao da nije bilo rata. Ako nevjerujete meni vidjete cete Kalinica i Tihica i Camdzica, muftiju banjaluckog, kako se za 27 noc Ramazana ljube. Kada se politicari mogu tako brzo pomiriti zasto to mi ne mozemo.
:app: Ein echter Jugoslawe

Und an alle, die ihn als Verräter bezeichnen:
Je li u Srebrenici pocinjen genocid?
- Apsolutno. Mislim da je genocid bio svuda gdje su neduzni ljude ubijali i mucili.

Zuletzt bearbeitet:
neka ga sramota ubije pasce jedno prodato, nur weil seine Töchter mit Serben verheiratet sind muss der nicht Krieg gegen seine eigenen Leute führen dieser Hund, der hätte einfach das land verlassen sollen, besser so als ein Verräter zu sein tfuu

OK ist mir neu das es eine Partei gab die für Jugoslawien gekämpft hat,hast Du mehr infos dazu? Wenn es so ist und dort alle für gleichheit gegen Bosniakische,Serbische und Kroatische Verbrecher gekämpft haben sind unsere Meinungen nah beieinander.

OK ich kenne den Schriftsteller Mesa Selimovic(habe sogar den Film Dervis i Smrt zuhause) und Du hast keine Idee warum die Einheit diesen Namen bekommen hat?

Die ganzen Serben in Bosnien haben für Jugoslawien gekämpft du Hohlbirne

Zurück
Oben