Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Jednom braca

Nekad braća: Vlade Divac i Dražen Petrović

Dokumentarni film „Nekad braća” (Once Brothers) o jugoslovenskoj košarci, njenoj zlatnoj generaciji i prekinutom prijateljstvu Vlada Divca i Dražena Petrovića biće premijerno prikazan 12. oktobra na mreži ESPN.

Film je urađen u produkciji „ESPN Films” i „NBA Entertejnment”, kao deo serije „30 for 30”, traje 90 minuta i govori o jednoj velikoj ekipi, košarci i ratom rasturenom prijateljstvu dve košarkaške legende i dva najpoznatija igrača sa prostora bivše Jugoslavije, prenose američki mediji.

„Potrebne su godine da se izgradi prijateljstvo, ali je jedna sekunda dovoljna da se ono uništi”, kaže Divac u filmu u kom je on narator.

Divac i Petrović su zajedno osvojili svetsko zlato 1990. godine i u isto vreme su postali zvezde u NBA. Divac otkriva priču o svojoj generaciji i šta se desilo sa ljudima koje u filmu naziva prijateljima i braćom.

„Uvek sam mislio da će doći dana kada ćemo Dražen i ja sesti i porazgovarati o svemu, ali taj dan nikada nije došao”, kaže Divac o bivšem saigraču koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1993. godine.

U filmu se između ostalog pojavljuju Toni Kukoč, Dino Rađa, Lari Bird, Medžik Džonson, Klajd Dreksler, Džeri Vest, Deni Ejndž i Keni Anderson, koji govore i o velikom uticaju Divca i Petrovića na svetsku košarku.

„To je priča o prijateljstvu koje je prekinuto zbog rata. Oni su bili kao braća, a onda se raspala jedna zemlja i njihov odnos koji je tada bio neodrživ. Draženovom smrću tragedija je postala još veća, jer nije bilo prilike da se bilo šta raščisti”, rekao je režiser Majkl Tolejdžian. (Blic)

Divac: “Bacio sam ustašku zastavu”

Bliži se premijera filma “Jednom braća” i 'Jutarnji list' preneo je deo gde Vlade Divac govori o svom odnosu
sa Draženom Petrovićem.

Premijera je zakazana za 12. oktobar na ESPN-u i Divac je naveo da je rat bio glavni krivac za prekinute kontakte.

Divac je ostao upamćen i po tome što je na Svetskom Prvenstvu u Argentini 1990. u trenutku slavlja posle pobede
u finalu, bacio hrvatsku zastavu koju je jedan od navijača uneo na teren. Divac je objasnio zašto je to u radio i šta je
ta zastava u stvari predstavljala.

Jugoslavija je tada u finalu savladala jaki SSSR i Divac je u hrvatskoj javnosti ostao upamćen po tome što je gazio hrvatsku zastavu.
Legendarni košarkaš je objasnio svoj postupak...

U Hrvatskoj se priča da sam gazio hrvatsku zastavu, a to nije istina. U Argentini je za vreme tog Svetskog Prvenstva
bilo dosta tih zastava naokolo. Ali, to nije bila hrvatska, već ustaška zastava koja nije trebalo da završi na terenu.
Pratio sam tog dečka kako se spušta niz tribine
i rekao mu da toj zastavi nije mesto na terenu. Onda je on jugoslovensku zastavu nazvao smećem, pa sam mu ja oteo zastavu
i bacio je na pod
”, objasnio je Divac.

Sadašnji predsednik Olimpijskog komiteta Srbije osvrnuo se i na rat koji je usledio ubzro posle ‘zlata’ u Argentini.

Rat je bio šokantan, bilo je to nešto van svake kontrole. Različiti ljudi reaguju različito. Sa mnom je bilo teško
održati kontakt, kao i Draženu.
On je prestao da priča sa mnom, a kada je poginuo ta situacija je za mene postala još teža.
Sve to je za mene bilo jako teško
”, rekao je Divac.

Divac nije krio da su tokom rata odnosi sa hrvatskim igračima bili zategnuti.

Odnosi između mene i hrvatskih igrača bili su napeti, posebno tokom rata. Dražen je poginuo, a ja nikada nisam
imao priliku da razgovaram sa njim. To je zaista tragično
, zaključio je Divac.

Ju-go-slavi-ja! Ju-go-slavi-ja! Ju-go-slavi-ja! Ju-go-slavi-ja! Ju-go-slavi-ja!!!

ni amerikanci ni sovjeti nam nisu ravni

zivjeli nam nasi junaci

Freue mich auf die Dokumentation morgen, werde es mir anschauen...

Scheint gut gemacht zu sein.

Nur eine Geschichte unter vielen, die zeigt was dieser ehrenlose Krieg angerichtet hat. So viel Potenzial wurde einfach zunichte gemacht, Freundschaften gingen zu Bruche, Menschen schlachteten einander ab, Mütter verloren ihre Kinder, Männer die Frauen.

Lasst uns nicht den gleichen Fehler eines Tages wiederholen, indem wir blind dem Nationalismus folgen...
YouTube - Boris Dvornik and Bata Zivojinovic reconciliation Part 1/2

YouTube - Sutjeska (Boris Dvornik i Bata Živojinović)

drazen-petrovic-vlade-divac-45a62c265aba0a20.jpg

Zurück
Oben