Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Juden in Bosnien-Herzegowina (יהדות בוסניה והרצגובינה)

Ein unglaublicher Verlust für unsere Völker. Mögen alle Täter in der Hölle schmoren und nie ihren Frieden finden!. Ich hätte wirklich gerne jüdische Landsleute. Ich mag die Juden wirklich. Ich habe welche in Ohrid getroffen, solche aus meiner Ecke, die vom Bulgarischen Pack deportiert und vertrieben wurden, sie sind und sehen aus wie wir. Wir haben ein Stück unserer Seele verloren. Das waren geniale und sehr wichtige Mitbürger.

Selbst die wenigen verbliebenen Juden in Sarajevo sind immer noch an vielen kulturellen Veranstaltungen im Land beteiligt. Die "Balkan-Juden" scheinen seit eh und je eine feine Herrschaft gewesen zu sein.

Vor dem Krieg lebten immerhin noch 2.000 In BiH (vor dem 2.Weltkrieg 14.000). Heute sinds noch um die 1.000....eine Zahl die mich sehr traurig stimmt. Diese Menschen (oftmals stolze Bosnier) hätten diesem Land noch vieles geben können.

Aber es gibt auch Leute, die sich in Mostar für den Bau der alten Synagoge einsätzen. Sie würde sich zwischen der Franjevacka Kirche und der Altstadt befinden.

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.


Diese Initiative sollte dringend umgesetzt werden, falls Mostar tatsächlich Kulturhauptstadt 2024 werden will.

Jüdische Familie kehrt aus Norwegen zurück nach Bosnien.

https://youtu.be/YFgcZmrjzBU
 
Grob Zekkija Effendija uskoro će biti obnovljen

zeki-effendi-grob-jevrejsko-groblje1.jpg


eli-tauber-grob-zeki-effendi-jevrejsko-groblje1.jpg


Quote:
Nadgrobni spomenik nekada istaknute ličnosti u Sarajevu Zekkija Efendija, Jevreja koji je tokom 19. stoljeća imao važnu ulogu u svakodnevnom životu glavnog grada BiH, uskoro će biti obnovljen, saznaje Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pisao je o značaju i životu Zekija Effendija i njegovoj ulozi u bosanskohercegovačkom društvu.

Život Zekija Effendija simbol je višestoljetne saradnje Jevreja i Muslimana u BiH.

Riječ je o jednoj od najvažnijih ličnosti Sarajeva iz 19. stoljeća. Iduće godine navršit će se tačno 200 godina od Sarajevskog purima, događaja od 4. novembra 1819. godine, kada su brojni građani Sarajeva oslobodili iz zatvora rabina Mošu Danona i desetak drugih uglednih sarajevskih Jevreja.

Osioni i pohlepni Ruždi-paša, čovjek koji je upravljao Sarajevom, zatvorio je brojne Jevreje i tražio je novac od njih prijeteći da će ih ubiti.

Zeki Effendi je noć prije pogubljenja Jevreja zamolio građane Sarajeva i utjecajnije muslimanske vjerske vođe da pomognu osloboditi rabina Mošu Danona i druge Jevreje.

Svi su ga poslušali i ujutro je pred sabah-namaz brojno stanovništvo okupilo se ispred rezidencije Ruždi-paše protestvujući protiv pogubljenja.

Ruždi-paša je uvidio ogroman bijes naroda i odustao je od pogubljenja, Jevreji su oslobođeni, a kasnije je zbog pisma tadašnjem Sultanu Ruždi-paša i sam uklonjen i doveden je novi guverner.

Zekki Effendi primjer je višestoljetne saradnje Jevreja i Muslimana, primjer je suživota, ali na žalost priča o njemu i njegovom životu, kao i spominjanje njegovog doprinosa razvoju Sarajeva pao je u zaborav.

Savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber obhjasnio je za Radiosarajevo.ba da je danas grob Zekija Effendija u lošem stanju, zapušten je i da je hitno potrebna rekonstrukcija.

“Treba razumjeti da se radi o jednom grobu koji je star više od 100 godina i rađen je od vještačkog mermera. Razgovarao sam u ime Jevrejske zajednice sa Agencijom TIKA i oni su prihvatili posao rekonstrukcije tog spomenika. Nama je bilo važno samo da restauiramo spomenik i napravimo neku malu stazu. To se može mnogo bolje napraviti, sve zavisi kako će TIKA to procijeniti”, rekao je Tauber.

Pojasnio je da je grob Zekija Effendija značaj i po tome što je natpis na grobu napisan na tri pisma - hebrejskom, latinicom i arapskom pismu.

“To je jedinstven spomenik i kao takvog ga treba sačuvati. Sada je posljednji momenat da se sačuva, još uvijek se može pročitati šta piše, mogu se slova i tekstovi obnoviti”, napominje naš sagovornik.

Spomenuo je i to da je Jevrejsko groblje u lošem stanju, jer je zadnjih četiri, pet godina bilo nekoliko vandalskih ispada.

“Nije to prvi put, bilo je vandalizama i prije rata. Porušene su mnoge nadgrobne ploče. Trebat će sredstva da se to dovede u red, ali to nije vezano za TIKa-u već će to morati država BiH napraviti. Mi smo kandidirali Jevrejsko groblje i UNESCO je stavio Jevrejsko groblje na tentativnu listu. To znači da bi groblje trebalo biti uvršteno na listu svjetske kulturne baštine”, kazao je Tauber.

Iz Turske razvojne agencije TIKA odgovorili su za Radiosarajevo.ba da je obavljen razgovor sa Elijem Tauberom i da će TIKA, u skladu sa zakonom, uskoro započeti radove na restauraciji nadgrobnog spomenika jednog od vodećih Jevreja u Sarajevu Zeki Efendije i završiti u najkraćem roku.

Radio Sarajevo
 
Fotografija prvog razreda Jevrejske osnovne škole u Sarajevu, školska godina 1934-35.
Od 36 učenika na fotografiji, Holokaust je preživjelo troje.
 

Anhänge

  • sssssss.jpg
    sssssss.jpg
    83,5 KB · Aufrufe: 14
Zuletzt bearbeitet von einem Moderator:
Zurück
Oben