Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Kratka Istorija Bosanskih Srba

Ich habe das Gegenteil bereits bewiesen und belegt...

Die meisten Siedler sind geflohen aus ihrer Heimat und wurden dann von den Habsburgern ausgenutzt um die Grenze(krajina) zu bewachen.
800px-Militargrenze%2C_Wojwodowena_und_Banat.jpg

ja ihr wart nur wehrbauern die angesiedelt wurden, sonst gab es nur in der hercegovina serben...

Emir88
zivi mo u laz? Kosovo je srce srbije? ko zivi u laz?

Boli istina ? a ? da da boli, ali lakse je u lazi ziveti...
ko pominje kosovo ?
ako si vec kod kosova... pogledaj malo svoju zemlju batice, imate polovinu stanovnista sto ne zeli da zivi s vama...
a preporucio bi ti da tu masku iza koje se skrivas i glumis tu nekog "bosanca" brzo skines...
ocigledno je da si nacionalista i mrzis srbe ;)

kao ovaj mentalno zaostali - maloumnisultan mehmed fatih koji islam povezuje sa nekim oruzijem i fanaticima... glumi nekog vehabiju i ultra mudzahedina i pravi se kao neki mirotvorac...

STOP LICEMERJU

Evo jos jednom ekstra za tebe!

Slikovnice sam gledao dok sam bio mali :D

To sto mi poturas, je vasa izmisljena teorija;)

Drzava Bosna
Narod Bosnjani s vise religija
Jezik Bosancica

Povelja Kulina bana najstariji ocuvani dokument :D Rijec o Bosni :D

A sad te vase slikovnice radjene u 19 vjeku objesi macku o rep :D

Sultan Mehmed Fatih
Ovako jednostavno da ti objasnim, vrati se Slavenskoj vjeri...
Vjera Slavena nije Pravoslavlje...
E kad to uradis, onda pricaj svi su prodali svoju vjeru za veceru...
Jer Srbi su pokrstani ako nisi znao, sad znas

zasto si glup
nas su prosvetlili i mi smo dobrovoljno prihvatili veru pravoslavnu...
a zna se koga su prisilili da uzme islam, ili da sebi olaksa okolnosti prihvacajuci islam...
a ti o verama kao pripadnik najmladje vere (islama) ne trebas nista nikome da govoris ciju je veru preuzo...

Boli istina ? a ? da da boli, ali lakse je u lazi ziveti...
ko pominje kosovo ?
ako si vec kod kosova... pogledaj malo svoju zemlju batice, imate polovinu stanovnista sto ne zeli da zivi s vama...
a preporucio bi ti da tu masku iza koje se skrivas i glumis tu nekog "bosanca" brzo skines...
ocigledno je da si nacionalista i mrzis srbe ;)

kao ovaj mentalno zaostali - maloumnisultan mehmed fatih koji islam povezuje sa nekim oruzijem i fanaticima... glumi nekog vehabiju i ultra mudzahedina i pravi se kao neki mirotvorac...

STOP LICEMERJU

bolime kurac, da mislis da je godina 1010 ...

srbija.jpg

sretna nova :mrgreen:

sad kad ste sve izgubili i evropa vas mrzi "braca smo" blablabla ali 1992-1995 ....

ahh ich bin weg von hier .... nur hass kommt hoch

zasto si glup
nas su prosvetlili i mi smo dobrovoljno prihvatili veru pravoslavnu...
a zna se koga su prisilili da uzme islam, ili da sebi olaksa okolnosti prihvacajuci islam...
a ti o verama kao pripadnik najmladje vere (islama) ne trebas nista nikome da govoris ciju je veru preuzo...

A sta je problem da si me poceo vrijedjat?
Nemas historijskih ORGINALNIH dokumenata pa onda kontas vrijedjat?

Cuj vi se prosvetlili, a mi prisiljeni?
A nisi procitao ovo?

Vec u prvim defterima pojavljuju se skupine krscanskih cobana, koji se deklariraju kao Vlasi sto su se naselili u opustosenim krajevima istocne Hercegovine. U defterima iz sedamdesetih i osamdesetih godina 15. vijeka moze se razabrati da se Vlasi sire po srednjoj Bosni, u krajevima oko Visokog i Maglaja. Negdje odmah iza 1476. godine, na primjer, oko 800 vlaskih obitelji naselilo se u kraju oko Maglaja, zajedno sa dvojicom pravoslavnih svecenika.

Vlasima su odobrene posebne povlastice kako bi ih naveli da se nasele uz otomansko-habsbursku granicu - smanjen je porez na ovce za one koji zive u pogranicnom podrucju, a njihovim su glavarima dodijeljeni veliki timari. Iako nisu primali vojnu placu, imali su pravo nositi oruzje i od njih se ocekivalo da obavljaju vojnu funkciju; umjesto place, dopusteno im je pljackanje neprijateljskog teritorija. U prvim zapisima Bosanski Vlasi se cesto spominju kao prilicno prolazna pojava nalik na sjenu. Selili su se iz jednog kraja u drugi, govorili lokalne jezike i stapali se s lokalnim stanovnistvom.

Nigdje ne vidim, da su ih tjerali na islam a koliko znam jos su pravoslavne vjere;)
Zato te svoje nebuloze objesi macku o rep :D
Aj dajte mi nesto da se oznojim, dosta slikovnica i bajki..
Odrastao sam ja:(

Zurück
Oben