Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Kratka Istorija Bosanskih Srba

Emir88
bolime kurac, da mislis da je godina 1010 ...

zar sam ja otvotio temu ?
zar ja onako kukavicki pokusavam kroz otvaranje besmislene teme koja ionako nigde ne vodi, da dokazem da je srbska istorija pogresna ?
stavi prst na celo i razmisli malo samostalno, nemoj da si ovca i pratis sultana mehmeda fatih koji je ionako malouman i plitak ko tanjir...

zar ti kao musliman podrzavas da u istoj slici povezuje islam i terorizam ?

a inace me zabole kurcina sta je bilo 1010 godine, ja zivim sada i ja nisam taj koji leci komplekse prema srbima putem nekih foruma...

zasto si glup
nas su prosvetlili i mi smo dobrovoljno prihvatili veru pravoslavnu...
a zna se koga su prisilili da uzme islam, ili da sebi olaksa okolnosti prihvacajuci islam...
a ti o verama kao pripadnik najmladje vere (islama) ne trebas nista nikome da govoris ciju je veru preuzo...

aha malo morgen, samo mi bosnjaci sami primili islam sto su nas prisiliom tjerali a vas nisu?

pa da je se to silom desavalo onda bi i vi bili muslimani ili ne?

zar sam ja otvotio temu ?
zar ja onako kukavicki pokusavam kroz otvaranje besmislene teme koja ionako nigde ne vodi, da dokazem da je srbska istorija pogresna ?
stavi prst na celo i razmisli malo samostalno, nemoj da si ovca i pratis sultana mehmeda fatih koji je ionako malouman i plitak ko tanjir...

zar ti kao musliman podrzavas da u istoj slici povezuje islam i terorizam ?

a inace me zabole kurcina sta je bilo 1010 godine, ja zivim sada i ja nisam taj koji leci komplekse prema srbima putem nekih foruma...

Jos jednom nauci citat!
Ovdje se ne prica o historiji Srbije, nego historije Bosne:D
U Bosni su zivjeli Bosnjani, a tek kasnije naseljavana je Srbima;)
I to su ih Turci naseljavali, i o tome imaju orginalni dokumenti..
I cak su vasi srpski historicari potvrdili Tursko naseljavanje Srba u Bosnu;)

aha malo morgen, samo mi bosnjaci sami primili islam sto su nas prisiliom tjerali a vas nisu?

pa da je se to silom desavalo onda bi i vi bili nuslimani ili ne?

Na Drini ćuprija je roman koji je napisao Ivo Andrić i za koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine. Roman pripoveda o građenju mosta preko reke Drine u bosanskom gradu Višegradu. Građenje mosta naručio je Mehmed paša Sokolović, čuveni zvaničnik Osmanlijskog carstva koji je bio rođeni Srbin iz Rudog. Još kao mali dečak, Bajica, odveden je sa ostalom decom kao danak u krvi u Carigrad.

Na Drini ?uprija - ??????????

Na Drini ćuprija je roman koji je napisao Ivo Andrić i za koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine. Roman pripoveda o građenju mosta preko reke Drine u bosanskom gradu Višegradu. Građenje mosta naručio je Mehmed paša Sokolović, čuveni zvaničnik Osmanlijskog carstva koji je bio rođeni Srbin iz Rudog. Još kao mali dečak, Bajica, odveden je sa ostalom decom kao danak u krvi u Carigrad.

Rekao sam ja da ces sad doci s bajkama, al zaboravih napisat i romanima :D

Vec u prvim defterima pojavljuju se skupine krscanskih cobana, koji se deklariraju kao Vlasi sto su se naselili u opustosenim krajevima istocne Hercegovine. U defterima iz sedamdesetih i osamdesetih godina 15. vijeka moze se razabrati da se Vlasi sire po srednjoj Bosni, u krajevima oko Visokog i Maglaja. Negdje odmah iza 1476. godine, na primjer, oko 800 vlaskih obitelji naselilo se u kraju oko Maglaja, zajedno sa dvojicom pravoslavnih svecenika.

Vlasima su odobrene posebne povlastice kako bi ih naveli da se nasele uz otomansko-habsbursku granicu - smanjen je porez na ovce za one koji zive u pogranicnom podrucju, a njihovim su glavarima dodijeljeni veliki timari. Iako nisu primali vojnu placu, imali su pravo nositi oruzje i od njih se ocekivalo da obavljaju vojnu funkciju; umjesto place, dopusteno im je pljackanje neprijateljskog teritorija. U prvim zapisima Bosanski Vlasi se cesto spominju kao prilicno prolazna pojava nalik na sjenu. Selili su se iz jednog kraja u drugi, govorili lokalne jezike i stapali se s lokalnim stanovnistvom.

krscanski cobani ? deklarinani kao vlasio ?
e moj sultane mehmedu... zar ti nije istorija poznata pre 1476 godine ?
de su ti bili ti muslimanski bosnjaci dok je carovao car dusan silni ?
de ? zar ih je postojalo ?
nasao si narod deklarirati kao kriscanski cobani i vlasi, taj isti narod koji je vladao pola balkanom ti navodis kao vlahe i cobane ? odakle ti ovaj takst ? www.nacionalna-bosna-ujedinjenih-mudzahedina.com ? ili sta ?

pusti ti ivu, odgovori na pitanje.

sto vas nisu silom tjerali da primite islam nego samo nas bosnjake?

Ja mogu samo ponoviti ono pitanje koje nece sultan konj da odgovori, gdje su bosnjanji spomenuti na Balkanu prije 1100 godine?

Nigdje, ali on jebe dalje svoje teorije

Zurück
Oben