Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Mazedonien vs Griechenland: Schiedsspruch am 5. Dezember

Status
Für weitere Antworten geschlossen.
Makedonier sind keine Bulgaren.
Dieser billige Witz zieht nicht mehr und ist provozierend.
Sowieso, ihr Albaner solltet euch lieber mit den Makedoniern anfreunden, es sind eure Nachbaren ;)

Nachbarn ist gut! 1/4* der Bevölkerung FYROMs sind Albinos... äh, Abaner.

Heraclius

@ Guschter

*Gemäß Wikipedia, natürlich. ;-)

Makedonier sind keine Bulgaren.
Dieser billige Witz zieht nicht mehr und ist provozierend.
Sowieso, ihr Albaner solltet euch lieber mit den Makedoniern anfreunden, es sind eure Nachbaren ;)

Makedonier sind Griechen und mit den südslawischen Nachbarn werden sich die Albaner niemals anfreunden.

Handzettel mit Parolen wie: "Makedonien den Makedonier", "Einen Namen haben wir" sind im Zentrum vom Athen aufgetaucht.

Летоци „Македонија е на Македонците“ осамнаа во Атина
Македонски народ, македонски јазик, едно име имаме, Македонија на Македонците – летоци со ваква порака испишани на македонски јазик се појавиле во центарот на Атина.
getImageThumbnail.axd

Грчките блогови кои ја пуштија информацијата, коментираат дека станува збор за скопска пропаганда, од друга страна пак неофицијално се претпоставува дека е дел од операциите на тајните служби за оцрнување на Македонија пред пресудата од Хаг. Летоците биле пронајдени во рамките на саемот за книгата.

На нив, има карта од голема Македонија, знамето со сонцето од Кутлеш и споменикот на Александар во Скопје, но и порака дека, ОН по одлуката во Хаг ќе ја признаат Македонија под уставното име.

Канал 5 го посети саемот на книгата, местото за кое грчките блогери тврдеа дека се појавиле летоците, но не најдовме ниту еден од флаерите.

Во исчекување на утрешната пресуда, медиумите во Грција, за најверојатно сценарио го сметаат тоа дека судот ќе потврди дека имало вето во Букурешт, но дека нема да може да ја присили Грција во иднина да не ја блокира нашата земја. Фактот дека Грција би можела да излезе како губитник во процесот, отвара многу дебати кои ќе бидат следните чекори на грчката влада.

Негативната одлука не би значела само дипломатски пораз, туку и сериозни проблеми во преодната влада на национално единство, познавајќи го минатото на Самарас и позициите на Караѕаферис.

Она што дополнително ја плаши Атина, се двата самити – на НАТО и ЕУ, каде што би можело одлуката од Хаг да биде искористена за притисок врз Грција. Според медиумите, Велика Британија и Шведска притискаат нерешениот спор за името да се оддели од нашето започнување на пристапни преговори со ЕУ, а не е исклучено истиот притисок да биде присутен и за НАТО членството.

Според информациите на неделното издание на весникот Вима, грчкиот премиер размислува да свика лидерска средба по одлуката од Хаг.

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=83811

Status
Für weitere Antworten geschlossen.
Zurück
Oben