Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Nachrichten aus Bosnien und Herzegowina

Narodno veselje u Posavskoj Mahali kraj Odžaka

Kardinal Puljić zapjevao pjesmu Mehe Puzića "Tebi majko misli lete"

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.

Kardinal Vinko Puljić nedavno je boravio u Posavskoj Mahali kraj Odžaka i tamo je posvetio župnu crkvu Prečistog Srca Marijina.
Nakon vjerskog slavlja u crkvi uslijedilo je i veselje pod šatorom, a kardinal je potvrdio glas koji ga prati da je čovjek iz naroda kojemu nije strano proveseliti se i zapjevati.
Ovom prilikom pred nekoliko hiljada oduševljenih vjernika kardinal Puljić zapjevao je pjesmu Mehe Puzića "Tebi majko misli lete".

Anhänge

Bei Travnik wurden alte römische Münzen gefunden.[h=1]Travnik: Otkriven novac rimskih careva i Dunavski konjanik[/h]Bronzana pločica s prikazom kulta Dunavskog konjanika, novac rimskih careva Aurelijana i Konstansa i niz drugih predmeta otkriven je prilikom arheoloških istraživanja na antičkom lokalitetu Đelilovac kod Travnika, koja izvode Zavičajni muzej u Travniku i Katedra za arheologiju Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

anticki-novac.jpg

Travnik: Otkriven novac rimskih careva i Dunavski konjanik - Pozitivne.info

Neka mu je vjecni ​rahmet dusi ! :(

.

Ogromna tuga u Kozarcima: Klanjana dženaza Mevludinu Smriki

Anhänge

Prije 824. godina
Dan povelje Kulin bana - Rodni list BiH

Anhänge

Prijevod Povelje Kulina bana

U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.

Građani uznemireni
Zastave "Herceg-Bosne" i "hrvatskog Mostara" izvješene u centru grada

U samom centru Mostara, na javnoj površini trga Rondo, postavljene su zastave takozvane Hrvatske republike Herceg-Bosne, nelegalna zastava "hrvatskog" Mostara koju su u ratu koristile vlasti takozvanog zapadnog dijela grada i vojna zastava HVO-a.
"Ko je dozvolio da na javnoj površini, u samom centru grada budu postavljene ove aveti prošlosti?! Kod većine građana Mostara, posebno Bošnjaka, ove zastave izazivaju vrlo negativne osjećaje i prisjećaju na vremena kada je u Mostaru probuđen fašizam! Zašto šute bošnjački predstavnici u Mostaru i HN kantonu?! Zašto šute političari u Federaciji BiH i državnom parlamentu?!", samo su neka od pitanja zabrinutih građana koji su se javili redakciji "Dnevnog avaza".

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minut...-i-hrvatskog-mostara-izvjesene-u-centru-grada

Die Bosniaken sollten endlich aufwachen.

Anhänge

Zurück
Oben