Am 29 wird wahrscheinlich entschieden ob Kroatien auch Aggressor im Bosnienkrieg war.
Ich hoffe ja allein nur wegen Gornji Vakuf und Bugojno wo ich her komm.
29. maja presuda Prliću i ostalima: Hoće li Hrvatska biti proglašena agresorom na BiH?
Napalm-bombe na Vakuf
Štaviše, Tuđman na tom sastanku predlaže helikopterski desant za ovladavanje Gornjim Vakufom i Bugojnom, a da bi se, kako kaže tom prilikom, ovladalo komunikacijom Prozor – Jajce, a potom otvorio prostor prema Busovači i Vitezu. Pri tome predlaže ''da se iskoriste napalm-bombe bombe s kojim su, kako je tvrdio Tuđman, ranije zastrašili i bivšu Jugoslavensku narodnu armiju (JNA). Hrvatski general Bobetko je obećao Tuđmanu da će osvojiti traženi teritoriji kod Gornjeg Vakufa.
''Ovdje ćemo mi Vakuf zauzeti, onda i Bugojno automatski dolazi u pitanje i cijeli onaj prostor se osigurava. To je ključna točka. Znači, jednim smišljenim udarom treba to riješiti i doći u Bugojno i Bugojno ode u mat poziciju… Politički strategijska promjena će onog momenta doći kada uzmemo Gornji Vakuf'', isticao je zapovjednik Hrvatske vojske.
''Stari most su srušile kiše''
Dan nakon rušenja Starog mosta u Mostaru, 10. novembra 1993. godine Tuđman je održao sastanak sa predstavnicima tzv. ''Herceg-Bosne'' Matom Bobanom i Jadrankom Prlićem, te Matom Granićem, Ivićem Pašalićem i drugima.
Tuđman je ''usput'' pitao ko je srušio Stari most? Predsjednik ''Herceg-Bosne'' Mate Boban je rekao da su ''bile strašne kiše''.
''Toliko pucan prije, tako da je sam pao'', kazao je Boban.
Tuđman je opet pitao hoćemo li mi biti optuženi, te ''kome, među nama, rušenje u vojnom pogledu, ide više u korist? Boban je rezoluzno odgovorio:
''Nama''.
Napad Hrvatskog vijeća obrane (HVO), vojnih snaga Herceg-Bosne, na jedinice Armije Republike BiH započeo je oružanom akcijom u Prozoru, u oktobru 1992. godine. Nastavljen je napadima na Gornji Vakuf u januaru 1993. godine, te Mostar u noći na 8. na 9. maj iste godine napadom na zgradu Komande Četvrtog korpusa Armije BiH u zgradi'' Vranica'', te se proširio na cijeli prostor srednje Bosne i Hercegovine.
http://www.24sata.info/mobile/mobil...rvatska-biti-proglasena-agresorom-na-bih.html