Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Nachrichten aus Bosnien und Herzegowina

Turskoga konzula zanimaju mogućnosti ulaganja u HBŽ (Hercegbosanska Županija)

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije dr. Nediljko Rimac primio je danas u svome uredu turskog konzula Tolga Bermeka.Razgovaralo se o stanju u županiji, s posebnim naglaskom na stanju u gospodarstvu i gospodarskim potencijalima županije.

[h=1]Mačetom na Crnogorca u Sarajevu[/h] Komentara 0

H. K. iz Crne Gore teško je povređen mačetom u masovnoj tuči u centru Sarajeva.
354829_maceta--lnavarroenglish1.blogspot.com_kf.jpg
Foto: Ilustracija​

Više osoba učestvovalo je u tuči ispred SUR "Pirpa", koji se nalazi u strogom centru Sarajeva.

Incident se dogodio u ulici Čobanija, kod broja 2.

Policija radi na rasvjetljavanju događaja i identifikaciji napadača.

Sergej Trifunović: Ne priznajem tu podjelu Mostara, ne znam šta znači "lijeva i desna strana"

Beogradski glumac, inače rođeni Mostarac, Sergej Trifunović u intervjuu "Dnevnom listu" je govorio o tome kako on doživljava Mostar danas.

Inače, Trifunović je boravio dva dana u Mostaru i dao podršku Danima filma. U filmu Bobe Jelčića “Obrana i zaštita” kojim su otvoreni ovogodišnji Dani filma Mostar, ostvario je manju ulogu.

"Mostar danas je najblaže rečeno sje.an. Zašto je sje.an? Ja jučer u kafiću gdje sjedim čujem 'lijeva strana', 'desna strana'. Ja uopšte ne razumijem koja je to lijeva, koja desna strana, niti želim razumjeti. I onda kažem tim ljudima da dok se nasred Bulevara ne izgradi zid, kao što je u Berlinu bio Berlinski zid i ne postave četiri stražara, i da onda svak ko s lijeve pokuša prebjeći na desnu stranu ne bude ubijen metkom u leđa i obrnuto, ja ne priznajem tu podjelu. Ne znam šta znači lijeva i desna strana.

Onda meni taj neko pokušava objasniti kako su muslimani na jednoj strani, a Hrvati na drugoj, što nije istina. Ja sam bio u posjetu svom ujaku, koji živi na hrvatskoj strani… Ta grozna podjela na lijevu i desnu postoji samo u glavama ljudi, nažalost. Dok god bude postojala u glavama ljudi, dok god ljudi koji su na vlasti, što kaže Dino Šaran u onoj pjesmi Letu štuka: 'Hranite ekstreme da zaustave probleme da i djeca budu sluge mržnje, pakosti i straha', dok god se budu trovala ta djeca time da postoje lijeva i desna strana, to će nažalost tako postojati i neće djeca shvatiti da je Mostar jedan, zapravo, prije svega - grad.

Samo su onda došli neki seljaci koji su zbog svojih nekih kompleksa taj grad dijelili na neku fiktivnu lijevu i desnu stranu. Mislim da djeca nemaju veze s tim. Jutros sam u Ulici Alekse Šantića prošao pored jedne osnovne škole, ne znam koja je to strana, i vidio djecu za koju mislim da te podjele već ne priznaju, a do tada će vjerovatno pomrijeti ova go.na koja ih truju tim podjelama, tako da im želim svu sreću da pomru što prije", izjavio je Trifunović.

Na pitanje kako je od rata prošlo više 20 godina, pa zašto ne mrdamo s te 'tačke' podjela, Trifunović je odgovorio:

"Zato što to nekom odgovara. To je vrlo jednostavna stvar. Uvijek nekom odgovara. Nekom odgovara da se dogodio rat, nekom odgovara da podgrijava ovo stanje koje postoji danas. Dok god se ne budu neki klinci digli i rekli 'Mi ne želimo to', to će se tako događati. Dok god budu klinci ušli uz dlaku tome, da je to tako i da prihvate g..na kojim ih hrane stariji, to će neminovno postojati", rekao je uz ostalo Sergej Trifunović za "Dnevni list".

http://www.haber.ba/mobile/vijesti/...-ne-znam-sta-znaci-lijeva-i-desna-strana.html

Hört hört..

Krajišnik: Ono što se desilo u Srebrenici je velika ljaga na Republici Srpskoj

"Ne mogu reći da li je Mladić kriv za Srebrenicu ili ne, ali je uvijek govorio da je protiv zločina. Ono što se desilo je sigurno najviše pogodilo žrtve. Niko nema pravo nijednog čovjeka ubiti, ali kako se to desilo... Velika je to ljaga na Republici Srpskoj", rekao je Krajišnik, dodajući da je to i velika nesreća za srpski narod te da je ono što je učinjeno u Srebrenici "mogao učiniti samo idiot".

Krajišnik je kazao i to kako je imao korektne odnose sa Alijom Izetbegovićem te da ga poštovao, kao i to da, bez obzira što "na našoj strani neki govore za Aliju izetbegovića, Harisa Silajdžića i druge, ja ih nikad ne bih sudio, oni su radili koliko su mogli".

"Upoznao sam ih, i znam kao što sam ja želio da dođe do mira, tako su i oni. Znam da oni nisu krivi, ako ima neka naredba, a ja je nisam našao, onda bih rekao da su krivi. Htio ne htio morao sam to istraživati. Smatram da je tako bilo i na drugoj strani i da su trebali odgovarati oni koji su stvarno krivi".

http://m.klix.ba/vijesti/bih/krajis...e-velika-ljaga-na-republici-srpskoj/130928078

Zurück
Oben