Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Nachrichten aus Griechenland

  • Ersteller Ersteller Gelöschtes Mitglied 9433
  • Erstellt am Erstellt am
https://energypress.gr/news/prasino...-kai-se-energean-gia-ereynes-ydrogonanthrakon

[h=1]Πράσινο φως από ΥΠΕΝ σε Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ, αλλά και σε Energean για έρευνες υδρογονανθράκων σε νέες περιοχές[/h]
23 06 2017 | 14:59

Τη διαδικασία για να παραχωρηθούν νέες θαλάσσιες περιοχές για έρευνα υδρογονανθράκων ανοίγει το ΥΠΕΝ, μετά από αίτημα ενδιαφερόμενων εταιρειών. Το πρώτο αίτημα, εκείνο της κοινοπραξίας Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. για περιοχές Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης ήταν ήδη γνωστό, με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου όμως έγινε γνωστό ότι υπάρχει και αίτημα εκ μέρους της Energean για περιοχή του Ιονίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress το ενδιαφέρον της Energean αφορά κυρίως την περιοχή που καταλάμβαναν τα οικόπεδα 3 και 7 του προηγούμενου διαγωνισμού, Νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και Δυτικά της Λευκάδας. Πρόκειται για περιοχή 6.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ανήκει στην ευρύτερη Περιαδριατική Ζώνη και θεωρείται ότι έχει γεωλογική συγγένεια με τις υπό΄έρευνα και υπό εκμετάλλευση περιοχές του Μαυροβουνίου, της Κροατίας, της Αλβανίας κ.λπ.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ενέκρινε τις αιτήσεις της κοινοπραξίας, Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. καθώς και της Energean Oil & Gas, για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε νέες θαλάσσιες περιοχές. Σχετική θετική γνωμοδότηση προς τον ΥΠΕΝ είχε υποβάλει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ).
Η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. ενδιαφέρεται για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, ενώ η Energean Oil & Gas για θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μετά την έγκριση του ΥΠΕΝ, η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει σε δύο νέες διακηρύξεις, τις οποίες θα εγκρίνει ο Υπουργός. Οι δύο διακηρύξεις θα δημοσιευθούν ως τα τέλη Ιουλίου, ταυτόχρονα στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.
Θυμίζουμε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν εναλλακτικές προσφορές στους διαγωνισμούς, τότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με την αξιολόγησή τους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η προσφορά των ανωτέρω εταιρειών είναι η μοναδική, τότε θα γίνει διαπραγμάτευση μαζί τους.


 
Zurück
Oben