Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Nachrichten aus Serbien

Iskren da budem, meni se svidio nastup ministra Krstica i ministra Radulovica kod Olje Beckovic na TV-u. Imali su dosta ostre sagovornike, ali mislim da su generalno dobro odgovorili. I s'obzirom da su tek pet dana ministri za sad mogu samo da mi se dopadaju njihove najave. Rekli su jos koliko sam zapamtio, da o njima najvise sudimo na osnovu budzeta za 2014. godinu, pa cemo vidjeti kakav ce biti. Pogotovo jer je Radulovic bio ostar kriticar gotovo svih budzeta donetih u Srbiji zadnjih 10 godina.

Sve u svemu mislim, da je ova vlada do sada jedino dobro sto se Srbiji desilo zadnjih 13 godina na politickom nebu. Samo sve dok su i SPS i PUPS u vlasti, nece sve bez problema proci. Nece ni jedni ni drugi da dozvole da se stotine hiljada ljudi koji to zasluzuju skinu sa drzavne grbace (zaposleni u administraciji koji nista ne rade, zaposleni u gubitaskim gigantima za kojima nema potrebe itd.) tako da, ako ne budemo imali izbore, bojim se da ce sve opet da ostane samo na prici (koja je ista vec 13 godina).

Znaci trebamo eliminisati ove preostale komunjare iz vlade. Dacic je sve slabiji i u partiji i u drzavi i ne moze puno da zateze. On je svjestan da gubitkom pozicije puca i u partiji, a to je politicki kraj. Ne treba ocekivati cuda za godinu dana, ali sama cinjenica da su neki negativni trendovi poput nezaposlenosti i deficita, inflacije zaustavljeni i ako se pogleda dubina ekonomskih reformi koje ce Krstic i Radulovic sprovoditi, meni uliva nadu. Nikad u zadnjih 25 godina nije kljucni fokus vlasti bio na ekonomiji.

Znaci nema vise prica o Kosovu, EU, Hagu, pomirenju, suocavanju sa prosloscu i ostalih gluposti. Ipak problem ostaju slabi kadrovi koje SNS ima. Vucic je toga ocigledno svjestan pa zove nestranacke ljude, Srbe iz inostranstva, strance, ali to moze na drzavnom nivou. Sta je sa lokalom? On je npr. kontaktirao i Kori Udovicki sa kojom se konsultuje oko finansija. To meni govori o jednoj otvorenosti prema svima koji nesto vrijede u bilo kojoj sferi. Tadic se sa znacajno manjom podrskom nije konsultovao ni sa SPS-om, a kamoli ovako sa sirokim krugom ljudi.

Nice Dacic los, ipak je on izbacio Dinkica. Osim toga, ako SNS ne dobije 50+ ... ko - sem Socialista - bi usao u vladu sa SNS-om?
 
Die Regierung Serbiens löst die Gemeinden im Norden des Kosovo auf

Die Regierung Serbiens hat eine Entscheidung gefasst, die Parlamente der Gemeinden im Norden des Kosovo – Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok aufzulösen. Es wurden vorübergehende Organe gegründet, wie auch ein Verwaltungsteam für die Herstellung der Gemeinschaft serbischer Gemeinden.
 
Beograd: Počelo suđenje borcu Armije RBiH Samiru Hondi

Pred sudskim vijećem Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je počelo suđenje bivšem pripadniku 43. brigade Armije RBiH i stražaru u logoru "Čelebići" Samiru Hondi iz Konjica optuženom da je, kao stražar u logoru u kojem subili zatvoreni srpski civili, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prenosi dopisnik agencija Anadolija.

http://m.klix.ba/vijesti/bih/beograd-pocelo-sudjenje-borcu-armije-rbih-samiru-hondi/130911121
 
Gledaoci u BiH ogorčeni zbog učešća Lepog Miće u "Farmi 5"
Pjevao je "Muslimani bolje da vas nema", a sada se smiješi sa TV ekrana
Pržulj: Odrastao u Hrasnici kod Sarajeva

Gledaoci u BiH šokirani su učešćem Miroslava Pržulja, koji se predstavlja i kao Lepi Mića, u novoj sezoni Pinkovog šoua realnosti "Farma". Naime, pjevač "patriotskih pjesama" propagira istrebljenje muslimanskog naroda, poziva na boj protiv Hrvata te veliča ratne zločince poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Pjevao je "Muslimani bolje da vas nema", a sada se smije





Lepi Mica - Krvava Svadba - YouTube
 
[h=1]Zemljotres kod Novog Pazara[/h] | 13. 09. 2013. - 00:26h | Komentara: 0

Potres jačine tri stepena Rihterove skale potresao okolinu Novog Pazara, prenosi RTS.
Slab zemljotres jačine tri stepena Rihterove skale pogodio je večeras oblast Novog Pazara, objavljeno je na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda. Potres se dogodio oko 21.30 časova.



Za sada nema informacija o eventualnoj šteti.

__________

Novi Pazar wurde von einem Erdbeben Stärke 3 getroffen.
 
[h=1]Milan Škrbić osuđen za ubistvo muslimanskih civila[/h] Komentara 3
1


Nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske Milan Škrbić (65) osuđen je pred sudom u Beogradu na sedam godina zatvora, pošto je sporazumno priznao krivicu za ubistvo dva muslimanska civila u opštini Ključ, u junu 1992. godine.
353912_skrbiv_if.jpg
Milan Škrbić​

Ovo je prvi sporazum o priznanju krivičnog dela za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, što je rezultat primene novog Zakonika o krivičnom postupku Srbije, saopštilo je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.


Raniji slični sporazumi odnosili su se na pomaganje u skrivanju haških optuženika.


Tužilaštvo za ratne zločine Srbije preuzelo je krivično gonjenje Škrbića od Kantonalnog tužilaštva u Bihaću jer je optuženi državljanin Srbije i ima prebivalište u Futogu.
 
Gemeinsame Sitzung der Regierungen Serbiens und Bosnien und Herzegowinas im November

„Die gemeinsame Sitzung des Ministerrates Bosnien und Herzegowinas und der Regierung Serbiens wird ende November in Sarajewo stattfinden“, wurde auf einem Treffen des Premiers Serbiens Ivica Dačić und des Vorsitzenden des Ministerrates Bosnien und Herzegowinas Vjekoslav Bevanda vereinbart.
 
[h=4]Srbija[/h] [h=1]Slavlje uspelo, mladoženja nije došao[/h] Testiranje kandidata za prijem mladih lekara u KC Niš pokazalo pravo stanje i znanje „maminih i tatinih” kćeri i sinova
Niss-Kliniccki-centar.jpg
Devet mladih lekara će uskoro početi da radi u Kliničkom centru Niš (Foto S. Lazarević)

Niš – Jedinstveno testiranje mladih lekara za prijem u radni odnos u Kliničkom centru u Nišu pokazalo je da su mnogi od kandidata veoma malo stručno potkovani i bez potrebnog znanja. Do ove konstatacije došlo se posle objavljivanja preliminarnih rezultata provere kandidata i posebno se odnosi na decu čiji su roditelji zaposleni u samom centru i drugim niškim zdravstvenim ustanovama, na Medicinskom fakultetu ili na funkcijama u gradu. Iako su imali sve desetke u indeksu, iako su završavali studije u roku, „mamini i tatini sinovi” obrukali su se na testu i morali su da se zadovolje krajnjim začeljem na rang-listi.
Javnom testu u KC Niš podvrgnuto 170 mladih lekara prijavljenih na javni konkurs. Svaki kandidat javno je, pred komisijom u kojoj su bili profesori s Medicinskog fakulteta i centra, izvlačio listu s pitanjima. Trebalo je odgovoriti na 20 pitanja, što je, ako se tačno odgovori na sva, kandidatima donosilo 40 bodova. Po završetku testiranja, osim profesora iz komisije, radove su pregledali i zvanični predstavnici kandidata, koje su učesnici konkursa sami izabrali i koji su svojim potpisima potvrdili regularnost sprovedene provere znanja.
A celokupna provera znanja – od prozivke kandidata, preko izvlačenja pitanja i izrade testa, do pregleda radova, snimljena je kamerama.
Objavljeni rezultati, činjenica je, opravdali su odluku generalnog direktora KC Niš prof. dr Zorana Radovanovića da se javnim testiranjem znanja sprovede originalan način prijema novih lekara. On je time ispunio i obećanje „da će javnom proverom znanja kandidata skinuti anatemu kako se u Kliničkom centru zapošljavaju samo dece lekara, profesora i drugih radnika i, naravno, da će se sprečiti svaki nepotizam, a korupcija saseći u korenu”.
Devet mladih lekara uskoro će, odmah posle objavljivanja zvaničnih rezultata, zasnovati radni odnos s KC Niš, rekao nam je prof. dr Radovanović. I počeće da rade. Žalbe se ne očekuju!
Među onima koji su pokazali vrhunsko i znanje „bez greške” na testu i koji su imali visok prosek na studijama (prosek devet prvoplasiranih je 9,91) samo dva kandidata imaju „dodirne tačke” sa zdravstvom i KC Niš i fakultetom – jednom od njih otac je zaista profesor na Medicinskom fakultetu i lekar u niškom centru, a drugom je otac lekar, ali u Niškoj Banji. Ostalih sedam te „dodirne tačke” nemaju, oni su uz reda dece „običnih ljudi, radnika i seljaka”, koji su učili i učenjem stekli znanje.
Daleko ispod njih i još tridesetak kandidata, koji su kao i prvih devet tačno odgovorili na sva pitanja iz javnog testa, ostali su „mamini i tatini” sinovi za koje se otvoreno priča da su se „prošetali” kroz studije i da je, zahvaljujući tome što su im roditelji zaposleni na fakultetu ili u Kliničkom centru, bilo dovoljno da se samo pojave, a možda čak ni to, na ispitu i da dobijaju desetke.
Danas, posle objavljenih rezultata testiranja, ovo nisu samo prazne priče i pretpostavke, to je istina – s prosečnom ocenom deset tokom studiranja jedan znatan broj lekara i kandidata na ovom konkursu nije izborio mesto ni u prvih sto na rang-listi. Jer, na testu su osvajali od 15 do 25 bodova. Nekoliko njih je čak i odustalo kada je videlo pitanja i „osvojilo” je po nula bodova!?!
Uzalud su, a i to je potvrđeno, pojedini roditelji kandidata, lekari u centru, profesori na fakultetu ili gradski funkcioneri još pre više od mesec i po dana, odmah posle objavljivanja konkursa, unapred organizovali velike kafanske i hotelske proslave i slavili zaposlenje svoje „genijalne dece” s desetkama u indeksu. Jer za njih je, još tada, to bila „gotova stvar”.
Zato se u Nišu sada govori kako su ta i takva unapred organizovana slavlja bila džabe. Za posao je bilo potrebno znanje koje nije moglo da se stekne „šetnjom” kroz studije. A i testove nisu mogli da rade mame i tate, prijatelji, kumovi ili rođaci.

Toma Todorović
objavljeno: 15.09.2013.

Vor allem im Süden ist das ein Problem, ich liebe den neuen Anti-Korruptionsgedanken ^^
 
[h=1]Jeremić: Posramljen smo što nismo zaustavili pokolj u Siriji[/h] Bivši šef diplomatije Srbije ponosan na nekoliko dostignuća dok je bio na čelu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
Jeremic-1.png
Vuk Jeremić (Foto Beta)

Njujork – Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić rekao je na kraju jednogodišnjeg mandata na čelu svetske organizacije da je „istinski počastvovan” što je imao priliku da „služi svetu u ime svog naroda”.
„Sedam decenija nakon što smo bili osnivači ove organizacije, u osvit velike pobede nad fašizmom, i 20 godina posle napuštanja ove skupštine, kada je naša zemlja upala u vrtlog divljeg građanskog rata, mi smo ponovo stajali sa ponosom na svetskoj pozornici sa poverenjem koje su nam ukazale zemlje članice”, naveo je Jeremić u oproštajnom govoru prilikom zatvaranja 67. zasedanja GS UN.
Jeremić je zahvalio svim članovima GS UN za pomoć u obavljanju važne dužnosti i naveo da je tokom njegovog mandata na čelu ovog tela usvojeno 90 pisanih i usmenih odluka i da je izglasano oko 300 rezolucija.
On je podsetio na osnivačke postulate UN i na izjavu nekadašnjeg predsednika Generalne skupštine Osvalda Aranhe iz Brazila, koji je rekao da su UN „novi poredak zasnovan na mirnom sporazumu o razumevanju, slobodnoj reči, slobodi odlučivanja i na zajedničkoj i jednakoj odgovornosti svih naroda”.
Jeremić je istakao da je Sporazum o trgovini oružjem, potpisan u aprilu, prvi obavezujući instrument, koji predstavlja zajednički standard za međunarodnu trgovinu konvencionalnim oružjem, u istoriji.
Bivši šef srpske diplomatije naveo je da je bio privilegovan što je predsedavao „istorijskom sednicom GS na kojoj su države članice odobrile Palestini status posmatrača u UN” na 65. godišnjicu usvajanja Rezolucije 181 o pitanju palestinske teritorije u Izraelu.
Kao jedno od dostignuća tokom obavljanja dužnosti predsednika GS UN Jeremić je izdvojio rezoluciju o globalnom ekonomskom upravljanju kao osnovu na kojoj fleksibilno i redovno sarađuju članice G-20 sa državama koje to nisu i sa svetskim finansijskim telima.
„Zajedno smo srušili niz tabua i pobrinuli se da više ne bude zabranjenih tema u GS. Verujem da će to biti od pomoći univerzalnom parlamentu u preuzimanju izraženije uloge u upravljanju svetskim poslovima”, naglasio je Jeremić.
On je ocenio da je najupadljiviji neuspeh 67. zasedanja GS UN, kojim je predsedavao proteklih godinu dana, bila nemogućnost da se zaustavi oružani sukob u Siriji.
„Osećam duboku posramljenost zbog toga što nismo bili u stanju da pronađemo način da zaustavimo pokolj. Da bismo zaustavili bratoubistvo, moramo da imamo visok nivo političkog dijaloga”, kazao je Jeremić.
Tanjug

objavljeno: 16.09.2013.
 
Zurück
Oben