Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Nachrichten aus Serbien

Für ein Jahr hat er eine Menge geschafft, die erste Regulierung von weltweitem Waffenhandel ist doch nicht übel. Seine Folgepläne finde ich auch nicht schlecht, ein Institut der Columbia in Serbien, etwas Ähnliches wird es für eine ganze Weile in der Region nicht geben.
Ich hoffe sie rekrutieren ihn in die Regierung.
 
Kann es wahr sein? Was ist das für eine Zeitung "Nase Novine"?

Novi uslovi Nemačke: Srbija da se odrekne Republike Srpske i Rusije

Nemačka ne odustaje od ucena! Taman kad smo se ponadali da ćemo implementacijom Briselskog sporazuma ispuniti sve uslove za početak pregovora sa EU, uslovljavanje je nastavljeno!


Kako Naše novine ekskluzivno saznaju u diplomatskim izvorima, u novom paketu uslova koje Berlin traži od Beograda nalaze se, između ostalog, i raskidanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, jednog od najjačih aduta za privlačenje stranih investitora, i potpisivanje ugovora o dobrosusedskim odnosima Beograda i Prištine, što bi praktično predstavljalo priznanje Kosova.


Kako ističe naš odlično obavešteni sagovornik, na listi nemačkih zahteva nalazi se još i puštanje niz vodu rukovodstva Republike Srpske i njeno postepeno ukidanje, zatim potpuno uklanjanje srpskih tzv. paralelnih institucija na severu Kosova do kraja godine.


Nemački paket
Odluka Evropskog parlamenta o mogućem uvođenju viza je dečja igra sa „paketom“ koji je spremila Nemačka, najveći protivnik širenja evropske porodice. Sa devet novih uslova ona podiže lestvicu koju Srbija treba da preskoči da bi počela pregovore u januaru.
Ona traži da se do decembra potpuno ukinu srpske institucije, da se potpiše ugovor o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom, distanciranje od predsednika Republike Srpske i Republike Srpske, ali i postepeno udaljavanje od Rusije, što podrazumeva i odricanje od Sporazuma o slobodnoj trgovini – kaže ovaj diplomata i dodaje da će Nemačka ove zahteve vrlo skoro isporučiti srpskoj vlasti.


Profesor FPN Predrag Simić upozorava da mere Evropskog parlamenta, uključujući i eventualno aktiviranje viznog režima, treba ozbiljno shvatiti.

Oni koji su insistirali da se takva odredba napravi pre ili kasnije će insistirati i da se ona primeni. Prema čuvenom pozorišnom teoretičaru Stanislavskom, pištolj koji ne opali u.prvom činu mora u poslednjem. To je logika politike i bojim se da srpsko rukovodstvo mora da shvati da su iznenađenja vrlo moguća. Ako EU proceni da Srbija nije postupila po notama iz Brisela, u januaru nam buđenje iz evropskog sna može biti veoma bolno – kaže Simić.
On dodaje da se juče vratio iz Strazbura i da odande ne stižu dobri signali.


-Tonovi koji dolaze iz Strazbura i Brisela govore da mnoge zemlje Srbiju ne vide u bliskoj budućnosti u EU. Ako je to tako, onda ne treba da nas iznenadi još neko uslovljavanje, poput ovog nemačkog - kaže profesor.
Slično misli i politički analitičar Đorđe Vukadinović.

- Uslovljavanje nikada nije ni prestalo, već se samo menjao oblik i tajming. Težina pritiska se pomerala od Haga prema Kosovu, a izvesno je da se neće zaobići ni Republika Srpska ni Vojvodina. Taman se ispuni jedan uslov, pojavljuje se drugi. To pokazuje da nas EU ne želi kao normalnu državu već kao koloniju - kaže Vukadinović za „Naše“.



SNS: Ništa od viza


Vlast se, međutim, ne slaže sa ovako oštrim tonovima.
- U procesu evrointegracija sve može da bude crna tačka, pa i Kosovo, ali mi moramo to da predupredimo. Naš zadatak je Evropa u Srbiji - kaže Miščevićeva za Naše.
S njom se slaže i visoki funkcioner SNS-a Zoran Babić.
- Proces pregovora neće biti zaustavljen i vize sigurno neće biti uvedene. Mi treba da tražimo tačke spajanja sa EU, a ne udaljavanja i treba da nastavimo sa reformama – kaže Babić.
Opozicija misli drugačije.
- Mera Evropskog parlamenta je velika opomena za vlast da nije učinila mnogo na poboljšanju ekonomske, ali i politike smanjenja azilanata - kaže Vladimir Todorić, član Predsedništva DS-a.
Milica Vojić Marković iz DSS još je oštrija:
-Ako EU traži od Srbije i odricanje od sporazuma sa Rusijom, onda nas ona vidi samo kao bazu za njihovu sirovinu, a ne kao ravnopravnog partnera.

Dubinski snimak


Vlade zemalja EU razmatraju sadržinu okvira za pregovore o članstvu sa Srbijom, čiji je predlog u julu dostavila Evropska komisija, a očekuje se da okvir bude usvojen „kasnije ove jeseni“. Već 25. i 26. septembra počeće „dubinsko snimanje“ onoga što je Srbija u svom zakonodavstvu usaglasila sa evropskim normama o vladavini prava, temeljnim slobodama i nezavisnosti pravosuđa.

Ključni zahtevi Nemačke:


1) Potpuno ukidanje srpskih institucija na severu Kosova do decembra
2) Potpisivanje ugovora o dobrosusedskim odnosima Beograda i Prištine
3) Distanciranje od rukovodstva Republike Srpske
4) Uskraćivanje pomoći RS kako bi došlo do njenog postepenog gašenja
5) Raskidanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom
6) Udaljavanje od Rusije i primena kaznih mera EU prema ovoj zemlji
7) Pravosudna odgovornost za »paljenje» nemačke ambasade
(Slađana Vukašinović – Naše Novine)

Wer eine Übersetzung braucht --> Google Übersetzer
 
Noch nie von der Zeitung gehört. Gestern sagte der deutsche Botschafter, dass es keine neuen Bedingungen geben wird - der Beschluß der EU steht ja auch schon.
 
So so ...

moćna trilateralna komisija dolazi u beograd
[h=1]Ivica Dačić ulazi u „svetsku vladu u senci”[/h] Nemanja Vlačo | 15. 09. 2013. - 19:45h | Foto: A. Dimitrijević | Komentara: 175

Trilateralna komisija, koja okuplja najmoćnije ljude iz politike i biznisa i koju nazivaju “svetskom vladom u senci”, održaće naredne jeseni sastanak u Beogradu, ekskluzivno otkriva “Blic”. Prisustvovaće i premijer Srbije Ivica Dačić koji bi mogao da dobije i status neke vrste pridruženog člana.
378598_ivica-dacic-02rasfoto-aleksandar-dimitrijevic_ff.jpg
Ivica Dačić

Smetnju Dačićevom punopravnom članstvu u Trilateralnoj komisiji predstavlja aktivna politička funkcija jer njeni članovi, poput bivšeg šefa Evropske centralne banke Žan-Kloda Trišea koji je na čelu evropskog dela ove organizacije, mogu da budu samo ličnosti koje više ne obavljaju javnu ili državničku ulogu. Međutim, učešće Dačića na sastanku Trilateralne komisije otvorilo bi mu put da kada više ne bude na državnoj funkciji postane i zvanični član organizacije.

Iako to široj javnosti možda nije poznato, Trilateralna komisija već postoji u Srbiji i to kroz nevladinu organizaciju “Ist vest bridž” (IVB, “Most istoka i zapada”) koju predvodi bivši novinar Jovan Kovačić. Među članovima ove organizacije je i nekoliko bivših i aktuelnih ministara Vlade Srbije, kao i poznatih intelektualaca i članova kraljevske porodice.



Klikni za uvećanje (+)

Ni Kovačić, koji je član Izvršnog komiteta Trilateralne komisije i predsednik Srpske nacionalne grupe Trilateralne komisije, ni ostali poznati članovi “Ist vest bridža” nisu želeli da govore za “Blic” o konferenciji Trilaterale u Beogradu, tačnije njenog evropskog ogranka. Da li zbog mističnosti i tajnosti koja obavezno prati sastanke ove organizacije, ni premijer Dačić nije želeo da govori za “Blic” o svom učešću na sastanku Trilaterale.

Predviđeno je da konferencija Trilaterale u Beogradu traje tri dana, a očekuje se da se razmatra situacija u regionu, ali i pitanje evra i problema EU, kao i odnosi Unije i ostatka sveta.

U evropskom ogranku, koji ima 175 članova, Nemačka ima 20, Francuska, Italija i Velika Britanija po 18, a Španija 12. Srbija, koja je postala član na nedavnom sastanku u Berlinu, ima tri člana. To su Jovan Kovačić, predsednik IVB, državni sekretar Ministarstva za energetiku Dejan Novaković i bivši funkcioner Nove demokratije i DOSD Tahir Hasanović. Hrvatska ima dva člana, Franju Lukovića i Kolindu Grabar Kitarović.

Rokfeler osnivač Trilaterale

Milijarder Dejvid Rokfeler osnovao je Trilateralnu komisiju 1973. godine. Kao i u slučaju Bilderberg grupe, karakteristika joj je tajnovitost u radu. Njeni članovi su skoro sve velike zemlje, uključujući i Kinu i Indiju. Osim Žan-Kloda Trišea, bivšeg šefa Evropske centralne banke, čelni ljudi ove organizacije su Džozef Naj Junior i Jacučika Hasegava, koji predsedavaju Severnoameričkim i Azijsko-pacifičkim regionom.
 
Zurück
Oben