Aber alo: VUČIĆ WEIST AUF EINE GROSSE VERSCHWÖRUNG HIN:
„Sie lassen nicht zu, dass wir bessere Beziehungen zur Trump-Administration haben...“
Der serbische Präsident Aleksandar Vučić war heute Abend nach fast einem Jahr Pause zu Gast in der Sendung „Ćirilica“ auf dem Sender Prva TV, im Gespräch mit Milomir Marić.
Zu Beginn der Sendung sprach Präsident Vučić über die politische Lage im Land, den Versuch einer „Farbrevolution“ und die Reaktionen der Opposition nach deren – wie er sagte – Misserfolg.
„Ich habe einige wichtige Nachrichten, aber zuerst werde ich auf Ihre Frage eingehen. Ich habe keinen Sieg erklärt – das wäre ja gar nicht möglich, denn es gibt nichts, worin man hätte siegen können. Ich habe lediglich gesagt, dass die Farbrevolution gescheitert ist.“
„Ihre Protagonisten tun sich schwer damit, das zu akzeptieren. Nervosität und Hysterie nach dem Debakel – in jeder Hinsicht, besonders in Novi Sad – erreichen ihren Höhepunkt. Man konnte das heute und gestern in den von den Blockierern kontrollierten Medien gut sehen.“
„Ich glaube, die Menschen sind dieser ganzen Sache inzwischen weitgehend müde. Ein Teil von ihnen, etwa 10–15 % der Bevölkerung in Serbien, ist sicherlich sehr enttäuscht. Sie waren völlig überzeugt, dass alles entschieden sei und es nur noch eine Frage der Zeit wäre, bis sie an die Macht kämen und über das Geld verfügen könnten. Denn sie tun das nicht aus Überzeugung oder Idealen, sondern wegen des Geldes.“
„Das ist ein Spiel mit Unglück und Leid“
Vučić betonte, dass das, was die sogenannten Blockierer tun, ein Spiel mit Tragödien und Unglücken sei.
„Von Vladislav Ribnikar bis Dubona – die ganze Zeit über haben sie das getan. Aber es geht hier nicht nur darum, mit Unglück zu spielen – das ist eine tief moralische Frage, etwas weitaus Ernsteres. Es ist unglaublich, dass Politiker so etwas tun.“
VUČIĆ UKAZAO NA VELIKU ZAVERU "Oni ne daju da imamo bolje odnose sa Trampovom administracijom..."
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je gostovao u emisiji Ćirilica na Prvoj televiziji, u razgovoru sa Milomirom Marićem, posle gotovo godinu dana pauze.
Na početku emisije predsednik Aleksandar Vučić govorio je o političkoj situaciji u zemlji, pokušaju obojene revolucije i reakcijama opozicije nakon, kako je naveo, njihovog neuspeha.
- Imam nekoliko važnih vesti, ali ću najpre govoriti na vaše pitanje. Nisam ja proglasio pobedu, niti je moguće da proglašavam pobedu, jer nemate u čemu da pobedite. Rekao sam samo da obojena revolucija nije uspela.
- Teško se njeni protagonisti mire s tim. Nervoze i histerija posle debakla u svakom smislu, naročito u Novom Sadu, dostižu svoj vrhunac. Mogli ste da vidite i danas i juče u medijima pod kontrolom blokadera kako to izgleda.
- Mislim da su se ljudi već dobrim delom zasitili svega toga. Deo njih, 10-15% ljudi u Srbiji, svakako jeste izuzetno razočaran. Oni su bili apsolutno sigurni da je sve završeno i da je samo pitanje trenutka kada će se dočepati vlasti i početi da upravljaju novcem. Jer oni to rade zbog novca, ne zbog ideja ili ideala.
"Ovo je poigravanje sa nesrećama"
Vučić je istakao da je ovo što rade blokaderi poigravanje sa tragedijama i nesrećama.
- Od Vladislava Ribnikara, Dubone. Sve vreme su to radili, ali nije to samo pitanje poigravanja sa nesrećama, to je duboko moralno pitanje, nešto je tu još mnogo ozbiljnije. Neverovatno je da političari to rade.
Danas je utorak, 4. novembar, a ovo su najvažniji događaji u istoriji koji su obeležili današnji dan.
www.b92.net