Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Nur in kroatischer Sprache ,serbischer Sprache und bosnischer Sprache !! .

Komandant Mark

i Vukovi s Ontarija
Croatia
Ich eröffne dieses Thema in der Absicht ,dass sich viele beteiligen werden ,um ihre eigene Sprache ,kroatisch oder auch serbisch neu zu lernen.
Hier kann alles auf kroatisch oder serbisch gepostet werden,Witze,Anegdoten,Neuigkeiten,youtube Videos usw.
 
Evo od mene jedna Anegdota ,koja nas potice na razmisljanje o zivotu .

Jednom davno živjela su dvojica uzornih hodočasnika. Jedne godine uputiše se na hodočašće u daleku zemlju. Pripremajući se za put odlučili su ne nostiti ništa osim odjeće i štapa jer su strogo slijedili pravila života u celibatu. Krenuvši polako na put razgovarali su o mudrosti života. Nisu ni primjetili koliko je vremena prošlo, a već su se našli na obali rijeke. "Da se malo odmorimo?", upita prvi. "Svakako bi bilo dobro da nešto i pojedemo", odvrati drugi te zajedno počnu jesti voće koje je raslo u blizini. Nakon što su se odmorili stali su razmatrati kako da najlakše prijeđu nabujalu rijeku. Tada primjete kako im ususret dolazi lijepa, uplakana djevojka. Prišavši im bliže djevojka ih ponizno i s ljubavlju pozdravi, pokloni im se te im se obrati. "Molim vas pomozite mi!", reče. "Pomozite mi da prijeđem rijeku, moj otac koji živi s druge strane je na samrti i želi me vidjeti!", uskliknu ona. Prvi, mlađi redovnik odbivši je saslušati odluči krenuti dalje ne obazirući se na molbu lijepe djevojke. Drgi, pak, ne obazirući se na riječi svog prijatelja uze djevojku uze djevojku u naručje i prenese je preko. Iznenađen i užasnut postupkom svog prijatelja, prvi redovnik odluči svima reći kako je njegov prijatelj prekršio zavjet celibata. Prošlo je već dosta vremena kako su hodali uz rijeku, a mladi je redovnik stalno podsjećao svog prijatelja da nije trebao prenijeti djevojku preko rijeke jer je tako rekršio zakletvu da neće dodirnuti ženu. Iz samilosti prema njemu, drugi redovnik zastane na trenutak, okrene se i reče: "Prijatelju dragi, ja sam je samo prenio preko rijeke i nedugo zatim zaboravio na nju, a ti je nosiš već satima u svome umu! Vrijeme je da umiriš svoj um i razmišljaš o ciljevima ovog hodočašća!". Čuvši riječi svog iskrenog i dobronamjernog prijatelja, mladi redovnik probuđen iz iluzije shvati da nije bio u pravu te mu se pokloni i zahvali što ga je spasio od utjecaja iluzije i lažnog ponosa. Tada u miru nastaviše svojim putem.

Najveća mudrost je Mudrost Srca koje je ispunjeno Ljubavlju prema svakom živom biću. Svaka osoba koja tako djeluje zasigurno je kralj/kraljica prelijepih vrtova svoga Srca.
 
Zurück
Oben