Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Oslobodjenje Beograda - Befreiung Belgrads - 20.X.1944

Wer tatsächlich denkt das in Belgrad auch nur irgendwas ohne die rote Armee passiert wäre hat keine Ahnung wovon er da spricht

Wer tatsächlich denkt das in Belgrad auch nur irgendwas ohne die rote Armee passiert wäre hat keine Ahnung wovon er da spricht
Trotzdem spielten die jugoslawischen Partisanen in einer ganz anderen Liga als die anderen Balkanländer (außer Griechenland vielleicht). Überall anders war's wirklich nur der Einmarsch der Roten Armee, der die Deutschen und ihre einheimischen Verbündeten verjagte. Die Partisanen kontrollierten bereits vorher große Teile Jugoslawiens, und das hatten sie jahrelang (1941-43) ohne fremde Hilfe erkämpft.
Nicht wie die Tschetniks, denen die Briten dafür Waffen geschenkt haben, dafür dass sie sich nicht mal trauen, den Nazis einen bösen Blick zuzuwerfen und dafür lieber die Partisanen bekämpfen und Nichtserben niedermetzeln...

Hmm opasan je termin "oslobodjenje", cinjenica je ipak sledeca, tj. da je nakon onoga sto zovu komunjare "oslobodjenjem" usledio krvavi ratni pir i pokolj nad gradjanima Srbije krajem 1944. Pominju se cifre od vise desetina 'iljada ljudi i masovne grobnice na Karaburmi, Adi Ciganliji ili na Banjici. Ono sto mene zanima je opet sledece, da li je to sve bilo u interesu Jugoslavije? Mozda u interesu neke svijetske revolucije ili licnih interesa partijskih komesara i glavesine OZNE i raznih kumova, drugova i pitaj boga cega jos. Steta sto se "svi" sjecaju samo tog dvadesetog oktobra 44', a gotovo niko oslobodjenja tokom drugog svijetskog rata.

http://www.63padobranska.com/forum/viewtopic.php?f=24&t=3419&start=10#wrap

Dobra prepostavka prijatelju, mene je recimo uvijek zanimala jedna sledeca prica. Znaci, Tito je poslje rata tvrdio da je od Staljina trazio jednu tenkovsku brigadu Crvene Armije, a da mu je ovaj posalo jedan cijeli korpus (mozes i sam zamislit tu jacinu). Znaci de facto, Crvena Armija je sudjelovala u ratnim operacijama na tlu tadasnje Jugoslavije, jedino u Srbiji 44'-te godine. Mislim licno da je "drug" Tito za to imao dva razloga il' motiva:

1) prvi je bio, sto su njemci zaista bili jako angazirani i prisutni u zastiti prometnih pravaca kroz Srbiju

2) a drugi razlog, za mene cak vazniji, da se pokaze narodu Srbije na cijoj je strani "majka" Rusija.

Jos za kraj nesto da nadodam. Kad govorim o dvadesetom oktobru, nepljujem naravno na iskrene oslobodioce Beograda, cast i slava njima, vec se radi o raznim komesarima (a puna je takva sesta licka bila). Jedno je kad se obracunavas sa ostacima protivnicke strane ili strana u gradjanskom ratu, a sasvim nesto drugo je pobiti desetine 'iljada ljudi koji nisu ni uzeli pusku u ruke, samo zato sto se sumnja da su saradnici tadasnjeg okupatora ili simpatizeri monarhista i opljackati cjelokupnu imovinu. Eto uzimo samo primjer "andjela" poput Djilasa ili Kapicica, treba samo procitati svjedocenja prezivjelih sta su ta dvojica pijani radili u poznatom beogradskom hotelu Mazestik sve ce vam biti jasno. Zaista, jos jednom, fala svim crvenoarmejcima i svim oslobodiocima Beograda, koji su se borili a njih skoro iljade' i iljade' dalo svoje zivote.

Jer boze moj, nakon pola vjeka komunisticke diktature imamo priliku i razlog cuti valjda i "drugu" stranu, treba dozvolit svim tim ljudima da argumentovano iznesu svoj stav, pa nek onda svak za sebe donese zakljucak. Dosta san vise slusao u "modernoj" istoriji Kitanovica, Prpa, djece politkomesara seste licke a la generala Markovica, Grasanina i ostale bande. Ja ovako kazem, svi ti poklonioci lika i djela Karla Marksa i ljudi koji su ga sljedili tokom xxxxx vjeka bi trebali dobro znati, da je od ruke komunista samo u tri zemlje za primjer (Burma, Kina il' SSSSR) stradalo vise ljudi nego od fasizma i nacizma zajedno od 1922 sve do 1945, i ako su sve te nakaradne ideologije nastale kao ljevicarski pokret.

Zuletzt bearbeitet:
Jos za kraj nesto da nadodam. Kad govorim o dvadesetom oktobru, nepljujem naravno na iskrene oslobodioce Beograda, cast i slava njima, vec se radi o raznim komesarima (a puna je takva sesta licka bila). Jedno je kad se obracunavas sa ostacima protivnicke strane ili strana u gradjanskom ratu, a sasvim nesto drugo je pobiti desetine 'iljada ljudi koji nisu ni uzeli pusku u ruke, samo zato sto se sumnja da su saradnici tadasnjeg okupatora ili simpatizeri monarhista i opljackati cjelokupnu imovinu. Eto uzimo samo primjer "andjela" poput Djilasa ili Kapicica, treba samo procitati svjedocenja prezivjelih sta su ta dvojica pijani radili u poznatom beogradskom hotelu Mazestik sve ce vam biti jasno. Zaista, jos jednom, fala svim crvenoarmejcima i svim oslobodiocima Beograda, koji su se borili a njih skoro iljade' i iljade' dalo svoje zivote.

Jer boze moj, nakon pola vjeka komunisticke diktature imamo priliku i razlog cuti valjda i "drugu" stranu, treba dozvolit svim tim ljudima da argumentovano iznesu svoj stav, pa nek onda svak za sebe donese zakljucak. Dosta san vise slusao u "modernoj" istoriji Kitanovica, Prpa, djece politkomesara seste licke a la generala Markovica, Grasanina i ostale bande. Ja ovako kazem, svi ti poklonioci lika i djela Karla Marksa i ljudi koji su ga sljedili tokom xxxxx vjeka bi trebali dobro znati, da je od ruke komunista samo u tri zemlje za primjer (Burma, Kina il' SSSSR) stradalo vise ljudi nego od fasizma i nacizma zajedno od 1922 sve do 1945, i ako su sve te nakaradne ideologije nastale kao ljevicarski pokret.
Svaka cast za oba komentara Vuce, a za ovo crno podvuceno posebno. Ja mislim da tu drugu stranu nikada necemo cuti.

Zurück
Oben