Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Rohstoffe in Griechenland und Zypern

E

evropi

Guest
Schon seit langem kursieren Gerüchte über erhebliche Rohstoffvorkommen im östlichen Mittelmeer. Anfang des Jahres 2011 haben dann Israel und Zypern angefangen ihre Wirtschaftszonnen (AOZ) nach möglichen Rohstoffen abzusuchen. Mit großem Erfolg!!
Im levantinischen Becken wurden riesige Erdgasvorkommen gefunden. Umstritten sind allerdings die Seegrenzen, da die Türkei die Seegrenzen der Republik Zypern nicht anererkennt.
Auch in Griechenland wird schon seit Jahrzehnten über große Rohstoffvorkommen spekuliert. Seit den 1980er - Jahren wird um Thassos in geringem Maße Erdöl gefördert.
Seit 2010 ist nun eine neue Debatte in Hellas entbrannt.
Der neue Energieminister Yiannis Maniatis scheint endlich ein bisschen Bewegung in die Sache gebracht zu haben. Er hat mehrere Gesetze zum Rollen gebracht, die die Rohstoffförderung in Hellas erleichtern sollen.
Jetzt Anfang 2012 interessiert sich die breite Öffentlichkeit für dieses Thema! Riesige Summen werden geschätzt! Dabei sind natürlich auch viele grobe Vermutungen... allerdings hat Maniatis angekündigt an drei Stellen in Hellas nach Rohstoffen zu suchen.
Diese sind: Die gegend südlich von Kreta und das Ionische Meer hier besonders in der Bucht von Katakolon und im Golf von Patras.
Bis Ende 2012 soll auch die Festlandsregion um Ioannina untersucht werden. Stark umstritten ist die Region zwischen Rodos und Kastelorizo. Diese Region betrachtet die Türkei als ihre exklusive Wirtschaftszone. Dabei kommt immer die Frage auf in welchem maße der griechischen Insel Kastelorizo eine eigene Zone zugestehen werden kann. Ohne die Insel Kastelorizo hätte Griechenland keine direkte Grenze mehr zur zypriotischen exklusiven Wirtschaftszone!
Entsprechend groß sind natürlich auch die Streitereien zwischen Hellas und Tr.
Eine gemeinsame Grenze zwischen Zypern und Hellas ist aber wünschenswert für eine Unterwasserpipeline, die Erdgas von Israel und Zypern nach Gr und Europa liefern soll. Man will unabhängig von der Türkei sein.
Die Türkei benimmt sich recht seltsam aber verständlich, sie hat eigene Firmen beauftragt in der Gegend östlich von Karpathos nach Rohstoffen zu suchen . Dies ist aber eine rein griechische Region!!!
Das Thema wird also noch zu Komplikationen führen!

Alle News und Meinungen zu diesem Thema können in diesem Thread gepostet werden. :)
 
Zuletzt bearbeitet:
Υδρογονάνθρακες στις Ελληνικές θάλασσες.

Αναρτήθηκε από anixneuseis στις 05/3/12 • Κατηγοριοποιήθηκε ως Εκπομπες • 2,441 views
%CE%95%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B11-300x189.jpg
Υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις ελληνικές θάλασσες; Σε τι ποσότητες ανευρίσκονται και πως μπορεί να γίνει η εκμετάλλευσή του; Πόσο μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομία της χώρας;
Αυτά είναι μερικά απο τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι “Ανιχνεύσεις” στην εκπομπή της Τετάρτης 7 Μαρτίου.
Προσκεκλημένοι: ο υφυπουργός ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Στέλιος Περράκης και η καθηγήτρια Μηχανικής Πετρελαίου στο ΕΜΠ κ. Σοφία Σταματάκη.
 
Θα μας σώσει το πετρέλαιο;

Αναρτήθηκε από anixneuseis στις 07/3/12 • Κατηγοριοποιήθηκε ως Προτεινόμενα άρθρα • 183 views
Ionio-300x234.jpg
Θανάσης Μαυρίδης www.capital.gr
Όποιος μιλούσε πριν από πέντε χρόνια για την πιθανότητα να κρύβονται τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ελληνική γη, κινδύνευε να περάσει το υπόλοιπο του βίου του με την στάμπα του γραφικού. Ακόμη και πριν από δύο χρόνια Έλληνες επίσημοι διαβεβαίωναν με κάθε τρόπο ότι το Αιγαίο έχει μόνο ψάρια και ίσως και ορισμένες αποικίες σφουγγαριών. Σήμερα έχουμε περάσει στην αντίπερα όχθη. Οι πιο βιαστικοί έχουν παραγγείλει στον ράφτη κελεμπίες…
Ορισμένοι συμπολίτες μας, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα οδηγήθηκε επίτηδες στην χρεοκοπία, προκειμένου οι ξένοι «προστάτες» μας να αρπάξουν τον φυσικό μας πλούτο. Είναι ένας σύγχρονος αστικός μύθος, σύμφωνα με τον οποίο, κάποιοι γνώριζαν τα τεράστια αποθέματα που υπάρχουν και οργάνωσαν μία από τις μεγαλύτερες συνομωσίες στην μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης.
Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, αγνοούν δύο βασικά πράγματα: Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχει μέθοδος που να επιτρέπει σε κάποιον να μάθει με ακρίβεια πόσα ακριβώς είναι τα αποθέματα πριν φτάσουν τα τρυπάνια για να ξεχωρίσουν την αλήθεια από τις προσδοκίες. Κάτι ακόμη σημαντικό είναι ότι η εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος εξαρτάται από τις τιμές της αγοράς. Για παράδειγμα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το κοίτασμα νότια της Κρήτης είναι μεγάλο, αλλά βρίσκεται σε μεγάλο βάθος…
Στην εξάπλωση των σεναρίων συνωμοσίας βοήθησε η φοβική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων. Ήταν τέτοιος ο φόβος τους μην τυχόν και προκαλέσουν την αντίδραση της Άγκυρας, που ήταν ικανοί να δεσμευτούν ότι δεν θα επιχειρούσαν σχετικές έρευνες στο Αιγαίο για τις επόμενες δεκαετίες. Κι ακριβώς για να μην φτάσουν στο σημείο αυτό, αναγκαζόντουσαν να κάνουν δηλώσεις που διέψευδαν ότι υπήρχαν κοιτάσματα.
Κι είναι αλήθεια ότι αν δεν άνοιγαν τον δρόμο οι Κύπριοι, εμείς ακόμη θα ήμασταν στην «άρνηση». Οι Κύπριοι με τα χιλιάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την Τουρκία, βρήκαν τον τρόπο να παρακάμψουν τους τσαμπουκάδες της Άγκυρας και να ελπίζουν τώρα σε σημαντικά οικονομικά και πολιτικά οφέλη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Στην Ελλάδα κτύπησε συναγερμός πριν από λίγες μόλις εβδομάδες. Κι αυτό επειδή υπήρξε πίεση από πλευράς Αμερικανών και Ισραηλινών, καθώς οι τελευταίοι ήθελαν να προχωρήσουν σε έρευνες! Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο κ. Παπαδήμος επέμενε ιδιαίτερα στο να ξεκινήσουν, επιτέλους, οι σχετικές διαδικασίες.
Οι Αμερικανοί έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Εκτιμούν ότι τα νέα αυτά κοιτάσματα μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να απαλλαγεί από την υπερβολική, όπως την χαρακτηρίζουν, ενεργειακή εξάρτηση της από την Ρωσία. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό για τους Αμερικανούς και θυμηθείτε μόνο την αντίδρασή τους στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Είναι «τραβηγμένο» να υποστηρίξει κανείς ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο προκάλεσαν την… χρεοκοπία της Ελλάδας, επειδή δήθεν θα διευκόλυνε την παράδοση των συμβολαίων έρευνας και εκμετάλλευσης στις αμερικανικές εταιρείες. Λες και αν τα απαιτούσαν στο παρελθόν οι Αμερικανοί υπήρχε ελληνική κυβέρνηση που θα μπορούσε να τους τα αρνηθεί…
Από την άλλη προκαλεί εντύπωση η δυναμική παρέμβαση της Ουάσιγκτον στο Βερολίνο κάθε φορά που οι Γερμανοί ήθελαν να τραβήξουν την καρέκλα και να μας αφήσουν να πέσουμε στο κενό. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι τα τρυπάνια στην Κύπρο άλλαξαν τα δεδομένα του παιγνιδιού και αύξησαν εκ νέου το γεωπολιτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε σε υψηλό επίπεδο αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες στις Βρυξέλλες και κάθε φορά που το ελληνικό ζήτημα ερχότανε στο τραπέζι. Η Ελλάδα δεν έχει μόνο φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. Είναι και ο φυσικός δρόμος για να φτάσει το φυσικό αέριο από την μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη…
Παρ΄ όλα αυτά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν γνωρίζουμε το οικονομικό αντικείμενο όλης αυτής της δραστηριότητας. Είναι μάλλον απίθανο να μπορέσουμε να ξεχρεώσουμε τα δάνειά μας. Ούτε και θα πρέπει να πιστέψουμε ότι αύριο το πρωί θα βάλουμε τα τρυπάνια και έπειτα από λίγες εβδομάδες θα έχουμε ελληνικό πετρέλαιο στα βενζινάδικα ή αέριο στα σπίτια μας. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι πρόκειται για μία οικονομική δραστηριότητα που δεν την είχαμε χτες. Μπορεί να μην φτάνει από μόνη της για να μας σώσει, αλλά είναι βέβαιο ότι μπορεί να προκαλέσει ένα αναπτυξιακό κύμα. Να είναι η αρχή για κάτι πραγματικά καινούργιο…
Θανάσης Μαυρίδης
 
Kann es sein, dass man sich auf das Ionische Meer konzentriert, um Streitigkeiten mit der Türkei aus dem Weg zu gehen, Evropi?
 
Neue Bohrungen im Norden Griechenlands

OilAigaioXL.jpg



Ραγδαίες εξελίξεις: Άδεια για νέες έρευνες & εκμετάλλευση πετρελαίων στο Β.Αιγαίο!
05-03-2012 18:07:29

165

Συμφωνήθηκε η επέκταση της περιοχής εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Βορείου Αιγαίου μεταξύ του δημοσίου και της εταιρείας Energean που εκμεταλλεύεται τώρα το κοίτασμα του Πρίνου. Η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι η πρώτη φορά από την δεκαετία του 1970 που δίνεται τέτοια άδεια σε μία περιοχή όπου του 1987 η Τουρκία είχε επιχειρήσει "να βάλει πόδι" και τελικά κατάφερε να υπάρξει ένα Μνημόνιο στο οποίο συμφωνήθηκε ότι και η Ελλάδα, εκτός από την Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε επέκταση των αδειών γεωτρήσεων.

Για το θέμα είναι ενημερωμένες και οι ΗΠΑ, οι οποίες συνηγορούν στην άμεση επέκταση των ερευνών, αφού υπάρχει βεβαιότητα για ανακάλυψη και άλλων κοιτασμάτων. .

Ακόμα δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό για ποιες περιοχές πρόκειται, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορά το κοίτασμα «Εψιλον» ενώ κύριος στόχος πάντα παραμάνει το κοίτασμα του Μπάμπουρα, αντικείμενο της κρίσης του 1987 το οποίο δίχνει να είναι εφάμιλλο των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης.

Σε σχέση με την ποιότητα των πετρελαίων του Αιγαίου, κομβικό σημείο για την αποδοτικότητα της εκμετάλλευσής τους θεωρούνται τα 67 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών το ανεκμετάλλευτο κοίτασμα «Εψιλον» περιέχει αποθέματα περίπου 18 εκατ. βαρελιών ενώ υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι μπορεί να είναι και διπλάσιο

Πάντως το μεγάλο παιχνίδι για τα πετρέλαια του Αιγαίου διαδραματίζεται ανατολικότερα του Πρίνου, στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους που περικλείεται από τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και την Ιμβρο και όπου, σύμφωνα με τους ειδικούς, κρύβονται τεράστια αποθέματα ανάλογα με αυτά της Α.Μεσογείου. Και μόνο από το γεγονός ότι τα τρία πρώτα νησιά είναι ελληνικά ενώ το τέταρτο ανήκει στην Τουρκία καταδεικνύει τη δυσκολία της εκμετάλλευσης των πλούσιων κοιτασμάτων για τα οποία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον η Shell. Ο χάρτης που δημιεύουμε προέρχεται από τα στοιχεία της Shell σε ότι αφορά την πιθανολογούμενη περιοχή των κοιτασμάτων.

Με την επιπλέον επένδυση των 100 εκατ. ευρώ στο κοίτασμα του «Πεδίου Ε», ο αγοραστής μπορεί να αποσπάσει επιπλέον παραγωγή 1.500 βαρελιών ημερησίως από το 2009, προσθέτοντας στον ετήσιο τζίρο άλλα 100 εκατ. δολάρια.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα πλούσια κοιτάσματα του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στην «ευαίσθητη» περιοχή ανάμεσα στα τέσσερα νησιά που περιγράψαμε ενώ τα αποθέματα του Πρίνου μάλλον εξαντλούνται. Οποιος όμως «βάλει πόδι» στον Πρίνο εγγράφει μια πολύ σοβαρή υποθήκη για το μέλλον. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε την αντίδραση της Τουρκίας, στο όλο θέμα…

Επίσης δημιουργείται από την εταιρεία Energean που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου από κοινού με την Ιταλική Edison φυσική υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου δημιουργείται στην περιοχή της Θάσου. Είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα ένα τέτοιο project, το οποίο έτσι ή αλλιώς είναι πρωτοποριακό.

Η υποθαλάσσια αποθήκη θα γεμίσει με φυσικό αέριο που θα μεταφερθεί με πλοία υγροποιημένου αερίου. Είναι κάτι σαν "εθνική ρεζέρβα", ειδικά για τις περιπτώσεις που οι ανάγκες για φυσικό αέριο είναι μεγαλύτερες από αυτές που έχουν συμφωνηθεί με τα κράτη-παρόχους. Ταυτοχρόνως όμως δημιουργεί και προβλήματα ασφάλειας διαφόρων κατηγοριών: Είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα αποτελούσε στόχο εχθρικών δυνάμεων σε περίπτωση κρίσης, αφού εντάσσεται στις κρίσιμες υποδομές.
 
Kann es sein, dass man sich auf das Ionische Meer konzentriert, um Streitigkeiten mit der Türkei aus dem Weg zu gehen, Evropi?
Ich glaube schon. Die griechische Regierung möchte in der jetztigen finanziellen Situation eventuellen Spannungen ausweichen.
Die gegend im Ionischen Meer und südlich von Kreta liegen so weit von der Türkei entfernt, sodass ein Einspruch der Türkei unwahrscheinlich und auch absurd wäre, aber wer weiß das schon? :D
Aber ich denke Libyen wird auch hinter den Rohstoffen her sein oder ?
Was denkt ihr?
 
Maniatis: Greece could get 30% of energy from own resources



printer.png
Print
disk.png
Save
email_go.png
E-mail
font.png
Font size
btn_textsize_lg.gif
btn_textsize_sm.gif



Greece could cover 30 percent of its energy needs from its own resources, based on current data for known oil and natural gas reserves, Deputy Energy Minister Yiannis Maniatis said today in an interview on state-run NET TV.

At present, the country spends 12 billion euros ($16 billion) a year on energy imports, he said, according to Bloomberg.

Hydrocarbon production revenue won’t be employed to reduce Greece’s debt; it will be used to set up a special fund similar to Norway’s government pension funds, Maniatis said.
 
Und hier noch ein interessanter Artikel auf Englisch:

Major interest in Greek hydrocarbon reserves

Eight of the world’s biggest seismic research companies bid to survey for deposits
dot_clear.gif

maniatis_papoulias_390_0203.jpg
dot_clear.gif
Reason to smile: Deputy Minister for Energy Yiannis Maniatis visited President Karolos Papoulias on Friday to inform him of the considerable interest shown internationally in searching for hydrocarbons in Greece.
dot_clear.gif
By Chryssa Liaggou
Eight of the world’s biggest seismic survey companies have expressed interest in investing about $40 million in exploring for hydrocarbons in Greece, sending a much-needed message of optimism for a Greek financial rebound.
The Energy Ministry confirmed on Friday that the bidders to conduct seismic and geological research for possible oil and natural gas reserves in four areas in western and southern Greece are US-based ION Geophysical, Norway’s TGS-NOPEC, Dolphin Geophysical and Petroleum Geo-Services (PGS), France’s CGGVeritas, Spec Partners, Spectrum Geo Ltd and Fugro Multi Client Services.
The participation in the first phase of the tender, which concerned the submission of binding offers, has exceeded all expectations, both in terms of numbers of bidders and in their profile, and illustrates the general interest of the global oil industry in Greece’s unexplored hydrocarbon reserves.
Speaking to Kathimerini, Deputy Energy Minister Yiannis Maniatis, who is leading the government’s effort for the utilization of the country’s mineral wealth, said that “the submission of the binding offers for the tender constitutes a great message to both this country and abroad regarding the prospects opening up for the Greek economy.”
Market experts say that such interest has never been recorded before internationally, and that is because the usual practice is for direct concessions. However, Maniatis and his colleagues at the Energy Ministry have opted for an open international tender in a bid for complete transparency despite the risk of a very low number of expressions of interest. It was this very risk that had reduced expectations to no more than three or four bidding companies.
The Energy Ministry was brimming with satisfaction on Friday over the success of the tender, while Maniatis rushed to the Presidential Palace to inform President Karolos Papoulias of the development, following the latter’s invitation.
The interest expressed by the global industry’s most important companies bodes well for the interest to be expressed later when the drilling stage gets closer.
A ministry committee will now select one or two of the eight bidders by the end of April. The first revenues for the state are expected after the completion of the seismic survey and once the companies have depreciated their investment. The findings of the research will be sold on the market to drilling companies, with the surveying firms sharing their earnings with the Greek state.
The completion of the research will show to what extent the estimates about rich reserves of hydrocarbons in the Ionian Sea and south of Crete, based on geological data, prove correct.
The plan is for the first drilling to take place within 2012 and for the first revenues from oil reserve exploitation to come before the end of the decade. Maniatis said earlier this week that the estimated revenues for the state amount to 10-15 billion euros, depending on the quantity and quality of reserves.
The drilling for oil and natural gas reserves in Greece may not just increase the country’s revenues but also end its dependence on oil and gas imports, on which it spends billions of euros each year.






[COLOR=#005689']ekathimerini.com[/COLOR] , Friday March 2, 2012 (21:56)
 
Γιάννης Μανιάτης: "Η Ελλάδα θα εκμεταλλευθεί το πετρέλαιο που έχει"
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης έχει βάλει σκοπό να αξιοποιήσει τον ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο της χώρας μας και να φέρει στο φως κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Ηδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για σεισμικές μελέτες σε τρεις περιοχές του Ιονίου και στη Νότια Κρήτη. Τονίζει ότι πετρέλαια υπάρχουν και επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της ισραηλινής Delek για τη Νότια Κρήτη.
– Υπάρχει μία έντονη συζήτηση το τελευταίο διάστημα για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Μπορείτε να πείτε με ασφάλεια ότι η χώρα μας διαθέτει ορυκτό πλούτο ανεκμετάλλευτο; Αν ναι, πού;
– Η απάντηση είναι σαφώς ναι. Το Ιόνιο είναι αποδεδειγμένα μια καλή περιοχή, ενώ και η Νότια Κρήτη δημιουργεί σοβαρές προσδοκίες. Αν προσθέσουμε και τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τις γνωστές θαλάσσιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, τότε δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι.
– Αν αύριο βγαίνατε να ανακαλύψετε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο και δεν υπήρχαν τα γνωστά προβλήματα με την Τουρκία στο Αιγαίο, πού θα επιλέγατε να βάλετε γεωτρύπανο;
– Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με αξιοπιστία στην ερώτηση αυτή, εξαιτίας της γνωστής κατάστασης. Το Αιγαίο αποτελεί μια ανεξερεύνητη περιοχή, με ελάχιστα σεισμικά. Οι κατά καιρούς δημοσιεύσεις από πραγματικές ή φανταστικές αναλύσεις δορυφορικών εικόνων μόνο ανασφαλείς ενδείξεις δίνουν.
– Προκηρύξατε διαγωνισμό για σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη. Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες να επενδύσουν στις περιοχές αυτές;
– Το μεγάλο μέχρι τώρα ενδιαφέρον αποτέλεσε την πιο ευχάριστη έκπληξη του τελευταίου διαστήματος. Οι έρευνες αυτές, κόστους 20 - 30 εκατ. ευρώ, θα γίνουν με μηδενικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο. Είμαι βέβαιος ότι στην τελική κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, θα έχουμε εκδήλωση ενδιαφέροντος από ό,τι καλύτερο και πιο αξιόπιστο έχει η παγκόσμια αγορά.
– Πότε περιμένουμε αποτελέσματα από τα σεισμικά; Πώς και πότε το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να βγάλει λεφτά από τις περιοχές που βγάλατε σε διαγωνισμό;
– Το επόμενο φθινόπωρο θα έχουν όλα ολοκληρωθεί και το ελληνικό Δημόσιο θα παραλάβει ένα πλήρες πακέτο όλων των δεδομένων. Αμέσως μετά, θα προκηρύξουμε κανονικό γύρο παραχωρήσεων για άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης στην περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, με 10 - 15 οικόπεδα (blocks). Η πρώτη καλή πηγή εσόδων του ελληνικού Δημοσίου αναμένεται να προκύψει από τις αδειοδοτήσεις των οικοπέδων (blocks) του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου, που τις επόμενες μέρες, με τη διαδικασία του Open Door, θα προκηρύξουμε. Οι (πάντα αβέβαιες) εκτιμήσεις για τις συγκεκριμένες περιοχές αναφέρονται σε 250 - 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ή, αλλιώς, καθαρό έσοδο του ελληνικού Δημοσίου της τάξης των 15 - 20 δισ. δολαρίων σε βάθος 20 - 25 ετών. Η χώρα μπορεί να καλύψει προοπτικώς έως και το 30% των συνολικών αναγκών της σε πετρέλαιο από εγχώριες πηγές.
Δεν απαιτείται ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων
– Πόσο σημαντική είναι η ΑΟΖ για την έρευνα υδρογονανθράκων;
– Η ΑΟΖ αποτελεί μία σπουδαία θεσμική παρέμβαση για τη διασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Κατά την επικύρωση της Σύμβασης των Η. Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1995, καταθέσαμε δήλωση ως χώρα ότι θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα ανακήρυξης, σύμφωνα με τα εθνικά μας στρατηγικά συμφέροντα και σε χρόνο που εμείς, ως χώρα, θα αποφασίσουμε. Είναι, όμως, γνωστό ότι για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο περιβάλλον, η υφαλοκρηπίδα (που στην περίπτωσή μας έχει το ίδιο εξωτερικό όριο με την ΑΟΖ) συνιστά ασφαλές νομικό πλαίσιο. Δεν απαιτείται κήρυξη ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
– Γιατί προχωρήσατε στην έκδοση ενός χάρτη στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη που ουσιαστικά ανακηρύττει ΑΟΖ τότε; Πώς σχεδιάστηκε αυτός ο χάρτης, με ποια λογική;
– Ο χάρτης αυτός διαμορφώθηκε σε πλήρη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας και στηρίζεται στην αρχή της μέσης γραμμής ίσων αποστάσεων. Υπογραμμίζω, ωστόσο, ότι ο χάρτης αυτός δεν κηρύσσει ΑΟΖ ούτε, άλλωστε, κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό. Καταγράφει την ενδεικτική αποτύπωση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (και μελλοντικής ΑΟΖ) βάσει της αρχής της ίσης απόστασης. Εξάλλου, στον πρόσφατο νόμο 4001/2011 με βάση τον οποίο προκηρύσσουμε τις έρευνες, υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο άρθρο 156.
– Γιατί ο χάρτης σταματάει στα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη;
– Ο χάρτης περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη θαλάσσια έκταση, πάνω από 200.000 km2, μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις που έχουν δοθεί σε διεθνές επίπεδο για σχετικές έρευνες τα τελευταία χρόνια. Επιλέξαμε να οριοθετήσουμε την προς έρευνα περιοχή ως προς τα θαλάσσια σύνορά μας σε σχέση με Ιταλία, Αλβανία και Λιβύη. Σε επόμενη φάση, είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε και σε άλλες περιοχές.
– Η Κύπρος κατάφερε να υπογράψει ΑΟΖ με τρεις γειτονικές χώρες και έπειτα από χρόνια, μάλλον βρήκε φυσικό αέριο. Πώς κρίνετε την προσπάθεια της Κύπρου;
– Η προσπάθεια της Κύπρου είναι εξαιρετική και μαθαίνουμε από αυτήν. Είναι σπουδαίο ότι τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις –Κληρίδη, Παπαδόπουλου, Χριστόφια– ακολούθησαν ενιαία στρατηγική. Για ορισμένους ακραίους παρορμητικούς και βιαστικούς Ελλαδίτες, να υπενθυμίσω ότι στην Κύπρο το 2003 είχαμε τις διαδικασίες για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το 2005 προσέλαβε ως τεχνικό σύμβουλο το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, το 2006 έκανε τις σεισμικές έρευνες, το 2007 προχώρησε στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων, το 2008 υπέγραψε συμβόλαιο με τη Noble Energy και το 2011 έβαλε γεωτρύπανο. Χρειάζεται, συνεπώς, επιμονή και υπομονή.
Γεωλογία, γεωγραφία έχουν φυλάξει για εμάς καλά δώρα
– Η οικονομική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις;
– Πράγματι υπάρχει σχετικός προβληματισμός. Πιστεύω όμως ότι με την υπευθυνότητα που δείχνουμε και τη σταθερή διακομματική υποστήριξη που έχουμε εξασφαλίσει, κάθε επενδυτής έχει σημαντικές εγγυήσεις σταθερότητας και ομαλού επενδυτικού κλίματος.
– Αν σύντομα έχουμε εκλογές, πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί το έργο που ξεκινήσατε;
– Τώρα πια, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ανεξάρτητα από υπουργούς και κυβερνήσεις, η Ελλάδα έχει ανοίξει τα φτερά της με αξιοπιστία και σοβαρότητα στο διεθνές πετρελαϊκό γίγνεσθαι. Θα αποτελούσε πραγματικό εθνικό έγκλημα και προδοσία απέναντι στους πολίτες η προσπάθεια αυτή να ακυρωθεί ή να μείνει ημιτελής.
– Θεωρείτε ότι οι τελευταίες ανακαλύψεις στην Κύπρο και το Ισραήλ αλλάζουν τον γεωπολιτικό χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου;
– Τα κοιτάσματα Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας ουσιαστικά αποτελούν για τα τελευταία 20 χρόνια τη μοναδική νέα πηγή ενεργειακών πόρων της Ευρώπης. Η Κασπία, που ουσιαστικά αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης σε σχέση με τους παραδοσιακούς προμηθευτές της, έχει το χαρακτηριστικό ότι όλοι οι εξαρτώμενοι αγωγοί (Nabucco, ITGI, TAP, SEEP) περνούν από το έδαφος της Τουρκίας, γεγονός που αδιαμφισβήτητα ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της. Αντίθετα, η ανακάλυψη κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα δημιουργεί προϋποθέσεις για κατασκευή αγωγών που δεν περνούν από την Τουρκία, άρα υλοποιούν τους δύο βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, που είναι η διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης και η διαφοροποίηση των διαδρόμων διαμετακόμισης.
– Την ίδια στιγμή, βλέπουμε τη Βουλγαρία να σταματάει τα σχέδια για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί η άρνηση της Βουλγαρίας;
– Η απόφαση της Βουλγαρίας συνιστά μια απίστευτη διπλωματική αντίφαση. Πριν από ένα μήνα, ενέκρινε την πληρότητα της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου και ξαφνικά αποφάσισε ότι το έργο είναι οικονομικά μη βιώσιμο. Αυτά είναι διεθνώς πρωτοφανή και αναμφισβήτητα θα αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς ελέγχου εκ μέρους των νομικών υπηρεσιών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
– Μήπως οι Ελληνες θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν πετρέλαια και τελικά απογοητευθούμε;
– Πετρέλαια υπάρχουν. Δεν θα απογοητευθούν οι Ελληνες. Είναι βέβαιο ότι η γεωλογία και η γεωγραφία έχουν φυλάξει για μας καλά δώρα. Ομως, ούτε Νορβηγία είμαστε ούτε Σαουδική Αραβία. Στη γενιά μας, που με απίστευτη επιπολαιότητα δανείστηκε από το μέλλον της επόμενης γενιάς, αναλογεί τουλάχιστον η ατομική και συλλογική ευθύνη, τώρα, να προχωρήσουμε αποφασιστικά στη δημιουργία νέων πηγών εθνικού πλούτου. Οι υδρογονάνθρακες και ο υπόλοιπος εθνικός ορυκτός πλούτος αποτελούν νέους σημαντικούς πυλώνες δημιουργίας μακροχρόνια δημοσίων εσόδων και νέων πηγών δημοσίου πλούτου.
Ισραηλινό ενδιαφέρον για γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ισραηλινή εταιρεία Delek Group έχει καταθέσει επίσημη αίτηση στην Ελλάδα να βάλει διερευνητικό γεωτρύπανο στη θαλάσσια περιοχή πολύ νότια της Κρήτης, στο σημείο όπου θεωρητικά ενώνεται η ΑΟΖ της Ελλάδας με της Αιγύπτου. Το αίτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό και ενέχει κινδύνους με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν έχει καθορίσει την ΑΟΖ της στην περιοχή που ζητούν οι Ισραηλινοί, δεν έχει δηλαδή υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο λόγω του γνωστού ζητήματος του Καστελλόριζου και της απαίτησης της Τουρκίας να ενώνεται η τουρκική με την αιγυπτιακή ΑΟΖ.
– Η ισραηλινή εταιρεία Delek έχει έρθει σε επαφή μαζί σας;
– Ναι, έχει έρθει σε επαφή μαζί μας, όπως εξ άλλου και άλλες εταιρείες. Οι οποιεσδήποτε άδειες δοθούν τώρα και στο μέλλον θα συναποφασισθούν ασφαλώς με το υπουργείο Εξωτερικών και θα είναι απόλυτα συμβατές με τα διεθνή δικαιώματα της χώρας. Το νέο θεσμικό μας πλαίσιο επιτρέπει οποιαδήποτε εταιρεία διαθέτει στοιχεία τα οποία πιθανά δεν διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο να καταθέσει το ενδιαφέρον της στην ελληνική κυβέρνηση. Στη συνέχεια, αποστέλλεται στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς κάθε εταιρεία η οποία δημοσιεύεται, με δυνατότητα εντός 90 ημερών, να κατατεθούν οι σχετικοί φάκελοι των δεσμευτικών προσφορών. Δίνουμε τη δυνατότητα, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιονδήποτε διαθέτει αξιοπιστία, επενδυτικά κεφάλαια και επιστημονικά στοιχεία, ανεξάρτητα και παράλληλα με τους κανονικούς σχεδιασμούς του ελληνικού Δημοσίου, να μας ζητάει ad hoc προκηρύξεις.
– Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε τις εταιρείες που θα θελήσουν να βάλουν γεωτρύπανα στην Ελλάδα; Θα κοιτάξετε και τα γεωπολιτικά κριτήρια;
– Ολα συνεκτιμώνται, αναζητώντας την άριστη συνισταμένη. Η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί ασφαλώς κορυφαία παράμετρο διαμόρφωσης ευρύτερων γεωπολιτικών ισορροπιών. Θα ήταν αδιανόητο, για οποιαδήποτε χώρα, να το αγνοήσει αυτό. Προφανώς, στα κριτήρια επίσης συμπεριλαμβάνονται η οικονομική προσφορά, η αξιοπιστία, η τεχνική εμπειρία, η τεκμηρίωση της περιβαλλοντικής προστασίας.
(Καθημερινή, 18/12/2011)
 
Zurück
Oben