Jok. Nasa se kuha drugcije. Samo pravi bosanac zna.
Sestra mi je udata u Jablanici. Oni stave prvo secer pa onda kahvu nasuju. Kod nas u srednjoj nije tako.
a joj kad pomislim na svaki bozic ili uskrs, kad sam jos kod roditelja bio, koliko sam mlinova morao samljet, ruke mi otpale.Daj ne zajebaji
- voda se nastavi da bi provrela
- kafa se stavlja u mlin i melje se
(prije se naravno sirova kafa prži/peče u šišu)
- mljevena kafa se stavlja u đezvu, može i ibrik
- voda se uzima sa “ključa” i sipa se u đezvu, pojam “kafa ze zalijeva”
- đezva se stavlja na vruću ploču da malo pođe
- još se malo doda vrele vode, time dobija kajmak malo svjetliju boju
- malom kašičicom se kajmak mješa da se izjednači
- u svaki fildžan se stavlja kašičica kajmaka
- kafa se sipa u fildžane
To ti je jarane hercegovačka verzija, sve druge su kopije i ni blizu orginalu.
To je ukuhana kako mi kažemo, u nas je to rijedak slučaj. Ali Jablanica je skoro Bosna.
Mi u Bosni ne pravimo tako. Jablanicani kazu da im je to hercegovacki nacin. ^^
a joj kad pomislim na svaki bozic ili uskrs, kad sam jos kod roditelja bio, koliko sam mlinova morao samljet, ruke mi otpale.
To jest, prije kad sam mami spomeno da joj kupim masinu za rodjendan nije dala cut habe gefühlt 5.000 mlinova mleo.Hajde bolan opiši tu bosansku.
- - - Aktualisiert - - -
Danas ne melje niko više, kupuju mljevenu, ništa im ne valja.
Folge dem Video um zu sehen, wie unsere Website als Web-App auf dem Startbildschirm installiert werden kann.
Anmerkung: Diese Funktion ist in einigen Browsern möglicherweise nicht verfügbar.
Wir verwenden essentielle Cookies, damit diese Website funktioniert, und optionale Cookies, um den Komfort bei der Nutzung zu verbessern.
Siehe weitere Informationen und konfiguriere deine Einstellungen