Aktuelles

Sarajevo / Sarajewo (Bosnien und Herzegowina/Bosna i Hercegovina/BiH)

Würdet Ihr nach Sarajevo gehen?


  • Anzahl der Umfrageteilnehmer
    272

Air-Bosna

B.O.S.N.A .I. H.E.R.C.E.G
Mitglied seit
4 Januar 2008
Beiträge
7.632
Punkte für Reaktionen
15
Punkte
38
Ort
Mostar
Podzemna garaža vrijedna 6,2 miliona KM otvara se najesenQuote:
Izgradnja prve javne podzemne garaže na području općine Stari Grad koja će koštati 6,2 miliona maraka započela je ove sedmice.

Višenamjenski trg

Garaža se gradi u ulici Avdage Sahinagića, preko puta Vijećnice, na površini od 3.500 kvadratnih metara.

Planirano je da ima dvije etaže i 155 parking mjesta, a osim parkinga, građani će dobiti i novi višenamjenski trg. Završetak radova, koje izvodi firma „Džekos", očekuje se za šest mjeseci.

"Ovo će biti najveća javna garaža u Sarajevu, a i jedina jer podzemne garaže koje po-stoje nalaze se u privatnim objektima i tržnim centrima. Također, bit će izgrađen i trg s binom koja će biti pogodna za razne manifestacije i koja će se uvijek nalaziti na tom mjestu", kazao nam je načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Samoodrživ projekt

Prema riječima Hadžibajrića, podzemna garaža osmišljena je kao samoodrživi projekt. Naime, cilj Općine je da se isključivo zaradom od iznajmljivanja parking mjesta u garaži za nekoliko godina može isplatiti kredit Saudijskom fondu.

Akta
 

Air-Bosna

B.O.S.N.A .I. H.E.R.C.E.G
Mitglied seit
4 Januar 2008
Beiträge
7.632
Punkte für Reaktionen
15
Punkte
38
Ort
Mostar
Projekt od 30 mil. KM: Terminal B aerodroma Sarajevo dobija svoj oblikQuote:
Radovi na modernizaciji Terminala B Međunarodnog aerodroma Sarajevo, vrijedni više od 30 miliona KM, odvijaju se planiranom dinamikom, potvrdili su iz ove ustanove za Akta.ba.

S obzirom na manju pauzu u odvijanju radova, rok za završetak radova je produžen za jedan mjesec, te je njihovo okončanje planirano za novembar - decembar 2020. godine.

Radovi koji su počeli početkom oktobra 2018. godine, obavljaju i u noćnim satima, posebno kada je riječ o bučnim aktivnostima, čije bi izvođenje tokom dana predstavljalo smetnju putnicima i zaposlenicima.

Sanja Bagarić-Arnaut, stručna suradnica za odnose s javnošću J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o., za Akta.ba je kazala da se trenutno realizuju radovi na izgradnji temeljne armaturne konstrukcije budućeg objekta.

"Nakon završenih zemljanih radova i iskopa temeljne jame, trenutno se postavlja armature za cijelu konstrukciju objekta. Riječ je o izuzetno zahtjevnim radovima, prvenstveno jer se isti odvijaju pokraj postojećeg objekta koji je u punoj funkciji te koji koristi postojeću komunalnu, vodovodnu i elektro infrastrukuru. U nastavku je potrebno izmjestiti sve te instalacije i povezati ih u novu cjelinu", kazala je Bagarić-Arnaut.

Kazala je da su uprkos ograničenjima, poduzete sve mjere da radovi ne utiču na normalno odvijanje zračnog prometa, iako će u određenim fazama isti bitno usložniti posao za zaposlenike Međunarodnog aerodroma Sarajevo, posebno kada je riječ o aktivnostima u sortirnici za prtljag.

Podsjećamo da ova dogradnja podrazumijeva proširenje i povećanje svih kapaciteta, kako prostornih, tako i tehnoloških, za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, sanitarne, te granične kontrole na dolasku i u odlasku, čekaonice za ukrcavanje putnika, prostorija hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaone za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe, te svih pratećih službi.

Bagarić-Arnaut je kazala da tokom svih ovih radova sarajevski aerodrom radi i radit će bez smanjenja kapaciteta, a zastoja u redovnom odvijanju prometa neće biti.

"Što se tiče uspostavljenih ruta kretanja putnika pri dolasku na zračnu luku i/ili odlasku s iste, u pojedinim fazama gradnje može doći do izmijenjenog režima po pitanju prolaska kroz samu terminalnu zgradu dio nadstrešnice, tunel‐koridori i sl., ali ne očekujemo da će te aktivnosti imati značajnijih uticaja na tokove putnika u odlasku i dolasku ili na njihovo ukupno iskustvo", pojasnila je Bagarić-Arnaut.

Projekt modernizacije i dogradnje Terminala B, inače, vrijedan 30 miliona KM i predstavlja najveći investicioni projekat u historiji Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Projektom je planirano dvostruko povećanje postojećih kapaciteta, ovim proširenjem Aerodrom Sarajevo trebao biti u stanju opslužiti oko dva miliona putnika godišnje.

Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže. Stari i novi dio bit će povezani modernom nadstrešnicom. Dužina terminala će biti 110 metara, u odnosu na sadašnjih 68.

Aerodrom trenutno ima jedan ulaz i jedan izlaz, a proširenjem će dobiti još jedan ulaz na Aerodrom.

Proširit će se i checkin zonu sa 17 na 28 mjesta. Također, umjesto sadašnja četiri gatea napravit će se sedam. Proširit će se i zonu dolazaka. Uz proširenje postojećih, znatno će se proširiti i gastronomska zona. Foto / TBG doo.

Akta
 

Air-Bosna

B.O.S.N.A .I. H.E.R.C.E.G
Mitglied seit
4 Januar 2008
Beiträge
7.632
Punkte für Reaktionen
15
Punkte
38
Ort
Mostar
Valter brani Sarajevo Museum - Walter defends Sarajevo Museum

49E50E3E-69D3-403E-B29A-4184E4BA3DAF.jpg

1F58EEDA-A5BC-4C6F-9C45-137FDE5DDC60.jpg

4F8ADFC4-CC18-40AE-A9DE-747F484C6509.jpg

A65BF633-6BD3-481E-9CB3-FA1D3FCCCF3A.jpg

F2DD885C-0116-4D84-AEFE-BA39F9C95851.jpg
 
Oben