Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Serbe aus Herzegowina hat russischen Geheimdienst gegründet

Mastakilla

Gesperrt
:toofunny:

Putin hat ein bisschen verblüfft geschaut, als man ihm der Russischen Akademie der Wissenschaften erklärte, dass der russische Geheimdienst 1668 von einem gewissen Savo Vladisavljević aus der Herzegowina gegründet wurde. Für seine Taten bekam er vom Zaren auch ein Schloss gebaut

Putin zatečen saznanjem da je rusku obavještajnu službu u 17. stoljeću osnovao Hercegovac

Savo Vladisavljević rodio se 1668. godine u selu kod Gacka u Hercegovini

Autor Redakcija | Objavljeno 20.12.2011. u 04:01

thumb.php


Ruski predsjednik Vladimir Putin iznenadio se kada su im iz Ruske akademije znanosti potvrdili da je rusku obavještajnu službu u 17. stoljeću osnovao Hercegovac Savo Vladisavljević.

Vladisavljević je, kako pišu srbijanski mediji, bio avanturist, trgovac, diplomat i obavještajac, a rodio se 1668. godine kod Gacka u Hercegovini te je nekoliko decenija kasnije postao jedan od najuticajnijih ljudi Evrope.

U centar pažnje se Vladisavljević vratio 2008. godine tokom stvaranja novog sporazuma o razgraničenju Kine i Rusije.

Putin je tada, prema navodima, pozvao predstavnike Ruske akademije nauka da se konsultuje o važnom međudržavnom ugovoru, a jedan akademik mu je kazao da je sporazum dobar i da je on samo malo poboljšana verzija ugovora koji je s Kinezima tri stoljeća ranije potpisao Vladisavljević, utemeljitelj ruske obavještajne službe.

Vladisavljević je tada napisao prvi izvještaj o Kini nakon Marka Pola. On je zaokružio euroazijsku obavještajnu mrežu, a početkom 18. stoljeća je stvorio rusku agenturu u cijelom Sredozemlju za što je angažirao poznate dubrovačke trgovce i pomorce.

Vladisavljević je često bio u Carigradu gdje su ga Turci smatrali francuskim ili engleskim špijunom, a ruski diplomat ga je preporučio caru Petru. Nakon njegovog "Tajnog izvještaja o Crnom moru", car ga je pozvao na dvor.

Vladisavljević se, prema dostupnim podacima, 1709. godine seli u Sankt Petersburg i dobiva titulu prvi tajni savjetnik, a car mu gradi palatu uz svoj dvorac.

Savo Vladisavljević umro je 1738. godine u Sankt Petersburgu gdje je i pokopan u carskoj grobnici.
 
mhmm und was hat jetzt die Quelle damit zu tun?

Merkst du eigentlich dass du dir Gründe ausdenkst, damit du gegen mich rumhaten kannst?

Das ist ein böses ami Wort,versuch mal ein ordentlicher und stolzer "Kommunist" zu sein.
Hier ist das Kommunistische wort dafür.

Rumhaten = Rumненавідзець

:)
 
Zurück
Oben