Ja bih rekao da je nenad srpski heroj.
Pravoslavac iz Vareša ubijen dok je čuvao džamiju od uništenja
Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.
Mala, drvena džamija u Karićima kod Vareša čuva tajne stare vijekovima, ali i mnoge legende o hrabrosti komšija pravoslavaca
Pravoslavna porodica Todorović iz sela Karići kod Vareša, smještenog na pitomom platou planine Zvijezde u srednjoj Bosni, decenijama je čuvala ključeve lokalne džamije izgrađene početkom 18. stoljeća. Sve do septembra 1993. godine Todorovići su brinuli o džamiji koja je okružena selima sa dominantno srpskim stanovništvom. Te ratne jeseni pripadnici Vojske Republike Srpske do temelja su srušili ovu malu, drvenu džamiju i nadgrobne spomenike u njenoj blizini.
Džamiju je od uništenja pokušao sačuvati Nenad Todorović, koji srpskim vojnicima nije želio dati ključeve od ovog vjerskog objekta muslimana. Nakon prijetnji i uvreda Nenad je ubijen.
"Todorovići su održavali džamiju i držali njene ključeve. Džamiju su zapalili neki Srbi sa strane, te postoje priče da je jedan od lokalnih Srba, u namjeri da zaštiti džamiju od uništenja, u sukobu sa drugim vojnicima Srbima, bio i ubijen", pojasnio je za agenciju Anadolija imam čaršijske džamije u Varešu i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vareš Sadžid ef. Ramić.
http://www.24sata.info/mobile/mobil...ubijen-dok-je-cuvao-dzamiju-od-unistenja.html