Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Srpski heroji !!!

• Ersteller Ersteller Gast829627
  • Erstellt am Erstellt am
Ja bih rekao da je nenad srpski heroj.

Pravoslavac iz Vareša ubijen dok je čuvao džamiju od uništenja

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.

Mala, drvena džamija u Karićima kod Vareša čuva tajne stare vijekovima, ali i mnoge legende o hrabrosti komšija pravoslavaca

Pravoslavna porodica Todorović iz sela Karići kod Vareša, smještenog na pitomom platou planine Zvijezde u srednjoj Bosni, decenijama je čuvala ključeve lokalne džamije izgrađene početkom 18. stoljeća. Sve do septembra 1993. godine Todorovići su brinuli o džamiji koja je okružena selima sa dominantno srpskim stanovništvom. Te ratne jeseni pripadnici Vojske Republike Srpske do temelja su srušili ovu malu, drvenu džamiju i nadgrobne spomenike u njenoj blizini.

Džamiju je od uništenja pokušao sačuvati Nenad Todorović, koji srpskim vojnicima nije želio dati ključeve od ovog vjerskog objekta muslimana. Nakon prijetnji i uvreda Nenad je ubijen.

"Todorovići su održavali džamiju i držali njene ključeve. Džamiju su zapalili neki Srbi sa strane, te postoje priče da je jedan od lokalnih Srba, u namjeri da zaštiti džamiju od uništenja, u sukobu sa drugim vojnicima Srbima, bio i ubijen", pojasnio je za agenciju Anadolija imam čaršijske džamije u Varešu i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vareš Sadžid ef. Ramić.

http://www.24sata.info/mobile/mobil...ubijen-dok-je-cuvao-dzamiju-od-unistenja.html

Anhänge

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.
Zurück
Oben