Hat jemand informationen zu diesem Schiff?
MRTP-55 Tayfun Klasse?
Deniz
MRTP33
YONCA-ONUK HEDEFİ BÜYÜTÜYOR: “ONUK MRTP55” -
Kıyısal sularındaki güvenlik ve üstünlük endişesinin dünyada yarattığı talebi 90’lı yıllarda doğru görebilen Kaan Onuk tarafından geliştirilen ve Çok Amaçlı Taktik Platform (Multi Role Tactical Platform-MRTP) konsepti çerçevesinde üretilen, ONUK MRTP yüksek hızlı ileri kompozit botları, milli konsept, milli tasarım ve milli üretim hedeflerini gerçekleştiren, belki de Türkiye’nin ilk savunma programıdır.
İlk olarak, 1998 yılında “Kaan15” versiyonuyla hizmete giren MRTP’ler, performansları, güvenilirlikleri ve teknolojik üstünlükleriyle, bugün Türkiye ve dış pazarlarda sektörün lideri konumuna yükselme başarısını göstermiştir. Bu başarılı çalışmalar ONUK MRTP konsepti, 2003 yılında TÜBİTAK, TUSİAD ve TTGV tarafından verilen “V. Teknoloji Başarı Ödülü”ne de layık görülmüştür.
MRTP Programının Kısa Bir Değerlendirmesi
Yonca-Onuk Ortaklığı,Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile yaptığı iki kontrat kapsamında, bugüne kadar 18 adet “Kaan15” sınıfı ONUK MRTP15, 9 adet “Kaan29” sınıfı ONUK MRTP29 ve 1 adet de “Kaan33” sınıfı ONUK MRTP33’ü Sahil Güvenlik Komutanlığı için üretti ve teslimatlarını tamamlandı. Gelecekte Sahil Güvenlik Komutanlığı filosunun belkemiği olacağı düşünülen “Kaan33” sınıfı ONUK MRTP33 serisinin üretimi ise halen devam ediyor.
Sahil Güvenlik Komutanlığı için üretilen MRTP’lerin dışında Yonca-Onuk Ortaklığı, yine Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın “Ani Müdahale Botu Projesi” kapsamında, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü adına sipariş edilen 3 adet ONUK MRTP15’i de teslim etti. Ayrıca Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü için sipariş edilen ONUK MRTP15 Mk.2, yeni adıyla ONUK MRTP16, botlarının inşasına da devam ediliyor.
ONUK MRTP16 hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse; öncelikle bu platformun, MRTP15 ve MRTP29/33’lerin tasarım, üretim ve kullanımından elde edilen yoğun tecrübeye dayanılarak geliştirilmiş, KO-02 tekne formu ve yepyeni bir ileri kompozit yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu teknolojik üstünlükleri sayesinde ONUK MRTP16, 2x1500 HP’ye kadar olan yeni nesil “common rail” dizel motorları kullanarak, tam yükte 70 knot’un üzerinde bir hıza çıkabilecek. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü için sipariş edilen dördüncü botun MRTP16 konfigürasyonunda üretilerek, Ekim 2005 tarihinde teslim edilmesi planlanıyor.
MRTP Ailesi Büyümeye Devam Ediyor
Üretim hazırlıkları devam eden ve MRTP ailesinin en yeni üyelerinden biri olan ONUK MRTP20 (21,35 m), MRTP16 ve MRTP33 arasındaki boşluğu doldurabilmek amacıyla dizayn edildi. 80 knot’ın üzerindeki dizayn hızı, üstün denizciliği ve artan taşıma kabiliyetiyle MRTP20, “geliştirilmiş bir ani müdahale botu” olarak, şimdiden Türk ve dünya pazarının ilgisini çekmiş durumda. İlki 2005 Ekim ayında teslimi planlanan ve 3 ton görev yükü taşıyabilen ONUK MRTP20 yılda 8 adet üretilecek.
Teslim edilen iki adet ONUK MRTP15’ten sonra, teknoloji ve satış sonrası destek bakımından Pakistan Deniz Kuvvetleri’nden çok olumlu not alan Yonca-Onuk Ortaklığı, MRTP20 ve MRTP33’ler için de benzer bir çalışma başlattı. Özellikle, gerek arama-kurtarma-devriye ve gerekse güdümlü mermili hücumbot konfigürasyonunda üretilebilen ONUK MRTP33’ler, Euronaval 2004 fuarında da bir kez daha kanıtlandığı üzere, dünya pazarında çok ciddi bir ilgi görüyor. Yonca-Onuk Ortaklığı yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, 2005 yılı içerisinde birden fazla ülkeye ONUK MRTP satışının sonuçlandırabilmesi ihtimali oldukça yüksek.
MRPT Nerede Duracak?
1997-1998 öğrenim yılında Deniz Harp Okulu’nda, Dr. Ekber Onuk’un proje danışmanlığını yaptığı bir öğrenci projesi olarak başlayan korvet tasarımı, Yonca-Onuk Ortaklığı tarafından sürdürüldü ve 74 metrelik, yüksek hızlı ileri kompozit ONUK MRTP70 projesi ortaya çıktı. Bu, oldukça dikkat çekici bir gelişmeydi. Çünkü geleneksel eğilimlerin aksine, dünyada ilk defa bu büyüklükteki bir tekne için 55 knot üzeri bir hız öngörülüyordu.
Ancak bir öğrenci projesi olarak başlayan bu çalışmanın, daha sonraki yıllarda ABD Deniz Kuvvetleri’nin Littoral Combat Ship (LCS) için belirttiği performans kriterleriyle aynı doğrultuda olması, Yonca-Onuk Ortaklığı’nın MRTP70’le doğru hedeflere yöneldiğinin çok açık bir kanıtı oldu. Öyle ya, Kaan Onuk’un 1990’lı yıllarda “Çok Amaçlı Taktik Platform” çalışmasında da belirttiği gibi, 21. Yüzyılda kıyısal sularda ve açık denizde kontrol ve üstünlüğü hedefleyen güçler, platformlarının tasarımında MRTP programının temel hedefi olan 3S’ye dikkatle uymak zorunda kalacaktır.
• Speed (hız)
• Sea keeping (denizcilik)
• Stealth (fark edilememe)
ONUK MRTP55 Geliyor
Hız kesmeden bu doğrultuda çalışmalara devam edilirken, havuz testleri tamamlanan ONUK MRTP70’den elde edilen sonuçlar, 50 metre boy klâsında, çok akıllı ve etken bir platformun daha gerekliliğini ortaya koydu. 55 metrelik ONUK MRTP55’in ortaya çıkış serüveni işte böyle başladı.
Klasik tekne tasarımlarının oldukça ötesinde olan ONUK MRTP55, yarı aktif değişken geometrili tekne formuyla çok geniş bir hız aralığında (30-60 knot) görev yapabilecek şekilde tasarlandı. Üstün denizcilik ve esnek hız özelliği yanı sıra, güdümlü mermi, 76 mm’lik baş topu ve network içerisinde görevini yerine getirebilmesini mümkün kılan, hazır bir komuta-kontrol-izleme-iletişim sistemi taşımak üzere tasarlanan ONUK MRTP55, diğer MRTP platformlarında olduğu gibi, ileri kompozit bir yapıya sahip olacak.
Ömür-çevrim maliyetlerinin, sistem alımlarının en önemli faktörü haline geldiği günümüzde, kompozit yapının getirdiği avantajlar ve tasarruf, artık üzerinde tartışmaya yer bırakmayacak şekilde bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Nitekim Danimarka Deniz Kuvvetleri, filolarının belkemiğini oluşturan 57 metrelik Stanflex 300’lerin, benzer görevleri yapabilecek daha büyük bir konvansiyonel metal gövdeli gemiden, yüzde 25 daha düşük ömür-çevrim maliyetine sahip olduğunu teyit etmektedir.
Neden MRTP55?
Yonca-Onuk Ortaklığı, temasta olduğu yabancı deniz güçlerinden bir süredir 50-55 metre aralığında, kompozit bir hücumbot üretiminin de düşünülmesi konusunda yorumlar almaktaydı. Bu arada ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın “Integrated Deepwater” programı kapsamında, 2000 yılından beri aralıksız sürdürülen temaslar neticesinde, Deepwater proje grubu “Fast Response Cutter” olarak ONUK MRTP33’ü dikkate aldı. Çünkü ABD tarafının NDI (Non Development Item) konseptine tamamen uyan ONUK MRTP33; hazır, denenmiş ve yüksek teknoloji sahibi üstün bir platformdu.
Yonca-Onuk, bir Türk tersanesi olarak ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı’na gemi verebilmenin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olarak çalışmalara ve işbirliğine devam ederken; 2003 yılında, okyanustaki harekât için ONUK MRTP33’ten daha büyük bir platformun daha uygun olacağı düşüncesi ağırlık kazandı. Bu düşünce, uzun süredir yabancı deniz güçlerinden gelen bu doğrultudaki yorumlarla birleşince, Yonca-Onuk Ortaklığı ONUK MRTP55’in geliştirilmesine karar verdi.
Firma yetkililerinden edindiğimiz bilgilere göre; ülkemizde de bu tip bir platforma ihtiyaç olabileceği ve üretilecek ONUK MRTP55’lerin yurt dışı pazarlarda çok ciddi bir satış potansiyeli yakalayacağı düşünülüyor.
Kendi Teknolojilerimizi Yaratmaya Devam Etmeliyiz
Yukarıda kısaca anlattığımız gelişmeler bazılarımıza bir hayal gibi görünebilir, ancak, Türkiye’nin pek çok alanda kendi teknolojisini yaratabildiği bir düzeye ulaştığı gerçeği artık ortadadır. Bu seviyeye gelmiş bir ülke olarak, artık dışarıdan proje veya teknoloji satın almak, milli yaratıcı gücü yok saymak ve hatta israf etmek olmaz mı?
Yonca-Onuk Ortaklığı’nın, 45 metre boya kadar olan yüksek hızlı hücumbot pazarında, en baştan beri net bir şekilde tanımladıkları, kendi teknolojileriyle lider olma hedeflerine ulaşmayı başardıklarını söyleyebiliriz. Doğru gelişen tüm yaşayan kuruluşlar (Living Company / Aries De Geus) gibi, Yonca-Onuk Ortaklığı da rakiplerinden daha hızlı öğrenmeyi hedeflemiş, bunu başarmış ve artık hedefi daha da büyütme kararı vermiş görünüyor. ONUK MRTP55’in, yine bu düşüncenin ürünü olarak, Türkiye ve dünya pazarındaki mevcut kıstas ve teknik/taktik ihtiyaçları aşmak ve yine bir teknoloji lideri olmak üzere üretileceğinden kimsenin şüphesi olmamalıdır.
Savunma Haber, Milscint, Savunma, MSI, Askeri, Havaclk, Uzay, Terr, Silah, Elektronik, Harp, Teknoloji, Army, Military, Science, Intelligence, Strateji, Kara, Hava, Jandarma, Deniz, Kuvvetleri
mehr konnt ich nicht finden.