Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Welt! Nimm dir ein Beispiel an Albanien!

diese zusammenkünfte gibt es nur, wenn ein "muslim" was böses anstellt. wenn in frankreich 12 menschen erschossen werden ist es natürlich wichtiger, als wenn in syrien 400.000 menschen sterben.

du bist und bleibst ein hängengebliebener radikaler.......
du würdest deine brüder & schwestern für deinen glauben töten .......

wären nicht so dumme islamfaschisten in syrien am kämpfen für einen brutalen gottes-staat hätte die welt auch mehr geholfen .....

20150115134702974620.jpg

Klerikët shqiptarë, në numrin e fundit të Charlie Hebdo

Gazeta satirike me tirazh të rregullt prej 60 mijë kopjeve, kësaj herë ajo ka shtypur tre milionë kopje. Raportohet se në Francë - numri special i përgatitur pas sulmeve terroriste në Paris, kundër kësaj reviste - është shitur në kohë rekorde prej gjysmë ore.
Numri i ri është shtypur në gjuhën angleze, spanjolle, italiane, arabe dhe atë turke.
Në marshin e solidaritetit me viktimat e sulmeve terroriste të javës së kaluar, të dielën morën pjesë edhe përfaqësuesit e katër besimeve zyrtare të Shqipërisë.Ata kanë ecur të katërt rrugës të kapur prej dore, të cilët janë duartrokitur dhe brohoritur: “Bravo! Bravo”. Këto fotografi Telegrafi i ka siguruar nga lexuesi Fatos Ferati.Mbi karikaturat e klerikëve është edhe ky mbishkrim: “Nouveaux Amis” (Miqtë e rinj).

diese zusammenkünfte gibt es nur, wenn ein "muslim" was böses anstellt. wenn in frankreich 12 menschen erschossen werden ist es natürlich wichtiger, als wenn in syrien 400.000 menschen sterben.

Dito! Dort Sterben täglich Menschen wer macht für die ein Trauermarsch keiner natürlich aber sobald 12 Menschen in Paris sterben gibt es beileids bekundung von Präsidenten aus aller Welt und kriechen sich gegenseitig in den Arsch.

du bist und bleibst ein hängengebliebener radikaler.......
du würdest deine brüder & schwestern für deinen glauben töten .......

wären nicht so dumme islamfaschisten in syrien am kämpfen für einen brutalen gottes-staat hätte die welt auch mehr geholfen .....
Sazan würde niemanden töten. Was behauptest du hier? Nur weil er religiös ist, musst du ihn nicht gleich als "Radikalen" abstempeln.

Example a catholic church builded by muslims !

https://www.youtube.com/watch?v=uZK3i9i4S-A

- - - Aktualisiert - - -

Johanes Paul II bezeichnete bei einem Besuch in Albanien (1993),die religiöse Harmonie und Toleranz der Albaner als ein Beispiel für die Welt.
1896 (somit auch vor Enver Hoxhas Zeit) bezeugte ein katholischer Missionar in Shkodra wie albanische Muslime ihren katholischen Landsleuten an Weihnachten beglückwünschten.

Bashkejetesa fetare ne Shqiperi

besimet-fetare-albania-3.jpg

Per nga vete natyra e saj feja priret drejte vendosjes se mirekuptimit te individeve ne shoqeri,te tolerances midis njereve me besime te ndryshme fetare ,drejte perforcimit te mardhenieve te mirekuptimit dhe te solidaritetit shoqeror midis grupimeve te ndryshme sociale… Liria e fesë është më e vjetra ndër të drejtat e njeriut ndërkombëtarisht të njohura, me rrënjët që shtrihen pas në shekullin e 16të dhe më tej . Në shumë mënyra, edhe si çështje e historisë, edhe si çështje e filozofisë, e drejta për lirinë e fesë ka qenë themelore për zhvillimin e të drejtave të tjera të njeriut. Si rrjedhojë, mund të flitet për lirinë e fesë si stërgjyshe e të drejtave të tjera të njeriut. Në epokën tonë joshpirtërore, ajo, ndonjëherë, duket se është një stërgjyshe e lënë pas dore, meqenëse përqendrohemi në detyra në dukje më të ngutshme të jetës moderne.

Por ajo është një stërgjyshe që ne e anashkalojmë për të keqen tonë. Provat po bëhen gjithnjë e më të qarta se jeta fetare nuk venitet. Teza e ateizmit, që për një kohë të gjatë ka pasur ndikimin kryesor në qendër të sociologjisë së besimit – ideja që feja gjithnjë e më shumë do t’i lërë vendin mënyrave më ateiste të organizimit shoqëror – po e humbet rëndësinë.Ne kohen kur At Anton Harapi hartonte memorandumin e vitit 1918 drejtuar fuqive te medha te nenshkruar nga te krishter e mysliman ,kur Imzot Sereqi i shkruante lidhjes se kombeve “Jemi mbledh ketu qe Kosova e Cameria …jemi te gjithe bije te nje gjaku e te nje trualli”

Por natyrshëm shtrohet pyetja: Cilët janë disa prej fakteve historike që hedhin dritë mbi harmoninë ndërfetare në radhët e shqiptarëve? Kanë qenë pikërisht pyetje të tilla, që nxitën studiuesit shqiptarë dhe të huaj për të kërkuar vlera të ndritshme të identitetit shqiptar, siç ishte kjo e bashkëjetesës ndërfetare.J. Barns shkruan: “Një tolerancë për t’u pasur zili karakterizon në të gjitha drejtimet e tjera marrëdhëniet ndërmjet myslimanëve dhe të krishterëve në Shqipëri.
Kurse Papa Gjon Pali II, në vizitën e prillit 1993 në Shqipëri, e theksoi harmoninë fetare shqiptare si një shembull për të gjithë opinionin fetar. Të njëjtin kuptim leksikor kishte Zoti (Dio) i të krishterit e Allahu te myslimani, që në shqip thirren Zot ose Perëndi nga të dyja palët, pa dallim, prej shekujsh. Një misionar jezuit dëshmonte më 1896 se me rastin e Krishtlindjes muslimanët e qytetit të Shkodrës shkonin t’i uronin katolikët “.Nga te dhenat sociologjike qe jane mbledhur gjykohet se ne shoqerine shqiptare perkatesite fetare te besimtareve te ndryshem nuk I kane mbyllur ata brenda nje ndergjegjeje dhe lidhje te ngushte ekskluzive te percaktuar nga feja e tyre.Rruga e kembimit te vlerave ndermjet qyteterimeve eshte e pranishme edhe tek populli shqiptar .Dy nivele te bashkeveprimit te kulturave jane:

a)Raportet e subkulurave shqiptare te ndikuara nga feja e krishter e ajo islame dhe raportet

b)Raportet e cultures shqiptare me ato te popujve te tjere(fqinje)
Bashkjetesa eshte ‘gdhendur’ ne art,arkitektur ,gjuhe besim etj…
Sipas tradites miku ipanjohur mund te pyetej per gjithcka por jo per perkatesin fetare.Nje misionar shkruante se shpesh I kishte qelluar te takonte myslimanet e Iballes:Qofte lavdue Jezu Krishti duke i kujtuar si per te krishter dhe ata pa u ndjer te fyer pergjigjeshin:”Gjithmone qofte lavdue”
Por çdo njeri përbën një minoritet në shumicën e vendeve të botës.Po faktet na cojne drejte kujteses se jetojmë në një botë tepër të ndërlidhur me komunikime të çastit. Kur një grup është në fuqi, ose në një pozitë mbizotëruese në një vend, ai duhet të ketë parasysh në marrëdhëniet e tij me të tjerët se si do të donte ta trajtonin nëse do të ishte pakicë, sepse pothuajse çdo grup, padyshim, ka bashkëbesimtarë që gjetiu përfaqësojnë një minoritet. Ne Europën Lindore, shpesh ka pakënaqësi se për shkak të një roli të vetëm mbizotërues që ka luajtur një fe, ajo meriton mirënjohje të veçantë dhe përfitime.Feja ne Shqiperi merr nje vlere qe kurohere i thote ndal dhunes ,konflikteve ,eliminimit te dhunshem te jetes se mijera njerezve.Toleranca pereben gjithashtu edhe nje tipar etnotipik te shqiptareve.Ndoshta kjo cilesi eshte e lidhur me poziten gjeopolitike te shtetit shqiptar.Ndersa perendimi e ka pare Ballkanin dhe porten e tij,Shqiperine si nje LINDJE EKZOTIKE .

https://anashatrajnews.wordpress.com/2012/06/01/bashkejetesa-fetare-ne-shqiperi/

- - - Aktualisiert - - -

Katholische und muslimische Kosovaren feiern in der Schweiz gemeinsam Bajram

SHQIPTARËT, KATOLIKË E MYSLIMANË, FESTOJNË BASHKË BAJRAMIN

20141006183641460620.jpg

Edhe pse jetojnë në Zvicër, larg vendlindjes së tyre në Kosovë, familjet shqiptare - pa dallime feje - vazhdojnë ta ruajnë frymën e tolerancës fetare.

Në mesditën e ditës së diel, Mërgim Balaj - bashkë më bashkëshorten Meritën dhe tri vajzat e tyre - u nisën për të vizituar familjen e Xhafer Zeqirit. Mërgimi, i besimit katolik e me banim në Emmenbrucke të Lucernit, kishte rezervuar kohën që ta vizitojë familjen Zeqiri për t’ia uruar për festën

Balaj, nga fshati Firajë e Gjakovës, është rritur në një vend ku toleranca fetare gjithmonë ka zotëruar mes bashkësive fetare.

“Unë jam rritur në një fshat ku kemi jetuar së bashku me familje të besimit islam. Për festën e Bajramit, nëna ime gjithmonë ruante sheqere që kur të vinin fëmijët e besimit myslimanë, mos të kthehen pa marrë sheqere edhe në shtëpinë tonë. Kështu që fëmijët asnjëherë nuk e dinin se a kanë hyrë në familje myslimane apo katolike”, tregon Mërgimi.

Këto dy familje njihen mes veti prej 14 vitesh dhe raportet mes tyre janë shumë të shëndosha. Ata jo vetëm që vizitojnë njëri-tjetrin për festa, por edhe pushimet i kalojnë së bashku. Mërgimi e Xhaferi, në kuadër të shoqatës “Nënë Tereza” në Zvicër, kanë realizuar bashkë shumë projekte humanitare duke ndihmuar familje të shumta me ndërtime shtëpish e veshmbathje.

“Ashtu siç bëjnë prijësit tanë fetarë duke uruar njëri tjetrin për festa, ashtu edhe ne duhet të urojmë pa pasur asnjë paragjykim”, shprehet nikoqiri. /albinfo.ch/

Shqiptarët, katolikë e myslimanë, festojnë bashkë Bajramin • RTK

Zurück
Oben