Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Wirtschaft Kosovos - Ekonomia e Kosovës - Economy of Kosovo

FloKrass

Dvoglavi orao
Germany to create 8 thousand new jobs in Kosovo

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.


GAZETAEXPRESS

Wednesday, 22 February 2017 17:53

Germany will continue supporting Kosovo, by investing in the field of alternative energy, producing more energy and create 8 thousand new jobs.
Kosovo Minister of European Integration, Mimoza Ahmeti, met on Wednesday German Ambassador to Kosovo, Angelika Viets. The German Ambassador said that her country will continue helping Kosovo. “Projects or investmnets are ongoing in developing the altenrative energy field. These projects will be implemented in various fields of Kosovo and will help Kosovo get more energy and generate around 8000 new jobs,” it is stated in a press release issued by Ahmeti’s Office.

According to the press release Ambassador Viets confirmed that Germany will continue supporting European perspective of Kosovo development of economic cooperation between the two countries. Minister Ahmeti thanked Ambassador Viets for the help she and her country are giving Kosovo and considers that Germany remains one of the key friends of Kosovo in the international area.

Germany to create 8 thousand new jobs in Kosovo - Latest news in Kosovo - GazetaExpress

Jepet pëlqimi për Parkun Industrial në Viti

auto_22budriga1487754240.jpg


Tani më është certifikuar Zona ekonomike e Vitisë, e cila lidh 5 komunat e rajonit të lindjes dhe shtrihet përgjatë magjistrales Ferizaj-Gjilan në fshatin Budrig.

Nënshkrimi i certifikimit të kësaj zone u bë nga ministrja e Tregtisë dhe Industrisë, Hykmete Bajrami dhe kryetari i komunës së Vitisë, Sokol Haliti, pas procedurave të kërkuara para këtij certifikimi.

Në vendimin e lëshuar për këtë zonë thuhet se Ministria e Tregtisë dhe Industrisë jep pëlqimin e themelimit të Zonës Ekonomike, respektivisht Parkut Industrial në Budrigë komuna e Vitisë, duke u bazuar në faktin se kriteret e parapara me legjislacionin në fuqi, janë plotësuar.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Jepet pëlqimi për Parkun Industrial në Viti - KOHA.net

Neue Industriezone entsteht in Budrig, Gemeinde Viti für den osten Kosovos. Dabei sollen die fünf umliegenden Gemeinden davon profitieren.
 

Anhänge

    Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.

IbishKajtazi

Furunkel am Arsch
Das ist echt genial, dass die das mit einem Budget von knapp unter 6000€ geschafft haben. Da sieht man was für Potentialle im Kosovo schlummern. Das mit der künstlichen Hand.
 

FloKrass

Dvoglavi orao
Birra “Prishtina” edhe në tregun Zviceran

ZVKM-02-780x439.jpg


Sheqer Ukaj, pronar i “Birra Prishtina”, tha se është ditë e veçantë që sot po niset ngarkesa e parë për eksport në tregun e Zvicrës.

“Kjo nënkupton se aktiviteti ynë ekonomik përveç tregut të Kosovës po shtrihet edhe jashtë kufijve dhe se kualiteti i birrës “Prishtina” është në nivelin e tregut jo vetëm vendor, por edhe të tregut evropian. Kjo është dëshmia e saktë se kualiteti dhe cilësia e produkteve të Kosovës dhe gjithë asaj që është “Made in Kosova” dita ditës po fiton besueshmëri dhe treg edhe jashtë vendit”, tha pronari Ukaj.

Birra ?Prishtina? edhe në tregun Zviceran - Telegrafi

Birra Prishtina jetzt auch auf dem Schweizer Markt erhältlich.

Shpallet kompania fituese për projektin “BOREA”: Muhaxheri thotë se Peja do t’i pranojë deri në 240 mijë turistë në vit


Tri javë pas përzgjedhjes së tre kompanive për t’i dorëzuar ofertat e tyre, sot është shpallur edhe kompania fituese e cila do ta ndërtoj Qendrën Turistike “Borea”. Kryetari i Komunës së Pejës, Gazmend Muhaxheri, ka konfirmuar për Telegrafin, se konsorciumi italiano – slloven ‘Leitner AG SPA & FILAV SA’, është shpallur fitues.

Ai ka thënë se pas një pune të gjatë, sot është bërë përzgjedhja e operatorit, i cili do ta ndërtoj Qendrën Turistike “Borea”.

Muhaxheri në një intervistë për Telegrafin ka theksuar se projekti duhet të kalojë në Komisionin ndërministror, i cili jep dritën jeshile që të nënshkruhet kontrata për ekzekutimin e punëve për ndërtimin e BOREA-s.

“Është bërë publikimi i kompanisë fituese, në njërën prej gazetave të përditshme. Tash e kemi edhe kohën e ankesave – që zgjatë prej 10 ditësh”, ka theksuar ai.

Muhaxheri ka thënë se ëndrra e kamotshme e qytetarëve të Pejës, po bëhet realitet, duke shtuar se “ka qenë një dëshirë e madhe e gjeneratave të mëhershme që të realizohet ky atraksion turistik”.

“Falë rrethanave që kane qenë atëbotë nuk është ekzekutuar, ndonëse i posedon shtigjet më të mira të skijimit”, ka thënë ai.

Më tutje i pari i Pejës, ka thënë se efektet ekonomike që do t’i prodhojë BOREA, do të jenë të shumëanshme.
“Ne kemi bërë studimin e fizibilitetit, master planin, besojmë se do te jetë një qendër që do të ndikoj në hapjen e vendeve të punës, në zhvillimin e bujqësisë, turizmit, hotelerisë dhe fushave tjera”, ka theksuar Muhaxheri.

Sipas tij ndërtimi i projektit duhet të zgjasë nga 20 deri në 24 muaj, ku njëra prej kritereve ka qenë koha e ndërtimit të Qendrës.

“Investimi do të jetë 54 milionë euro, dhe do të ndërtohet në dy vite. Në vitin e parë do të ndërtohet teleferiku me 68 kabina dhe një skilift. Derisa, vitin tjetër shtohen edhe dy skilifta, ku kapaciteti i plotë do të jetë 20 kilometra shtigje të skijimit, që i përmbushin të gjitha kriteret që i kërkojnë skiatorët”, ka shtuar Muhaxheri.

Ajo që e bën unike BOREA-n, sipas të parit të Pejës, është se është qendra e vetme – jo vetëm në rajon, por edhe ne Evropë – që është kaq afër një qendre të madhe urbane, “dhe mundësia që brenda një kohë të shkurtër të arrihet prej lartësisë mbidetare 500 deri në 2400 metra”.

“Mendoj se kjo Qendër do të ndikoj drejtpërdrejt në turizëm dhe hotelieri. Ndikimi do të jetë edhe në bujqësi, dhe do të ketë njerëz që do të punësohen në menaxhimin e kësaj qendre. Fuqia më e lirë punëtore do të ndikoj që të punësohen me shumë njerëz. BOREA do të jetë disponim të qytetarëve për katër stinë. Nga studimi i fizibilitetit është paraparë që brenda vitit 240 mijë vizitorë ta vizitojnë qytetin. Por, besojmë se do të kalohet kjo shifër, dhe projekti do t’i ndihmojë edhe pjesëve tjera në zhvillimin e turizmit. Do të ndikoj në zhvillimin e turizmit në Bjeshkët e Rugovës, ne qytet brenda dhe në komunat afër”, ka shtuar Muhaxheri.

I pari i Pejës, nuk ka lënë pa përmendur edhe projekte tjera të realizuara nga ai dhe stafi i tij, që lidhen direkt ose indirekt me turizmin.

Ai ka thënë se “ne kemi ndërtuar siç dihet dy Via Ferrata”, duke shtuar se këtë vit do të ndërtohet Via Ferrata e tretë, e cila do të jetë edhe më e gjatë.

“Ideja është që turisti që e viziton Pejën të qëndrojë dy ose tri dite duke parë atraksione. Më pas e kemi Zip Line më i madh në Ballkan. Do të ndërtojmë edhe një Zip Line në qytet, i cili është më i vogël se aktuali. Më pas duhet ta përmendim shpellën e Radavcit si pjesë turistike. Në anën tjetër, paraglajdi me motor – shumë shpejt do të bëhet, e që do t’i bartë dy persona. Më pas atraksioni i ri për qytetin e Pejës, është Parku i Aventurave, që brenda pak ditësh do të bëhet funksional. Peja po bëhet atraksion jo vetëm për qytetarët e Kosovës, por edhe të vendeve të rajonit”, ka theksuar Muhaxheri.

I pari i Pejës, ka treguar edhe për një varg projektesh në infrastrukturë, që janë duke u ndërtuar ose që priten të ndërtohen në qytetin e Pejës, të cilat do ta ndihmojnë turizmin në qytet.

Muhaxheri ka thënë se Peja është kthyer në një punishte, duke treguar ndër të tjera edhe për ndërtimin e disa bulevardeve, impianteve të ujërave të zeza, etj

Italienisch-slowenisches Konsortium gewinnt Ausschreibung für das Projekt BOREA, durch welches ein neues Winterresportresort in den Bergen von Peja entstehen soll. Das Projekt umfasst ein Investitionsvolumen von 54 Millionen Euro und soll jährlich bis zu 240 000 Besucher locken.

Shpallet kompania fituese për projektin ?BOREA?: Muhaxheri thotë se Peja do t?i pranojë deri në 240 mijë turistë në vit - Telegrafi

https://youtu.be/yyv2kHm2zDk

In Drenas entsteht eine neue Schuhfabrik.

Edhe një investim tjetër...

Mabetexi vazhdon ndertimin e fabrikës së këpurdhave "Iringi" në Lipjan, teknologji e Koresë së jugut. Ndertimi po ec me hapa të shpejtë. Këtu investohën mbi 7 milion euro. Kjo fabrikë do të prodhojë mbi 6000 kg në ditë. I gjithë kapaciteti është planifikuar për eksport. Kjo fabrikë do të punsojë qindra puntorë që nga fillimi i vitit të ardhëshem.

iL50yC7


2vuR9E7

Großunternehmer Bexhet Pacolli investiert 7 mio Euro in neuet Pilzfabrik mit einer Produktionskapazität von 6 Tonnen/Tag. Der Export ist für Südkorea vorgesehen.

Kosova në vitin 2016 ka eksportuar 1,038 miliardë euro shërbime

Sipas “Raportit për Tregtinë në Shërbime - Bilanci Tregtar 2016,” përgatitur nga Ministria e Tregtisë dhe Industrisë dhe të dhënave nga Agjencia e Statistikave të Kosovës rezulton se tregtia në shërbime në Kosovë për vitin 2016 ka arritur në total prej 1,498 miliard euro.
Nga kjo shumë, eksporti i shërbimeve ishte 1,038 miliard euro, ndërsa importi arriti shumën prej 460 milion eurove.

Ministrja e Tregtisë dhe Industrisë, Hykmete Bajrami, ka njoftuar se Kosova ka shënuar përparime në fushën e eksporteve.

"Kjo tregon se vendi ynë ka shënuar një bilanc tregtar pozitiv prej 579 milionë eurove", ka treguar Bajrami.

Në vitin 2015, eksporti i përgjithshëm në tregtimin ndërkombëtar të shërbimeve ishte 887 milionë euro, përderisa importi ishte 467 milionë euro.

"Viti 2016 shënoi një trend mjaft pozitiv të rritjes së eksportit të shërbimeve me 151 milionë euro më shumë të hyra ose 17% me shumë se sa në vitin 2015", shkruan Hykmete Bajrami, Ministre e Tregtisë dhe Industrisë

Kosova në vitin 2016 ka eksportuar 1,038 miliardë euro shërbime - GazetaExpress

Kosovo verzeichnet einen Zuwachs von 17% bzw 151 000 000 Euro im Dienstleistungssektor. Das Gesamthandelsvolumen im Dienstleistungssektor für das Jahr 2016 betrug 1.498 miliarden Euro, davon sind 1.038 miliarden sind Exporte, 460 milionen Importe.
 

Anhänge

    Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.

FloKrass

Dvoglavi orao
Erster größerer Windpark mit einer Kapazität von 32,5 MW entsteht in den Bergen zwischen Prishtina und Gjilan, genauer in der Gemeinde Kamenica. Damit wird das die erste Gemeinde im Kosovo sein, die vollständig durch erneuerbare Energien versorgt wird.

Die ersten Teile wurden heute vom Hafen Durres geliefert. Für den Transport wurde ein kroatisches Unternehmen beauftragt.

Weitere Windparks sollen laut Regierung folgen.

https://youtu.be/L8WmG7cKbig

ki13.jpg


ki15.jpg


ki16.jpg


ki212.jpg


ki7.jpg


ki8.jpg


ki17.jpg


ki19.jpg


ki20.jpg


ki18.jpg


kika1.jpg


kika2.jpg


kika5.jpg


kika8.jpg
 

Toruko-jin

Gesperrt
Ich hoffte auf mehr Autobahnprojekte aber Windparks sind auch nicht verkehrt. :glasses7:

Hoffen wir, dass sie nicht sukzessiv abgetragen werden
 
Wieso man für den Transport der Teile ein kroatisches Unternehmen beauftragen musste und das nicht jemanden aus den eigenen Reihen hat machen lassen, ist mir ein Rätsel. Aber seis drum.

Laut ekapija.com hat den oben erwähnten Windpark die Türkei gebaut. Falimenderit Turqi! Mein Uropa würde mich lynchen, aber ich finde es schön, dass die Türkei in letzter Zeit viel auch in solche Projekte investiert. Sie haben halt die Technik, wir nicht. Dass dies auch seine Preise hat, ist mir klar. Die Türken haben das Urproblem, dass viele wichtige Stellen in ihrem Land von religiösen Fanatikern und erzkonservativen Mongos besetzt sind. Gepaart mit tiefer Korruption hemmt das die Entwicklung, den Fortschritt und die Forschung. Aber seis drum.

Aber bitte eine Zusammenarbeit nur auf einer säkularen Ebene und ohne diesen Antisemitismus. Kush esht shqiptar patriot e vertet e din qe i kemi jud edhe israel shokt shume te mira.

Teil 2: Die Israelis planen ein neues Windkraftwerk in Kosova. Die Rechte hat sich das Unternehmen enlight renewable energy gekauft. Genehmigungen wurden bereits erteilt. Die Leistung soll 105 (!!) MW betragen. Baubeginn ist nächstes Jahr, Produktionsbeginn soll bereits 2020 sein. Hat da jemand albanische Quellen?

https://www.ekapija.com/de/news/206...itten-windpark-auf-balkan-investition-im-wert

Die Quellenbetreiber sind serbische Diasporaautoren. Topkek.

Wisst ihr, was saugeil wäre, was mir seit Wochen durch den Kopf schwirrt? Der Bau einer Ubahn. Überlegt mal, was für Vorteile das hätte. Man könnte die Großstädte miteinander verbinden. Die Universitäten in Prishtina wären für alle Schüler erreichbar. Der Transport von Gütern und Menschen würde eine ganz neue Qualität erreichen. Schaut auch mal eine KS-Karte mit der Lage der Großstädte an. Eine Art Rumudhak, das bietet sich doch an. Es würde den im Sommer heillos überfüllten Verkehr stark entlasten. Vielleicht steckt man Erdogan diese Idee mal zu. So wie der drauf ist, wer weiß, gibt der das in Auftrag haha. Auch die Isrealis könnten so ein Projekt realisieren.
 

FloKrass

Dvoglavi orao
Teil 2: Die Israelis planen ein neues Windkraftwerk in Kosova. Die Rechte hat sich das Unternehmen enlight renewable energy gekauft. Genehmigungen wurden bereits erteilt. Die Leistung soll 105 (!!) MW betragen. Baubeginn ist nächstes Jahr, Produktionsbeginn soll bereits 2020 sein. Hat da jemand albanische Quellen?

https://www.ekapija.com/de/news/206...itten-windpark-auf-balkan-investition-im-wert

KOSTT, SOWI sign agreement on grid connection for Selaci wind farmKosovo’s* transmission system operator (TSO) KOSTT and SOWI have signed an agreement on connecting the Selaci 1, 2 and 3 wind farm to the power grid of Kosovo*.
The connection agreement was signed by KOSTT CEO Ilir Shala and SOWI CEO in Kosovo* Ilir Grapci, KOSTT said in a statement.

Following the review of the application by KOSTT and the signing of the connection agreement, the Selaci 1, 2 and 3 wind farm will be built in the northern part of Bajgora, according to the KOSTT press release.

The 105 MW wind farm is expected to be online in 2020, the press release reads.

According to SOWI’s website, SOWI Kosovo L.L.C is a Kosovo-German joint venture that serves as a platform of local and international experts in the field of renewable energy and business development.

Hier auch eine Karte der geplanten Windparks. In den nächsten Jahren sollen im ganzen Kosovo solche Windkraftanlagen mit insgesamt mehr als 200 Megawatt gebaut werden

SzT4fqQ.jpg


Wie du schon sagtest, der Bau der nächsten Anlage soll nächstes Jahr beginnen und 2020 in Betrieb gehen.

Ps. Das Windkraftwerk in Kamenice hat nicht die "Türkei" oder "die Türken" gebaut. Sondern es sind auch türkische Investoren an dem Bau beteiligt (neben kosovarischen Investoren). Wieso du also den "Türken" für ein gewinnbringendes Unternehmen danken musst, ist mir rätselhaft.

Und ein kroatisches Unternehmen wrurde deshalb mit dem Transport beauftragt, weil dies ein Schwertransport war und besondere logistische Herausforderungen darstellt für die noch kein Unternehmen im Kosovo in der Lage ist vorzunehmen.
 

FloKrass

Dvoglavi orao
Im Kosovo entsteht derzeit die größte Fabrik zur Herstellung von Fertighäusern. Dem kosovarischen Investor BP-Home zufolge soll das die größte Fabrik in Europa für die Herstellung von Fertighäusern sein. Sie erstreckt sich auf einer Fläche von 140.000 qm2, und einer Fabrikfläche von 40.000 qm2 sowie Büros auf einer Fläche von 5700qm2. Sie hat eine Kapazität zur Herstellung von bis zu 1000 Häuern pro Schicht. Der gesamte Export ist für die EU und den USA vorgesehen. Das erste Fertighaus soll die Produktion im April/Mai 2019 die Produktion verlassen.


aaa.png


a.png


a1.png


a2.png


aa.png


Die Bauarbeiten, etwas ältere Bilder:

fdsfgsdf.png


fghh.png


tfhfg.png


sdf.png


ghjfgh.png


fgh.png


gdfhgfd.png
 

Doganori

Shqiptar
Land
Kosovo
Im Kosovo entsteht derzeit die größte Fabrik zur Herstellung von Fertighäusern. Dem kosovarischen Investor BP-Home zufolge soll das die größte Fabrik in Europa für die Herstellung von Fertighäusern sein. Sie erstreckt sich auf einer Fläche von 140.000 qm2, und einer Fabrikfläche von 40.000 qm2 sowie Büros auf einer Fläche von 5700qm2. Sie hat eine Kapazität zur Herstellung von bis zu 1000 Häuern pro Schicht. Der gesamte Export ist für die EU und den USA vorgesehen. Das erste Fertighaus soll die Produktion im April/Mai 2019 die Produktion verlassen.

In welcher Stadt entsteht diese Fabrik? Konnte das an den Fotos nicht wirklich erkennen
 
Oben