Estonija - BiH: Šansa generacije
Utakmicu pretposljednjeg kola grupe 5 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine, Bosna i Hercegovina igra protiv Estonije u Talinu 10. oktobra u 18 sati.
Da, ovo je sudbonosna utakmica i velika šansa: ukoliko Ćirine trupe ostvare pobjedu, onda bi plasman u baraž i definitivno bio rješen. Ono što raduje i ohrabruje pred vrlo bitnu utakmice jeste sjajna forma naših vedeta: Edin Džeko blista u Bundesligi i Ligi prvaka, Vedad Ibišević se vratio na golgetersku scenu, Zvjezdan Misimović je drugi strijelac Njemačke, dok Emir Spahić, Sejad Salihović i ostali naši asovi u svojim klubovima predstavljaju važne karike i igraju u odličnoj formi.
Kao i skoro svaki put do sada, selektor Blažević suočava se i sa problemima. Nedostajat će nam kažnjeni Lyonov dragulj Miralem Pjanić i sjajni golman Nemanja Supić, ali i bez njih dvojice, pred našim nacionalnim timom je imperativ pobjede.
Imala je reprezentacija Bosne i Hercegovine još utakmica s predznakom biti ili ne biti, ali ova je možda i najvažnija. Jer, ovo je šansa generacije, jedna odlične grupe igrača koja je maestralno odigrala dosadašnji tok kvalifikacija, u možda najtežoj grupi do sada.
Selektor Miroslav Ćiro Blažević proteklih dana na pripremama je imao najviše problema zbog toga kako će psihološki pripremiti ekipu, jer nakon dešavanja u Širokom Brijegu, Estonija je pala u drugi plan.
- Mislim da smo igrače psihološki vratili. Bilo je teško. Najviše sam razmišljao o tom tragičnom događaju, ali eto nekako smo uspjeli zbiti redove. Nema dileme da su moje igrači pod velikim pritiskom što je sasvim normalno, ali ovo je jedna specifična situacija u kojoj mnogi od mojih fudbalera nisu bili. Znam da je jedno sigurno: moji sinovi će u Talinu biti pravi. Estoniju moramo pobjediti i druge nam nema – rekao je Ćiro Blažević.
U prvoj utakmici na Bilinom polju Estonci su torpedovani sa 7:0. Bila je to veličanstvena noć naših momaka. Ipak, ako se uzme u obzir da je prije dva mjeseca dana u Talinu Brazil jedva izvukao 0:1, a s Turcima 0:0, onda treba biti jako oprezan.
Navijači našeg nacionalnog tima najavili su dolazak u Talin i veliku podršku s tribina. Jasno je zbog čega svi koji vole ovu reprezentaciju i Bosnu i Hercegovinu kao državu jedva čekaju susret na A.Le Coq stadionu u Talinu.
Uvodna emisija sat vremena uoči utakmice Estonija – Bosna i Hercegovine ekskluzivno se emituje u programu naše televizije sa stadiona Ale kok Arena u Talinu. Studio Hayat TV-a bit će na stadionu u Talinu, a u subotu od 17 sati naši reporteri sa lica mjesta pripremit će priloge o atmosferi unutar našeg tabora, o Estoniji, o gradu Talinu, a naši gledaoci će imati prilike da vide reakcije selektora i naših reprezentativaca uoči najvažnije utakmice naše državne selekcije.
Estonija - Bosna i Hercegovina