Die Berichterstattung über die Vergabe der Götterspiele in der Presse der Heimat der Spiele (Ta Nea):
-
Στο Ρίο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016
Έχασε το «χρυσό» ο Ομπάμα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009
Το Ρίο ντε Τζανέιρο θα γίνει η πρώτη πόλη της Νότιας Αμερικής στην ιστορία που θα φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πόλη της Βραζιλίας επιλέχθηκε απόψε στην Κοπεγχάγη να διοργανώσει τους Αγώνες του 2016, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Ζακ Ρογκ, προκαλώντας πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη Βραζιλία.
«Η Νότια Αμερική είναι μια ήπειρος που ποτέ δεν πήρε τους Αγώνες», είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα. «Είναι ώρα να κάνουμε κάτι γι’αυτό». Ο Λούλα εισακούστηκε.
Η Μαδρίτη ήταν η πόλη που έφτασε στον τρίτο και τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας. Απορρίφθηκε, παρά την συναισθηματική έκκληση του πρώην προέδρου της ΔΟΕ, Ισπανού, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ: «Αγαπητοί συνάδελφοι, ξέρω ότι ειμαι πολύ κοντά στο τέλος της ζωής μου» απευθύνθηκε στους «αθανάτους». «Όπως ξέρετε, είμαι 89 ετών. Να σας ζητήσω να σκεφτείτε να μας κάνετε την τιμή και να αναλάβουμε το καθήκον να διοργανώσουμε τους Αγώνες το 2016;»
Έχασε το «χρυσό» ο Ομπάμα
Κατά την δεύτερη ψηφοφορία αποκλείστηκε το Τόκιο, αμέσως μετά το Σικάγο. Το Σικάγο, παρά την άνευ προηγουμένου υποστήριξη από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αποκλείστηκε από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία. Ο Ομπάμα είχε στείλει στην Δανία την σύζυγό του, Μισέλ, η οποία προσπαθούσε επί δύο μέρες να αποσπάσει την υποστήριξη όσο περισσότερων μελών της ΔΟΕ ήταν δυνατό και πήγε και ο ίδιος για μερικές ώρες στην Κοπεγχάγη για να στηρίξει την διεκδίκηση των Αγώνων από την πόλη του.
Η ανακοίνωση του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ ότι αποκλείστηκε το Σικάγο-και μάλιστα τόσο γρήγορα- προκάλεσε σοκ στην αμερικανική επιτροπή διεκδίκησης. Ίσως η ίδια η παρουσία του Αμερικανού προέδρου στην Κοπεγχάγη- πρώτη φορά εν ενεργεία πρόεδρος των Ην.Πολιτειών απευθύνεται στη σύνοδο της ΔΟΕ-να λειτούργησε εναντίον της υποψηφιότητας του Σικάγο, επισήμανε το πρώην μέλος της ΔΟΕ Κάι Χολμ. «Ίσως σε κάποια μέλη της ΔΟΕ να φάνηκε σαν έλλειψη σεβασμού»
-
TA NEA On-line - ??? ??? ?? ?????????? ?????? ??? 2016