Kozarčanin
Gesperrt
ich bezweifel das er unser neuer trainer wird, bin auch gegen ihn.
ich bin für einen jüngeren trainer.
der jelic nachfolger wünscht sich amar osim oder safet susic.
Čeko želi Amara Osima ili Sušića
Nakon istorijskih odluka, kako ih je nazvao član Predsjedništva N/FS BiH Sulejman Čolaković, Izvršnog odbora bh. kuće nogometa naša nogometna selekcija ostala je bez selektora A tima, zatim U21 i U19 selekcije, te malonogometne reprezentacije.
Također, ostalo je upražnjeno mjesto direktora reprezentativnih selekcija. Dosadašnji direktor Ahmet Pašalić je nakon devet godina ponudio ostavku, koja je jednoglasno prihvaćena. Nakon njega, saznajemo, ova funkcija vjerovatno više neće ni postojati u N/FS BiH, što će se, pak, naknadno odlučiti.
Prijedlozi kandidata
Ipak, ono što je u ovom trenutku važnije je izbor selektora, koji se ovaj put neće birati konkursom, već će članovi Predsjedništva Iljo Dominković, Bogdan Čeko i Sulejman Čolaković predložiti nekoliko kandidata Izvršnom odboru, koji će na sjednici zakazanoj za 28. decembar odlučiti o nasljednicima Muzurovića, Nikića, Kneževića i Ćorluke.
Sad ćemo razgovarati sa svim kandidatima koji žele biti selektori, pa ćemo izaći sa imenima kandidata pred IO, kaže Čolaković, koji nema svoj prijedlog za selektora BiH, ali je želio nešto reći o sjednici IO.
Do sada smo tek neke periferne odluke donosili jednoglasno, a ovo je prvi put da se o ovako bitnim stvarima svi složimo. Moram reći, Pašalić je načinio veliko djelo svojom ostavkom. To je u tom trenutku bilo zaista jedino afirmativno. Podnio je ostavku na mjesto direktora i ona je jednoglasno prihvaćena, ako će biti selektor, tek ćemo vidjeti. Mora se raditi transparentno, mnogi se nude, ali neće onda da rade za bosansku platu, već traže 100.000 eura. Vidjećemo, kaže Čolaković.
Za razliku od njega, Bogdan Čeko je bio malo otvoreniji:
Sjednica je bila izuzetno teška, kao uostalom i svaka kada se raspravlja o sudbini ljudi. Kandidati? Moja želja je da Izvršnom odboru ponudimo desetak imena, a ja lično preferiram nekog mlađeg kandidata, koji ima profi licencu i koji će biti rješenje na duže staze. Nešto slično što Hrvatska ima u Slavenu Biliću, kaže Čeko i nastavlja: Neću insistirati da se selektor zove ovako ili onako. Sasvim je nebitno iz kojeg će naroda biti, ali mora biti najbolje rješenje. Bitan je kvalitet, a mi imamo dovoljno momaka koji mogu biti selektori. Postoje i neke varijante da na kormilo dođe stranac, ali ja nisam za to. Mi smo siromašan savez i ne bismo mogli podnijeti financijski taj izazov. Naravno, volio bih da imamo više vremena za razgovore i donošenje odluke, ali za dva tri dana ćemo imati malo jasniju situaciju.
Mladi i perspektivni
Čeki smo nabrojali nekoliko kandidata koji spadaju u njegovo viđenje mlađih i perspektivnih: Plišek, Baždarević, Hadžibegić, Osim...
Plišek nije moj izbor i mislim da on ne bi bio dobar selektor. Pratio sam njegov rad u Željezničaru i ne bih glasao za njega. Mana Mehmeda Baždarevića je što se stalno nalazi u krugu kandidata za selektora, baš kao i Faruk Hadžibegić. Ima tu i Safet Sušić, zašto ne bi bio on!? Ne eksponira se previše, a sjajan je stručnjak ili, recimo, Amar Osim. On je tip mog trenera, kazao je za Oslobođenje Bogdan Čeko, član Predsjedništva N/FS BiH.