Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Zmajevi

Warum sollten sie das machen? Das sind Menschen welche für den Sport gelebt haben und heute noch dafür leben.
Die Leute welche wir zur Zeit im Verband haben, sind einfach Geschäftsleute(Betrüger, Kriminelle) welchen unsere Nationalmannschaft egal ist.

Das z.B. Meho Kodro in den Verband geht und Geld klaut ist so Wahrscheinlich wie wenn der israelische Präsident den Holocaust leugnen würde. Einfach unmöglich. Früher geht die Welt unter als das diese Leute Geld vom Verband klauen. Das sind aufrichtige - intelligente Menschen, im Gegensatz zu denen in unserem Verband jetzt.
Ich hoffe es stimmt was du sagst,denn man kann sich leicht von einem Menschen enttäuschen.

Emir Preldžić: Ako ne mogu igrati za BiH, onda neću ni za koga drugog
Autor E. JESENKOVIĆ 2011-04-01 15:57:00

Emir Preldžić

Vašington mi je nudio ugovor u NBA, ali sam odlučio ostati u Feneru, kaže zvijezda turskog prvaka

Svake godine javi se nova nada da bismo Emira Preldžića mogli napokon vidjeti u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Momak u čiji smo se potencijal uvjerili tek kada se iz juniora zeničkog Čelika otisnuo u ljubljanski Slovan, a poslije i u mladu reprezentaciju Slovenije, također priželjkuje povratak u dres svoje domovine.

Razočarenje u Euroligi

No, nakon što je prije dvije godine dobio odbijenicu Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), skoro da je prestao vjerovati u pozitivan rasplet. Slovenija nije pristala na zahtjev našeg Saveza, jednako kao što je prošle godine negativan odgovor stigao i Turskoj, u čijem prvenstvu 23-godišnji košarkaš blista u dresu prvaka Fenerbahče Ulkera.

- Ako ostane trenutna situacija, vjerovatno neću igrati ni za jednu reprezentaciju. Kada već ne mogu ispuniti san i obući dres BiH, onda je bolje posvetiti se samo klubu - kaže Preldžić te dodaje da bi bio najradosniji kada bi KSBiH uspio pronaći formulu koja bi ga vratila pod bh. okrilje.

Do tada, pokušat će postići što više s ekipom koja je tokom sezone bila ozbiljan kandidat za samu završnicu Eurolige.

- Zaista smo igrali sjajno, dobili Barcelonu, Olimpijakos, Montepaski, Valensiju... No, povrede su doprinijele da ispadnemo već u top 16 iako smo tu fazu otvorili sa tri uzastopne pobjede - objašnjava Preldžić.

Domaći trofeji

Bh. trio u Feneru (pored Preldžića, tu su još menadžer Damir Mršić i pomoćni trener Samir Selesković) utjehu zbog toga traži u domaćim trofejima. Jedan su već osvojili (Kup Turske, Preldžić najbolji akter finala sa 35 poena protiv Bešiktaša), dok su na dobrom putu da odbrane i drugi (vode u Prvenstvu).

- Vjerujemo u titulu mada je turska liga prilično jaka, sigurno među pet-šest najboljih u Evropi. Naš dugo godina najveći rival Efes Pilsen ove sezone igra nešto slabije pa nam možda veća opasnost prijeti od Galatasaraja, a tu je i Bešiktaš - kaže Preldžić.

Nedavno je ugovor s divom iz Istanbula produžio na tri godine uz opciju da nakon druge može otići u NBA. Prethodno je otklonio mogućnost odlaska preko okeana iako ne krije da mu je želja da se okuša i u najjačoj svjetskoj ligi, među američkim profesionalcima.

- Vašington vizardsi polažu NBA prava na mene. Prate me, prošle godine nudili su mi ugovor, ove me, također, zovu... No, još nisam spreman za taj korak. Jednog dana vjerovatno ću se odlučiti i na tu avanturu, da vidim gdje je moje mjesto u toj konkurenciji - izjavio je Preldžić.

Ostvario tripl-dabl

Preldžić važi za jednog od najvećih univerzalaca u evropskoj košarci, koji je sposoban pokrivati četiri pozicije. O njegovoj svestranoj igri dovoljno govori to što je 20. marta zabilježio tripl-dabl u meču protiv Olina (10 poena, 10 asistencija, 15 skokova), kao tek drugi igrač kojem je to uspjelo u historiji turskog prvenstva.

- Ako bih mogao birati, igrao bih trojku. Trener me zna postaviti i na jedinicu, a trenutno igram četvorku - kaže Preldžić (206 centimetara).

Boša trener godine

Preldžić je ostao u kontaktu s Bogdanom Tanjevićem, koji ga je prije četiri godine i doveo u Fener iz Slovana.

- Boša je od ove sezone angažiran u Italiji, ali često boravi u Turskoj. Bio je ovdje nedavno, kada mu je uručena nagrada za trenera godine - kaže Preldžić o našem proslavljenom stručnjaku koji je 2010. s Turskom osvojio svjetsko srebro.

Dnevni Avaz - Emir Preld?i?: Ako ne mogu igrati za BiH, onda ne?u ni za koga drugog

Slovenci gibt uns unseren Emir Preldzic :)

"ESPN" brani BiH od napada FIFA i UEFA: Da li bi suniti, šiiti i Kurdi u Iraku izabrali jednog lidera?

thumbnail.php

24SI - Kolumnista ESPN-a, Leander Schaerlaeckens, otvoreno je kritikovao UEFA i FIFA zbog sankcija upućenih Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine.

Američki sportski novinar u komentaru ESPN-a o sankcijama protiv N/FS BiH žestoko se obrušio na Svjetsku i Evropsku fudbalsku federaciju (FIFA i UEFA) rekavši da su te dvije kuće "licemjerne i očigledno ne znaju kako svijet funkcioniše".

"Jasno mi je da je postojanje pravila važno, ali u ovom slučaju trebalo je pokazati malo više razumijevanja. I djeca znaju da se mora doći do kompromisa i to je nešto što se u BiH mora postići".

Schaerlaeckens smatra da je prirodno što se tri strane u BiH nisu mogle dogovoriti o Statutu koji će podrazumijevati jednog predsjednika Saveza, prenosi "Mondo".

"Da li biste od sunita, šiita i Kurda u Iraku tražili da izaberu jednog lidera?"

Sportski novinar ESPN-a je naglasio da UEFA i FIFA primjenjuju dvostruke standarde.

"Upečatljivo je kako UEFA i FIFA brzo reaguju kad se neko usudi da ode i samo pola koraka van postavljenih granica. Posebno ako se uzme u obzir da se i same organizacije susreću sa velikim problemima kao što su transparentnost, korupcija, tehnologija... I ranije sam pisao o licemjerju FIFA kad su u pitanju sport i politika, a sada toj listi možemo dodati i potpuno nepoznavanje načina na koji svijet funkcioniše", konstatovao je Schaerlaeckens.

24sata.info - "ESPN" brani BiH od napada FIFA i UEFA: Da li bi suniti,

Osim soll das zerstrittene Bosnien einen

Bosnien hat drei Fußball-Präsidenten. Für FIFA und UEFA zu viel: Ausschluss. Jetzt wünschen sich viele Ivica Osim als Retter.
osim.jpg
Foto © GEPA

Das Ultimatum, das der Fußball-Weltverband und der europäische Fußballverband an Bosnien gestellt hatten, war klar und eindeutig: Bis Ende März müssen die Statuten geändert werden und nur noch ein Präsident darf den Verband anführen. Der Hintergrund: Bosniens Verband funktioniert nach demselben Rotationsprinzip wie der Staat: Die drei Staatsvölker - Bosnier (Muslime), Serben und Kroaten - stellen je einen Vertreter, das Trio wechselt sich während einer Funktionsperiode an der Spitze ab. Ganz so, wie es das Dayton-Abkommen 1995 vorschlug; keine Gruppe sollte sich übergangen fühlen.

FIFA und UEFA war dieses Konstrukt ein Dorn im Auge. Ein starker Mann sollte her, zumindest im Fußball. Bis 31. März sollte der Verband Abhilfe schaffen und die Statuten ändern, lautete das Ultimatum. Doch statt einer Einigung gab es bei der Verbandstagung nur Streit zwischen den drei Gruppierungen. Vor allem die Serben, die politisch ohnehin auf eine Teilung des Staates aus sind - sich lieber als eigenen, serbischen Staat sehen - legten sich quer; für sie sind Gemeinsamkeiten aller Art kein Thema. Die Politik im Interesse der eigenen Volksgruppe hat gesiegt, Eigenständigkeit geht vor. Im Leben wie im Sport. Und keiner dachte wohl, dass tatsächlich Konsequenzen folgen würden. Die kamen: FIFA und UEFA schlossen den Verband aus. Die Folge: Bosnien, derzeit mit einem Spiel weniger nur einen Punkt hinter den zweitplatzierten Weißrussen Vierter der EM-Qualifikationsgruppe D, wurde suspendiert. Das Team wie auch alle Vereine dürfen damit bei internationalen Bewerben nicht mehr mitspielen.
Osim, der Retter?

Für Samir Muratovic, bosnischer Teamspieler beim SK Sturm, kein überraschender Schritt - und auch kein falscher. "Es sind Leute am Ruder, die keine Ahnung vom Fußball haben, die nur Politik machen, alles nur aus Eigeninteresse", sagt er. Dabei sei das Fußball-Nationalteam praktisch die einzig einende Komponente des jungen Staates: "99 Prozent halten zum Team, weil wir sonst nichts haben." Doch Muratovic weiß, wer helfen könnte: Ivica Osim. Der Ex-Sturm-Trainer war schon Trainer des letzten jugoslawischen Teams und immer ein Verfechter der Gemeinsamkeit. "Er ist eine Legende, wenn er kommt, würden auch viele Alt-Fußballer helfen und mitarbeiten."
"Zu viel Politik"

Ivica Osim ist derzeit in Bosnien, in Sarajevo. Doch in der ersten Reaktion winkt er ab: "Ich glaube nicht, dass ich Präsident werde", sagte er, "weil ich nicht glaube, dass die drei jetzigen Präsidenten gehen werden." Doch hätten FIFA und UEFA mit dem Ausschluss "korrekt gehandelt", sagt er: "Drei Präsidenten sind einfach zu viel. Aber keiner wird seine Privilegien aufgeben wollen."
Der 69-Jährige, der nach einem Schlaganfall nach wie vor in Therapie ist, weiß: "Für das Team steht viel auf dem Spiel. Wir haben gute Chancen in der EM-Qualifikation. Aber es ist viel zu viel Politik im Fußball." Die Zeit drängt, bis zum 3. Juni sollte eine Lösung gefunden werden, denn da sollte Bosnien-Herzegovina in Rumänien spielen.
Samir Muratovic seufzt ob des Gedankens an eine vergebene Chance. Und sagt: "Wir haben ohnehin schon so viele Jahre verloren. Wenn es jetzt noch zwei mehr sind, wird der bosnische Fußball das auch überleben."

Osim soll das zerstrittene Bosnien einen > Kleine Zeitung

FIFA i UEFA uvode prinudnu upravu: N/FS BiH od 5. aprila vode Srbin, Slovenac i Danac?!

24SI - FIFA i UEFA uvode prinudnu upravu za Fudbalski savez BiH na čijem čelu će biti jedan od trojice kandidata - Alan Hanson, Rudi Zavrl i Dušan Maravić.

Poslije 1. aprila, kada su Evropska i Svjetska fudbalska federacija uvele sankcije Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine zbog neusvajanja novog statuta, trebalo bi da uskoro bude formirana prinudna uprava u Savezu.

Kao prvi čovjek Komiteta za normalizaciju FS BiH pominje se danski policajac i predsjednik N/FS Danske Alan Hansen, inače član Izvršnog odbora UEFA. Pored njega, u istom tijelu bili bi Slovenac Rudi Zavrl i Srbin Dušan Maravić koji uživaju ogromno povjerenje organizacije iz Niona.

Ova prinudna uprava bi trebala do maja da riješi probleme fudbala u BiH kako bi UEFA i FIFA skinula sankcije za nastupe reprezentacije BiH i klubova na međunarodnoj sceni, što je potvrdio i sam Marsel Benc, direktor Sportsko-pravnog odjeljenja UEFA, prenosi Mondo.

Slično razmišlja i Dušan Maravić jedan od kandidata za prinudnu upravu, koji je "Glasu Srpske" potvrdio da i prvi čovjek UEFA Mišel Platini želi da Zmajevi i klubovi budu neoštećeni ovim sankcijama.

- Bio sam na posljednjem Kongresu UEFA u Parizu kao počasni doživotni član kada je Platini dobio drugi mandat. On je čovjek fudbala i podređen je igri. I on bi volio da se igra, da igrači ne budu oštećeni. Tragaće se za rješenjem da svi budu zadovoljni i da se klubovi i reprezentacija vrate na međunarodnu scenu - rekao je Maravić.

Prema njegovim riječima, sve će biti riješeno do maja.

- Sigurno je da će reprezentacija nastaviti kvalifikacije, a klubovi igrati Evropu. Da bude drugačije to nikome ne bi odgovaralo. To je odluka protiv sporta što svakako UEFA i FIFA ne žele. Posebno u to verujem jer nisu fudbalski faktori odgovori za trenutnu situaciju već je to politička stvar. Definitivno izbacivanje reprezentacije i klubova bi bio autogol UEFA i FIFA - zaključio je on.

24sata.info - FIFA i UEFA uvode prinudnu upravu: N/FS BiH od 5. aprila vode Srbin, Slovenac i Danac?!

EKSKLUZIVNO "Sport" otkriva imena članova Komiteta za normalizaciju NSBiH

Osim, Katalinski, Kajtaz, Ljubojević, Kulina...neka su od imena na koje FIFA i UEFA računaju

Kako saznaje „Sport“ iz izvora bliskih FIFA-i i UEFA-i, prvi sastanak Komiteta za normalizaciju stanja u N/FSBiH, kojim će predsjedavati počasni predsjednik Fudbalskog saveza Slovenije Rudi Zavrl, održat će se 18. aprila u Beču.

Zavrl bi u glavni grad Austrije trebao stići u pratnji Marsela Benca (Marcel Benz), Eve Paskije (Eva Pasljuier) i Teodora Teodorakisa (Theodor Theodorakis), trojca iz FIFA-e I UEFA-e koji je i u minulom periodu pokušao organizovati „veliko spremanje“ u kući bh. fudbala. Baždarević se nećka Iako su domaći mediji špekulisali sa mnogim legendama bh. fudbala, koji su bili „kandidati“ za članove Komiteta za normalizaciju stanja u N/FSBiH, naš list ekskluzivno otkriva njihova imena.

To su legende Željezničara i Veleža, Ivica Osim, Josip Katalinski, odnosno Sead Kajtaz, sportski direktor banjalučkog Borca Darko Ljubojević, potpredsjednik Slavije Dragan Kulina, te najvjerovatnije Mehmed Baždarević, koji još nije dao svoj definitivan pristanak, a prvi na „listi čekanja“ su bivši asovi kluba sa Koševa Predrag Pašić, te Fuad Muzurović.

Kako javlja naš izvor iz Niona i Ženeve, glavni pregovarač u dosadašnjim razgovorima sa našim sportskim radnicima bila je Eva Paskije, a do konačnog odabira članova Komiteta UEFA i FIFA su došli tek nakon iscrpnih konsultacija, koje su trajale do petka.

Također, Paskije je naše fudbalske radnike u nekoliko navrata upozorila da do sastanka u Beču ne smiju otkrivati detalje medijima. Upravo iz tog razloga nismo tražili od bh. sportskih radnika da nam potvrde svoje učešće u Komitetu za normalizaciju stanja u N/FSBiH. Podsjetimo, prvi i osnovni cilj Komiteta je da formira novi N/FSBiH, koji će usvojiti novi statut kuće bh. fudbala (sto posto usaglašen sa statutima FIFA-e i UEFA-e).

To je jedini preduslov da naše reprezentativne selekcije nastave ili počnu kvalifikacije za evropska prvenstva, a klubovi ponovo izađu na međunarodnu scenu. Stop „kočničarima“? Kako smo ekskluzivno objavili prije sedam dana, najkasnije početkom maja, najvjerovatnije, bit će ukinuta totalna suspenzija N/FSBiH.

Međutim, kako javlja naš švicarski izvor, postoji velika vjerovatnoća da će UEFA, ipak, zabraniti nastup u evropskim takmičenjima bh. klubovima, čiji su predstavnici na sjednicama Izvršnog odbora N/FSBiH i posljednjoj Skupštini kuće bh. fudbala glasali protiv novog statuta.

Hoće li predstavnici evropske kuće fudbala uvesti totalne sankcije prema „kočničarima“ fudbalskih reformi za bolje sutra ili će im još jednom progledatio kroz prste, saznat ćemo uskoro.

Veliko spremanje

Kako saznajemo iz izvora bliskih Fudbalskom savezu Republike Srpske, čelnici entitetskog saveza iz Banje Luke su razočarani zbog toga što UEFA i FIFA u Komitet za normalizaciju stanja u N/FSBiH nije uvrstila nijednog aktivnog člana FSRS.

Ista situacija je i sa „nogometnim radnicima“ iz zapadne Hercegovine, koji su sa kolegama iz manjeg bh. entiteta pokušali potpisati smrtnu presudu našem fudbalu. Međutim, čini nam se da su, ipak, nesvjesno uradili pravu stvar (sreća je da su u UEFA-i i FIFA-i prepoznali mješanje politike i sporta), te tako ubrzali „veliko spremanje“.

Ukidaju se FSRS i NSFBiH?

Komitet za normalizaciju bi od predstavnika premijerligaških i prvoligaš kih klubova trebao formirati novi N/FSBiH, koji će rukovoditi prvim i drugim stepenom takmičenja.

Naime, ubuduće bi trebala biti samo jedna, zajednička, Prva liga, tako da bi u nadležnosti entitetskih saveza ostali samo treći, četvrti i niži rangovi takmičenja, što će najvjerovatnije dovesti do gašenja entitetskih saveza, jer oni neće moći egzistirati od kotizacija I troškovanižerazrednih klubova.

Zavrl: Treba vjerovati da će BiH nastaviti kvalifikacije

Rudi Zavrl, čovjek koji uživa povjerenje kod UEFA-e i FIFA-e, nije bez razloga bio prisutan na posljednjoj vanrednoj Skupštini Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na kojoj nije usvojen statut. On bi naime u budućnosti trebao biti na čelu Komiteta za normalizaciju koji bi trebao formirati novu krovnu asocijaciju bh. nogometa/fudbala.

Sa Zavrlom smo razgovarali o mnogim stvarima koje su bitne za budućnost bh. nogometa. Inače, on je jedan od najzaslužnijih što je NS Slovenije, jedan od najbolje organizovanih u regionu. Uostalom, imenovan je za počasnog predsjednika NS Slovenije.

- Trenutno se odmaram u Sloveniji. Kod kuće mi je najbolje. Zaista sam proteklih dana imao pune ruke posla.

• Jeste li boravili u Nionu ili Cirhu prethodnih dana?

- Ne. Zašto bih išao? Uostalom, imam i drugih obaveza.

• Da li je tačno da ste već imenovani na čelo Komiteta za normalizaciju?

- Ne. Niko me još nije kontaktirao iz evropske krovne kuće. Čekam poziv. To bi se trebalo desiti do kraja sedmice. Do tada bi neke stvari trebale izaći na vidjelo.

• Znači istina je da će u Vašim rukama biti sudbina bh. nogometa.

- Ne bih želio da tako napišete. Moja uloga bi trebala biti skroz biti drugač ija. Samo ću biti posrednik. Ništa više.

• Po našim saznanjima u Komitetu za normalizaciju bi se trebalo naći devet članova. Kada će se znati imena članova iz BiH?

- To nije pitanje za mene. Listu imena će odrediti UEFA i FIFA. E, sada ko će se naći na spisku to stvarno ne znam. I ja znam da se škekuliše sa mnogim imenima, kao što su Ivica Osim, Savo Milošević, Predrag Pašić, Elvir Bolić...

• Ipak i Vama bi bilo lakše da Ivica Osim bude u Komitetu?

- Legendarni Osim je jedna gromada od čovjeka. Međutim, ne želim sada u javnosti špekulisati sa imenima, niti imam pravo. O tome neko drugi odlučuje. Valjda ćete me razumjeti.

• Hoće li naša reprezentacija nastaviti kvalifikacije za EP?

- Teško pitanje. U svakom slučaju treba biti optimista i vjerovati da će Bosna nastaviti kvalifikacije.

• Kako je vaše mišljenje o reprezentaciji BiH?

- Imate dobru reprezentaciju. Odlične pojedince koje predvodi Edin Džeko - kazao je Zavrl.

Dolazi u Sarajevo

• Kada Vas ponovo možemo očekivati u našoj zemlji?

- Uskoro dolazim u Sarajevo. Ko zna možda i do kraja sedmice. Uglavnom, znam da Vas najviše zanima, jesam li u kontaktu sa nekim od ljudi iz NSBiH? Odmah ću vam kazati da nisam, niti to želim - istakao je Zavrl.

Dnevni Avaz - EKSKLUZIVNO "Sport" otkriva imena ?lanova Komiteta za normalizaciju NSBiH

Zurück
Oben