EKSKLUZIVNO "Sport" otkriva imena članova Komiteta za normalizaciju NSBiH
Osim, Katalinski, Kajtaz, Ljubojević, Kulina...neka su od imena na koje FIFA i UEFA računaju
Kako saznaje „Sport“ iz izvora bliskih FIFA-i i UEFA-i, prvi sastanak Komiteta za normalizaciju stanja u N/FSBiH, kojim će predsjedavati počasni predsjednik Fudbalskog saveza Slovenije Rudi Zavrl, održat će se 18. aprila u Beču.
Zavrl bi u glavni grad Austrije trebao stići u pratnji Marsela Benca (Marcel Benz), Eve Paskije (Eva Pasljuier) i Teodora Teodorakisa (Theodor Theodorakis), trojca iz FIFA-e I UEFA-e koji je i u minulom periodu pokušao organizovati „veliko spremanje“ u kući bh. fudbala. Baždarević se nećka Iako su domaći mediji špekulisali sa mnogim legendama bh. fudbala, koji su bili „kandidati“ za članove Komiteta za normalizaciju stanja u N/FSBiH, naš list ekskluzivno otkriva njihova imena.
To su legende Željezničara i Veleža, Ivica Osim, Josip Katalinski, odnosno Sead Kajtaz, sportski direktor banjalučkog Borca Darko Ljubojević, potpredsjednik Slavije Dragan Kulina, te najvjerovatnije Mehmed Baždarević, koji još nije dao svoj definitivan pristanak, a prvi na „listi čekanja“ su bivši asovi kluba sa Koševa Predrag Pašić, te Fuad Muzurović.
Kako javlja naš izvor iz Niona i Ženeve, glavni pregovarač u dosadašnjim razgovorima sa našim sportskim radnicima bila je Eva Paskije, a do konačnog odabira članova Komiteta UEFA i FIFA su došli tek nakon iscrpnih konsultacija, koje su trajale do petka.
Također, Paskije je naše fudbalske radnike u nekoliko navrata upozorila da do sastanka u Beču ne smiju otkrivati detalje medijima. Upravo iz tog razloga nismo tražili od bh. sportskih radnika da nam potvrde svoje učešće u Komitetu za normalizaciju stanja u N/FSBiH. Podsjetimo, prvi i osnovni cilj Komiteta je da formira novi N/FSBiH, koji će usvojiti novi statut kuće bh. fudbala (sto posto usaglašen sa statutima FIFA-e i UEFA-e).
To je jedini preduslov da naše reprezentativne selekcije nastave ili počnu kvalifikacije za evropska prvenstva, a klubovi ponovo izađu na međunarodnu scenu. Stop „kočničarima“? Kako smo ekskluzivno objavili prije sedam dana, najkasnije početkom maja, najvjerovatnije, bit će ukinuta totalna suspenzija N/FSBiH.
Međutim, kako javlja naš švicarski izvor, postoji velika vjerovatnoća da će UEFA, ipak, zabraniti nastup u evropskim takmičenjima bh. klubovima, čiji su predstavnici na sjednicama Izvršnog odbora N/FSBiH i posljednjoj Skupštini kuće bh. fudbala glasali protiv novog statuta.
Hoće li predstavnici evropske kuće fudbala uvesti totalne sankcije prema „kočničarima“ fudbalskih reformi za bolje sutra ili će im još jednom progledatio kroz prste, saznat ćemo uskoro.
Veliko spremanje
Kako saznajemo iz izvora bliskih Fudbalskom savezu Republike Srpske, čelnici entitetskog saveza iz Banje Luke su razočarani zbog toga što UEFA i FIFA u Komitet za normalizaciju stanja u N/FSBiH nije uvrstila nijednog aktivnog člana FSRS.
Ista situacija je i sa „nogometnim radnicima“ iz zapadne Hercegovine, koji su sa kolegama iz manjeg bh. entiteta pokušali potpisati smrtnu presudu našem fudbalu. Međutim, čini nam se da su, ipak, nesvjesno uradili pravu stvar (sreća je da su u UEFA-i i FIFA-i prepoznali mješanje politike i sporta), te tako ubrzali „veliko spremanje“.
Ukidaju se FSRS i NSFBiH?
Komitet za normalizaciju bi od predstavnika premijerligaških i prvoligaš kih klubova trebao formirati novi N/FSBiH, koji će rukovoditi prvim i drugim stepenom takmičenja.
Naime, ubuduće bi trebala biti samo jedna, zajednička, Prva liga, tako da bi u nadležnosti entitetskih saveza ostali samo treći, četvrti i niži rangovi takmičenja, što će najvjerovatnije dovesti do gašenja entitetskih saveza, jer oni neće moći egzistirati od kotizacija I troškovanižerazrednih klubova.
Zavrl: Treba vjerovati da će BiH nastaviti kvalifikacije
Rudi Zavrl, čovjek koji uživa povjerenje kod UEFA-e i FIFA-e, nije bez razloga bio prisutan na posljednjoj vanrednoj Skupštini Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na kojoj nije usvojen statut. On bi naime u budućnosti trebao biti na čelu Komiteta za normalizaciju koji bi trebao formirati novu krovnu asocijaciju bh. nogometa/fudbala.
Sa Zavrlom smo razgovarali o mnogim stvarima koje su bitne za budućnost bh. nogometa. Inače, on je jedan od najzaslužnijih što je NS Slovenije, jedan od najbolje organizovanih u regionu. Uostalom, imenovan je za počasnog predsjednika NS Slovenije.
- Trenutno se odmaram u Sloveniji. Kod kuće mi je najbolje. Zaista sam proteklih dana imao pune ruke posla.
• Jeste li boravili u Nionu ili Cirhu prethodnih dana?
- Ne. Zašto bih išao? Uostalom, imam i drugih obaveza.
• Da li je tačno da ste već imenovani na čelo Komiteta za normalizaciju?
- Ne. Niko me još nije kontaktirao iz evropske krovne kuće. Čekam poziv. To bi se trebalo desiti do kraja sedmice. Do tada bi neke stvari trebale izaći na vidjelo.
• Znači istina je da će u Vašim rukama biti sudbina bh. nogometa.
- Ne bih želio da tako napišete. Moja uloga bi trebala biti skroz biti drugač ija. Samo ću biti posrednik. Ništa više.
• Po našim saznanjima u Komitetu za normalizaciju bi se trebalo naći devet članova. Kada će se znati imena članova iz BiH?
- To nije pitanje za mene. Listu imena će odrediti UEFA i FIFA. E, sada ko će se naći na spisku to stvarno ne znam. I ja znam da se škekuliše sa mnogim imenima, kao što su Ivica Osim, Savo Milošević, Predrag Pašić, Elvir Bolić...
• Ipak i Vama bi bilo lakše da Ivica Osim bude u Komitetu?
- Legendarni Osim je jedna gromada od čovjeka. Međutim, ne želim sada u javnosti špekulisati sa imenima, niti imam pravo. O tome neko drugi odlučuje. Valjda ćete me razumjeti.
• Hoće li naša reprezentacija nastaviti kvalifikacije za EP?
- Teško pitanje. U svakom slučaju treba biti optimista i vjerovati da će Bosna nastaviti kvalifikacije.
• Kako je vaše mišljenje o reprezentaciji BiH?
- Imate dobru reprezentaciju. Odlične pojedince koje predvodi Edin Džeko - kazao je Zavrl.
Dolazi u Sarajevo
• Kada Vas ponovo možemo očekivati u našoj zemlji?
- Uskoro dolazim u Sarajevo. Ko zna možda i do kraja sedmice. Uglavnom, znam da Vas najviše zanima, jesam li u kontaktu sa nekim od ljudi iz NSBiH? Odmah ću vam kazati da nisam, niti to želim - istakao je Zavrl.
Dnevni Avaz - EKSKLUZIVNO "Sport" otkriva imena ?lanova Komiteta za normalizaciju NSBiH