Josip Frank
Ultra-Poster
govnovina dann genauso............
Wollte er ja.....war doch niemand mehr da
Vesti online / Vesti / Ex YU / Milo
govnovina dann genauso............
.... .....mladic hätte die finger von srebrenica lassen müssen und die kräfte für knin und bihac nutzen müssen........
Alter, aber sehr interessanter Artikel:
Der serbische General Mrksic war als Zeuge geladen um gegen Gotovina auszusagen, interessant sind seine Aussagen zu Tudjman/Milosevic als auch zu Fikret Abdic. Sofern ich es richtig verstanden habe ist es im Grunde so wie viele aus Bihac vermutet haben: Die Oluja gelang nicht zuletzt auch dadurch so gut, weil serbische Truppen in der RSK enorm in das Thema "AP Zapadna Bosna" involviert waren.
Auf der anderen Seite wurde genau dieser innerbosniakische Kampf mit serbischen Waffen geführt, die der 5.Korps gekauft hat und hier politische Kreise der RS profitierten.
Machiavelli, zaista zanimljiv pogled na Mrksica. Mi smo u Krajini generala Mrksica dozivljavali kao "velikog stratega", tj imao je harizmu uspjesnog oficira, prekaljenog ratnika, oficira koji je bio komandant elitne jedinice JNA – gardijske brigade. Njegovo ucesce u napadu na Vukovar je bio veliki plus, tj. tamosnje angazovanje njegove jedinice bilo ocjenjeno uspjesnim. Ono sto je ljudima tada davalo nadu, da je pored svega bio rodom iz Krajine sa Korduna, pa je i ta cinjenica ohrabrivala sve one koji su sumljali u kadrovske promjene. Uvijek su sumljali, ako je neki "srbijanac" vodio glavnu rijecu u SVK. Ma da se na onom "cuvenom" zasjedanjem u Topuskom dobro vidjelo, da Mrksic "mirise" stav Milosevica. Mrksicu je bilo bitno da se operacija "Mac95" zavrsi za dva tri dana i da konacno pocne sa izgradnjom/modernizacijom SVK. Ma da znam kada se vracao iz Beograda, da nije ni rijec progovorio o Dinari i Grahovu. E sad, precutkivanje ne moze za mene biti posljedica nepoznavanja i neshvatanja opasnosti za zapadni dio Krajine. Mozda je to bio rezultat nekih uvjeravanja Beograda, u koja je on cvrsto vjerovao. Rijetko koji kninjanin je bio u Kninu ili na Dinari tih mjeseci, jer je sve zivo poslato u zapadnu Bosnu i na bihacko ratiste, a smrt prijetila upravo iz Grahova i Glamoca.
Sve su to cinjenice koje govore o jednom trendu koji se provlacio tijekom 90-tih kroz srpsku vojsku ,a to je nesloga i neorganiziranost u organizaciji i doktrini ratovanjaRecimo da R Srpska nije htjela niti bila spremna da pomogne braci u Sao Krajini kada je dosla Oluja ,nego su cuvali svoju guzicu iza nasipa pokraj Save .
Ja mislim da je manje bilo "cuvanje svoje guzice" nego vise naredjenje iz beograda
Milosevicu je bilo jasno da nema nista od RS + RSK....
@vuk,
po meni u tome i jeste poenta. Mrksic je bio strateg i dovoljno sposoban da prepozna opasnost. Koliko sam shvatio iz protokola, trazio je koncentraciju vojske u reonu dinare. Milosevic je te snage vezao oko Kladuse. Iz Bihackog i HV pogleda Abdic cak ispade koristan.
Folge dem Video um zu sehen, wie unsere Website als Web-App auf dem Startbildschirm installiert werden kann.
Anmerkung: Diese Funktion ist in einigen Browsern möglicherweise nicht verfügbar.
Wir verwenden essentielle Cookies, damit diese Website funktioniert, und optionale Cookies, um den Komfort bei der Nutzung zu verbessern.
Siehe weitere Informationen und konfiguriere deine Einstellungen