Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

18 Jahrestag Oluja

.... .....mladic hätte die finger von srebrenica lassen müssen und die kräfte für knin und bihac nutzen müssen........

Blödsinn.

Srebrenica war eine militärisch sichere Bank, spätestens seit der Direktive 7 war militärisch kein Kraftakt erforderlich um die Stadt einzunehmen. Die Offensive der VRS startete im Juli 1995 noch nicht einmal mit dem Ziel der Einnahme und ohne Einheiten des 1. oder 2. Korps

Grahovo und Teile von Glamoc fielen Anfang Juni 1995 primär mit der Militärkraft der HV. 1+2. VRS Korps zeigten nicht gerade eine Übermotivation diese Gebiete wieder einzunehmen, dabei wusste jeder, das Grahovo strategisch für die Einnahme von Knin war.

Srebrenica fiel Mitte Juli 1995 mit relativ geringem militärischen Aufwand. Militärisch war da alles schnell vorbei und für den Genozid waren keine großen Einheiten erforderlich. Bis zum Beginn der Oluja blieb fast ein Monat, ohne das die VRS auch nur den Hauch einer Motivation zeigte, den Brüdern in der RSK beizustehen.

Alter, aber sehr interessanter Artikel:
Der serbische General Mrksic war als Zeuge geladen um gegen Gotovina auszusagen, interessant sind seine Aussagen zu Tudjman/Milosevic als auch zu Fikret Abdic. Sofern ich es richtig verstanden habe ist es im Grunde so wie viele aus Bihac vermutet haben: Die Oluja gelang nicht zuletzt auch dadurch so gut, weil serbische Truppen in der RSK enorm in das Thema "AP Zapadna Bosna" involviert waren.
Auf der anderen Seite wurde genau dieser innerbosniakische Kampf mit serbischen Waffen geführt, die der 5.Korps gekauft hat und hier politische Kreise der RS profitierten.

Machiavelli, zaista zanimljiv pogled na Mrksica. Mi smo u Krajini generala Mrksica dozivljavali kao "velikog stratega", tj imao je harizmu uspjesnog oficira, prekaljenog ratnika, oficira koji je bio komandant elitne jedinice JNA – gardijske brigade. Njegovo ucesce u napadu na Vukovar je bio veliki plus, tj. tamosnje angazovanje njegove jedinice bilo ocjenjeno uspjesnim. Ono sto je ljudima tada davalo nadu, da je pored svega bio rodom iz Krajine sa Korduna, pa je i ta cinjenica ohrabrivala sve one koji su sumljali u kadrovske promjene. Uvijek su sumljali, ako je neki "srbijanac" vodio glavnu rijecu u SVK. Ma da se na onom "cuvenom" zasjedanjem u Topuskom dobro vidjelo, da Mrksic "mirise" stav Milosevica. Mrksicu je bilo bitno da se operacija "Mac95" zavrsi za dva tri dana i da konacno pocne sa izgradnjom/modernizacijom SVK. Ma da znam kada se vracao iz Beograda, da nije ni rijec progovorio o Dinari i Grahovu. E sad, precutkivanje ne moze za mene biti posljedica nepoznavanja i neshvatanja opasnosti za zapadni dio Krajine. Mozda je to bio rezultat nekih uvjeravanja Beograda, u koja je on cvrsto vjerovao. Rijetko koji kninjanin je bio u Kninu ili na Dinari tih mjeseci, jer je sve zivo poslato u zapadnu Bosnu i na bihacko ratiste, a smrt prijetila upravo iz Grahova i Glamoca.

Machiavelli, zaista zanimljiv pogled na Mrksica. Mi smo u Krajini generala Mrksica dozivljavali kao "velikog stratega", tj imao je harizmu uspjesnog oficira, prekaljenog ratnika, oficira koji je bio komandant elitne jedinice JNA – gardijske brigade. Njegovo ucesce u napadu na Vukovar je bio veliki plus, tj. tamosnje angazovanje njegove jedinice bilo ocjenjeno uspjesnim. Ono sto je ljudima tada davalo nadu, da je pored svega bio rodom iz Krajine sa Korduna, pa je i ta cinjenica ohrabrivala sve one koji su sumljali u kadrovske promjene. Uvijek su sumljali, ako je neki "srbijanac" vodio glavnu rijecu u SVK. Ma da se na onom "cuvenom" zasjedanjem u Topuskom dobro vidjelo, da Mrksic "mirise" stav Milosevica. Mrksicu je bilo bitno da se operacija "Mac95" zavrsi za dva tri dana i da konacno pocne sa izgradnjom/modernizacijom SVK. Ma da znam kada se vracao iz Beograda, da nije ni rijec progovorio o Dinari i Grahovu. E sad, precutkivanje ne moze za mene biti posljedica nepoznavanja i neshvatanja opasnosti za zapadni dio Krajine. Mozda je to bio rezultat nekih uvjeravanja Beograda, u koja je on cvrsto vjerovao. Rijetko koji kninjanin je bio u Kninu ili na Dinari tih mjeseci, jer je sve zivo poslato u zapadnu Bosnu i na bihacko ratiste, a smrt prijetila upravo iz Grahova i Glamoca.

Sve su to cinjenice koje govore o jednom trendu koji se provlacio tijekom 90-tih kroz srpsku vojsku ,a to je nesloga i neorganiziranost u organizaciji i doktrini ratovanja.

Recimo da R Srpska nije htjela niti bila spremna da pomogne braci u Sao Krajini kada je dosla Oluja ,nego su cuvali svoju guzicu iza nasipa pokraj Save .

Ja mislim da je manje bilo "cuvanje svoje guzice" nego vise naredjenje iz beograda.
Milosevicu je bilo jasno da nema nista od RS + RSK....

Sve su to cinjenice koje govore o jednom trendu koji se provlacio tijekom 90-tih kroz srpsku vojsku ,a to je nesloga i neorganiziranost u organizaciji i doktrini ratovanjaRecimo da R Srpska nije htjela niti bila spremna da pomogne braci u Sao Krajini kada je dosla Oluja ,nego su cuvali svoju guzicu iza nasipa pokraj Save .

Ne samo to, doduse, nakon sto je 1993 postalo jasno da SVK nema snagu kojom moze parirati HV-u (i to nakon Peruce, Maslenice i Medackog Dzepa), iz Krajine su sve vise dolazili glasovi o takvoj potrebi suradnje SVK i VRS, ali, u Bosni je tada vladalo svojevrsno saveznistvo RS i Herceg Bosne.

@delija_rs

Ja mislim da je manje bilo "cuvanje svoje guzice" nego vise naredjenje iz beograda
Milosevicu je bilo jasno da nema nista od RS + RSK....

Pa vec 1992/1993 propada ideja o ujedinjenju RS i RSK, iako je Martic o njoj sanjao, Karadzic nije imao nista protiv, ali je bio pragmatican. Slobi je bilo jasno da medjunarodna zajednica to nikad ne bi progutala, jer je 1992 priznala Hrvatsku i to bi samom Slobi stvorilo gadne probleme za "zelenom cojom". Oficiri su slusali komande politicara. RS i VRS su se konstituisale vise manje nezavisno od Beograda, dok SVK nije bila vojska u "klasicnom smislu", vec "milicija", tj. naoruzani narod. Dok je RS imala i neku autonomiju, RSK je morala slusati sve naredbe Beograda, oficiri SVK su bili ili oficiri VJ ili radnici DB-a, a rukovodstvo RSK su bili Slobini poslusnici. Poslije Maslenice i Medaka, jedini aktivan front je bio Bihac. Na tom Bihacu se obilato trgovalo sa neprijateljem. Ko je trgovao? Trgovali su svi,od vodnika do generala, ali je ipak glavni tal imala vojna komanda SVK koju su cinili gore navedeni "ovlasceni radnici".Tu su takodje bile bacene najbolje jedinice SVK-a i krajiskih korpusa VRS,iako oficiri nisu imali u planu osvajanje,jer bi im to osujetilo komercijalne planove,vec su se zadovoljavali povremenim zauzimanjem i napustanjem okolnih sela. Najbolje jedinice SVK-a su tu bile i tokom Oluje sto je u mnogome ubrzalo pad Krajine. Drugi dio je vec ranije pao zbog idiotskog i surealnog akta otvaranja autoputa.

@vuk,
po meni u tome i jeste poenta. Mrksic je bio strateg i dovoljno sposoban da prepozna opasnost. Koliko sam shvatio iz protokola, trazio je koncentraciju vojske u reonu dinare. Milosevic je te snage vezao oko Kladuse. Iz Bihackog i HV pogleda Abdic cak ispade koristan.

@vuk,
po meni u tome i jeste poenta. Mrksic je bio strateg i dovoljno sposoban da prepozna opasnost. Koliko sam shvatio iz protokola, trazio je koncentraciju vojske u reonu dinare. Milosevic je te snage vezao oko Kladuse. Iz Bihackog i HV pogleda Abdic cak ispade koristan.

Tacno. Samo treba pogledati ko ga je sve Milosevic krajem 1994 na Petrovoj Gori okupio, tj. Jovica Stanisic, Simatovic, specijalne jedinice iz resora DB-a Srbije, a komanda mjesovitog sastava SVK-a i VRS-a. Milosevicu je taj dio ratista toliko bio vazan, da je ova komanda imala izravnu vezu sa glavnim stabom Vojske Jugoslavije. tj. sa Momcilom Perisicem. Jer pazi Machiavelli, da je ta operacija "Pauk" uspjela, VJ bi onda 100% preuzela komandu na ukupnom prostoru Krajine i Republike Srpske, i imenovali bi oficire i glavne stabove u Banja Luci i Kninu. Zbog takvih operacija i jeste bombardovana jedina zracna luka u Krajini, na Udbini. A ne treba ni zaboraviti, da su hrvati preko svojih obavjestajnih sluzbi doznali za tu operaciju. Hrvatska tajna sluzba je tako dobro bila obavjestena da su cak doznali, da je Milosevic odbio plan Z4 i da je zabranio Marticu i Prijicu da uzmu i prihvatu taj plan.

Osim toga 92-93 je R.Srpska bila opskrbljivana naftom i drugim derivatima iz Hrvatske ,tako da frontalni sukob nitko u RS nije stvarno zelio .

Zurück
Oben